Jakość prętów do podajnika
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Nie wiem, jak u innych producentów podajników. Ale w podajnikach TOP Automazioni jest wymóg, że strzałka ugięcia pręta nie może być większa niż 0,5mm na 1m. Oczywiście pręty z większą odchyłką również będą podawane ale przy wyższych obrotach niekiedy podajnik chce odlecieć w kosmos od wibracji.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
wypada tez stsować tuleje redukcyjne do prętów o 1 mm wiekszej srednicy niz pret . Duzo obrabiam z podajnika 3m dlugosci i prety zawsze sa jakies krzywe ale podajniki o dlugosci powyzej 2m przewaznie maja tulejki ktore trzymaja caly pret maszyna troche drzy przy fuzych obrotach aler jest zakotwiczona + podajnik i daje rade . pozdrawiam
-
Przy podajnikach ze zmiennymi kanałami te tulejki faktycznie dają radę, ale jak operator sam ma przezbroić maszynę i podajnik (popychacz i kanały) to z godzina pewnie jak nie lepiej zejdzie.
Tutaj zobaczcie fajny patent
Bez wymiany popychacza i kanałów, bloczki ala pół panewki zaciskają się pod średnice pręta. We wrzecionie nie ma tulejek, więc rozwiązanie fajne bo nie trzeba kupować kanałów i popychaczy i tracić czasu na przezbrojenie ale to też pewnie przy bardziej skrzywionych prętach już nie uzyskamy wyższych prędkości obrotowych. Ale między bogiem a prawdą to jak pręt bedzie fest skrzywiony to nic nie pomoże, bo już kilka razy była u nas sytuacja, że przy 1700-1900obr/min podajnik chciało z kotwami rozsadzić. Po załadowaniu ładnego pręta, 3tys obrotów i nic.
Tutaj zobaczcie fajny patent
Bez wymiany popychacza i kanałów, bloczki ala pół panewki zaciskają się pod średnice pręta. We wrzecionie nie ma tulejek, więc rozwiązanie fajne bo nie trzeba kupować kanałów i popychaczy i tracić czasu na przezbrojenie ale to też pewnie przy bardziej skrzywionych prętach już nie uzyskamy wyższych prędkości obrotowych. Ale między bogiem a prawdą to jak pręt bedzie fest skrzywiony to nic nie pomoże, bo już kilka razy była u nas sytuacja, że przy 1700-1900obr/min podajnik chciało z kotwami rozsadzić. Po załadowaniu ładnego pręta, 3tys obrotów i nic.
-
Re: Jakość prętów do podajnika
po przeanalizowaniu powyższej dyskusji mam pytanie: czy jeśli prostość wg normy wynosi 1mm na metr długości to bicie osiowe po założeniu pręta na podajnik ok. 2mm jest wartością prawidłową? Mam tak i teraz zastanawiam się czy mogę to reklamować?
-

np. przy założeniu, że prostość to odgięcie pręta na odcinku 1 metr, to rotacja osiowa (bicie) może wynieść co najmniej 2mm. Chciałbym tylko potwierdzenia mojego rozumowania

-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Nie takie pręty wkładano do podajnika prety-walcowane-w-automacie-tokarskim-cnc-t67103.html
..... , a tu takie problemy.
Mariusz.
..... , a tu takie problemy.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki