Frezarka z profili aluminiowych
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 29
- Kontakt:
póki co zrobiłem zakupy,
zamowilem komplety srub kulowych 1605 na XY (sruby z nakretka, blok mocujący, bloki lozyskujace, sprzeglo klowe) wszystko od Freda z Chin
wcześniej zastanawiałem się jak zamontować blok lozyskujacy od strony napedowej na profil alu, znalazłem inny rodzaj bloku, z jednym otworem na srodku, co znacznie ulatwia montaż
EK12/EF12

na Z-etka szukałem prowadnic liniowych i znalazłem cos takiego.

a, ze wymiary sa dosyć pasowne, to od razu zamowilem, cena wyjdzie podobna jak prowadnice + sruby, a odejdzie sporo pracy i aluminium
korzystając z przestoju zrobiłem wzmocnienia bramy...

zamowilem komplety srub kulowych 1605 na XY (sruby z nakretka, blok mocujący, bloki lozyskujace, sprzeglo klowe) wszystko od Freda z Chin
wcześniej zastanawiałem się jak zamontować blok lozyskujacy od strony napedowej na profil alu, znalazłem inny rodzaj bloku, z jednym otworem na srodku, co znacznie ulatwia montaż
EK12/EF12

na Z-etka szukałem prowadnic liniowych i znalazłem cos takiego.

a, ze wymiary sa dosyć pasowne, to od razu zamowilem, cena wyjdzie podobna jak prowadnice + sruby, a odejdzie sporo pracy i aluminium
korzystając z przestoju zrobiłem wzmocnienia bramy...

-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 29
- Kontakt:
przyjechal Mikolaj z Chin,
w niedziele wyslali paczkę, a wsrode rano była już u mnie!!!!
do tego nie musialem placic VAT-u...
bo fakturę zanizyl na 48$:)

na szybko wszystko zamontowałem i już widze, ze wysokość wozkow z obudowa nakrętki się nie pokrywają...
wozki sa nizej w porównaniu z obudowa nakrętki
i teraz pytanie, co lepiej przefrezowac???
- bloki lozyskujacy od spodu
-obudowę nakrętki od góry przefrezowac i nakretke przeszlifować? bo frezowac pewnie będzie ciężko
w niedziele wyslali paczkę, a wsrode rano była już u mnie!!!!
do tego nie musialem placic VAT-u...

na szybko wszystko zamontowałem i już widze, ze wysokość wozkow z obudowa nakrętki się nie pokrywają...
wozki sa nizej w porównaniu z obudowa nakrętki
i teraz pytanie, co lepiej przefrezowac???
- bloki lozyskujacy od spodu
-obudowę nakrętki od góry przefrezowac i nakretke przeszlifować? bo frezowac pewnie będzie ciężko
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Pytanie jakie tam masz różnice, bo może najłatwiej być podnieść stół na jakichś dystansach/wyfrezować [najdrożej] dół stołu na całej powierzchni oprócz miejsc mocowania wózków.
Zauważ że samo podfrezowanie na obudowę nakrętki nie wystarczy, musi być na obudowę + flanszę nakrętki i może nawet na śruby mocujące nakrętkę do obudowy jeśli to więcej niż 2-3 mm.
Zauważ że samo podfrezowanie na obudowę nakrętki nie wystarczy, musi być na obudowę + flanszę nakrętki i może nawet na śruby mocujące nakrętkę do obudowy jeśli to więcej niż 2-3 mm.
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 3
Wygląda coraz ciekawiej, tylko bądź świadomy że ta konstrukcja będzie wiotka, w tym stanie tylko do drewna
, chyba że ją wzmocnisz to może coś kolorowego pomału zrobi. Nie dawno skończyłem swoją, pole pracy 30x50 cm też z alu, waży około 100kg i nie jestem do końca z niej zadowolony bo podczas męczenia potrafi się odgiąć, wzmacniałem jak się dało ale niestety takie uroki profili. Tak wygląda mój sprzęt