sawko78 pisze:Ciekawe jak rozróżnić chińskie dziadostwo od dobrego chińskiego sterownika. Ten sterownik działał super przez długi czas teraz, zaczął się psuć. Jaką dasz mi gwarancję że jak kupię tb6600 nie spali się za rok albo 2. Plusem układów o których piszesz jest to że jak nawali moduł można go wymienić i stary naprawić w innym terminie. Oczywiście najlepiej kupić centrum cnc za kilka tysi ale to też może nawalić. Więc póki co chcę naprawić to co mam. Jutro dojadą nowe smitchy dam znać po wymianie, nie wiem tylko czy one są powodem niskiego napięcia na wejście 4,7 V gdy było 5,1V diody sterowania osi działają więc jest nadzieje że to one.
Jak ci spada napięcie zasilania i grzeją się 74xxx to ewidentnie jest coś upalone - albo ten układ co się grzeje, albo wiele z nich, albo to czym sterują. Bez powodu tak się nie dzieje. Możesz wymienic wszystkie na oślep, ale czy rozwiąże to problem? Jeśli zwarcie robi się gdzieś poza, i uwala ci je - to uwali następne.
Choćby dlatego - dobrze mieć wszystko w osobnych klockach, bo np. do testów można łatwo to rozpiąć, coś przełączyć/zamienic... a tak to też niby się da, ale jest rzeźba 100x gorsza niż zwykłe wypięcie kabelka z kostki.