a wiesz nawet mam narysowanesasii pisze:a kolega Gmaro nie moze sam zrobic sobie imadelka np cos takiego
Frezarka CNC - budowa
-
gmaro
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 55
- Kontakt:
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...
Tagi:
-
IrekN
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)

- Posty w temacie: 2
Przy frezowaniu współbieznym frez jest _wciągany_ w materiał, więc spodziewaj się trochę innych średnic niż przy frezowaniu przeciwbieżnym, to raz. Dwa - przy przeciwbieżnym frez napina mechanizm frezarki, przy współbieznym tylko do momentu gdy ostrze zacznie w końcu skrawać - wtedy może się zdarzyć że frez ciągnie mechanizm. Jak frez _ugryzie_ wystarczająco duzo to popuści i mechanizm może jak gdyby odbić. Za moment pewnie znów będzie napinany i popuszczany - w efekcie spodziewał bym się ślicznej arii (niekoniecznie Bethoven-a)Marecki-MK pisze:Pewnie że chcę
Wiem że luzy są bo to widać gołym okiem - te otwory w aluminium nie są idealne ,
ale maszynka powstała z myślą o frezowaniu głównie w drewnie, a metal to miły dodatek
Konkretnie jak ?
Małe zagłębienie, mała prędkość - jak mała ?
Wrzeciono - obroty ?
Drewno czy aluminium ?
Zrób sobie też próbę z jakimś tworzywem, zobaczysz jak różnią się powierzchnie i krawędzie (wióry na nich) przy zmianie z przeciwbieżnego na współbiezny. Mam sztywną jak na tworzywo maszynkę, a i tak czasami jadę przeciwbieznie - jak materiał paskudny
__
Pzd, Irek.N.
Pzd, Irek.N.
-
Leoo
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 2
Przy wrezowaniu współbieżnym frez "atakuje" największą porcję materiału. Wychodząc z niego zabiera najmniej. Dzięki temu mniej się tępi, gdyż nie ślizga się po powierzchni, jak przy wrezowaniu przeciwbieżnym.
Najlepiej było by dociążyć oś Z tak by zwiększyć jej inercję i tendencję do wpadania w drgania. Alternatywą jest zwiększenie prędkości skrawania (obrotowej wrzeciona). Często słyszę, że alu lubi wysokie obroty. Nic dziwnego, przy 40000obr/min moment żyroskopowy silnika jest odpowiednio duży, by stabilnie prowadzić nawet małe frezy.
Najlepiej było by dociążyć oś Z tak by zwiększyć jej inercję i tendencję do wpadania w drgania. Alternatywą jest zwiększenie prędkości skrawania (obrotowej wrzeciona). Często słyszę, że alu lubi wysokie obroty. Nic dziwnego, przy 40000obr/min moment żyroskopowy silnika jest odpowiednio duży, by stabilnie prowadzić nawet małe frezy.
-
Marecki-MK
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)

- Posty w temacie: 59
-
Marecki-MK

-
gmaro
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 55
- Kontakt:
Jak wypadają kolejne testy podczas frezowania czy też już szykuję się Kolega do kolejnej bardziej zaawansowanej konstrukcji ?
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...
-
Marecki-MK

Ostatnio testów nie było - urlopgmaro pisze: Jak wypadają kolejne testy podczas frezowania
Owszemgmaro pisze: czy też już szykuję się Kolega do kolejnej bardziej zaawansowanej konstrukcji ?
Plany są już prawie gotowe - wymagają małych poprawek
Niestety konstrukcji metalowej sam nie wykonam, będzie potrzebna pomoc - wykonawca części lub całości
Pozdrawiam
Marek
Marek