Rozpocząłem budowę frezarki CNC z drewna. Z założenia ma być stosunkowo tania, ma być zbudowana nie na skróty tylko dobrze, czas realizacji i budżet jest nieokreślony co nie znaczy, że nie skończony. Staram się stosować tanie ale dobre rozwiązania.
Projekt powstaje w Inventorze, na ten moment zaprojektowałem całą oś X, szczegóły projektu będą się pojawiały w miarę realizacji.
Na ten moment kompletuję części, robię poszczególne elementy. Skończyłem składać obsady łożysk i mocowanie silnika i od tego też zacznę relację:
Zacząłem od wałka poliamidu 70mm(w rzeczywistości 73) który stoczyłem na 70mm

Wałek został przecięty, stoczyłem obie powierzchnie i wytoczyłem otwór przelotowy(okazało się że drobna modyfikacja wiertła piórowego do drewna wsadzonego w tokarkę i poliamid nie ma szans)

Następnie wytoczyłem szerszy otwór nie przelotowy z dwóch stron na głębokość 15mm(tutaj też wiertło piórowe przeslifowane na płasko, a potem do precyzyjnego wymiaru nożem toczyłem) W ten sposób przygotowałem 3 obsady(na każdą oś)

Kolejnym krokiem było wywiercenie wszystkich otworów, z racji tego, że śruby będą imbusowe(klasa 12,9 M6)a postanowiłem je schować, przerobiłem wiertło do drewna, zostawiając ten szpikulec prowadzący a powierzchnie tnące podszlifowałem, żeby dały płaską powierzchnie. Takim wiertłem wywierciłem otwór na 6mm głęboki, potem wiertłem 6mm zrobiłem otwór przelotowy.

Wywiercilem równierz otwory wiertłem 4.2 a następnie je nagwintowałem na M5, tak powstały trzy obsady ze wszystkimi potrzebnymi otworami

Kolejnym krokiem było pocięcie prętów gwintowanych M5 oraz rurek na potrzebne wymiary:

Mając wszystkie elementy przystąpiłem do montażu, zastosowałem łożyska stożkowe 30203 i silniki Step-Syn 103H6703-0342(w przypadku silników otwory montażowe były o 0,25mm za małe, musiałem je delikatnie rozwiercić). Tak wygląda gotowy moduł:

A tak wygląda w programie:

Następny krok to zrobienie drugiej strony łozyskowania oraz dotoczenie tulei(łozysko-śruba trapezowa) razem z śrubami trapezowymi.
Czekam na wasze opinie dotyczące mocowania, jeżeli ktoś by chciał zrobić takie, to dołączam dokumentacje z wymiarami i rysunkami 1:1