kursy CNC - czy warto ?

Jackow
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Jackow » 21 lut 2007, 08:39

zamiast kursu , lepiej popracuj jako operator . Jak jesteś bystry to rok starczy CI na dobre opanowanie maszyn , a i u pracodawcy będziesz bardziej ceniony , bo co daje teoria bez praktyki

Tagi:

Pati
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)

Post napisał: Pati » 23 lut 2007, 23:39

Po 4 kolizji z rzędu to nawet kurs przestaje być ważny ,a operator dopiero zaczyna myśleć CO JA TU ROBIE i z kim teraz zagadać. Wiec pierwsze popracuj przez wakacje ,a potem pomyśl o kursie. :lol:

Jendry$
Posty w temacie: 8

dokladnie tak to wyglada

Post napisał: Jendry$ » 04 mar 2007, 19:03

koncze w tym roku TM niby ze specjalnościa obrobka skrawaniem;p. w szkole czysta teoria na praktykach to samo (spawalem kopaczki oczywiscie trzeba było wczesniej utoczyść sobie taka maltą tuleje:) , patrzylem jak pila ramowa tnie materiał siedzac 8 h i nic nie robiąc, szlifowalem mlotek przez chyba miesiac troche sie posmazylo na piecu podajac material:)) tak wlasnie wyglada praktyka a jak by mnie kto puscil do tokarki albo frezarki czy czego kolwiek to co najwyzej umial bym ja zalaczyc i wlaczyc;p wlasnie kupili jeszcze na warsztat elektrodrazarke i frezarke numeryczna i oczywiscie zrobili na obkolo nich ogrodzenie zeby uczniowie czasem sie nie zblizali i cos nie popsuli a jak nasz juz wzile do niej zeby cos pokazac to stalo nas chyba z 15 kolo niej i w dodatku wrezowali w drewnie bo materiale sie bali to powiedzicie mi Gdzie ja sie ku*** mam tego nauczyc. Dopiero jak sobie zalatwilem miesieczna praktyke w firmie Kubala to odrazu wrzuclili mnie na wtryskarki autoamty reczne i pol automaty w ciagu miesiaca nauczylem sie wiecej niz w 3 lata w szkole. wiec mam pytanie po co mi te szkoly kursy itd. Praca to jest kurs a nie wydawanie kasy na papierek pozdro dla wszystkich tak samo wspaniale wyksztalconych mechanikow jak JA ;P pozdro

upadły_mnich
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: upadły_mnich » 04 mar 2007, 20:24

zgadzam się odnośnie "papierków" na skończone kursy
w szkole średniej na praktykach: grabiłem liście, przezwajałem silniki, piłowałem młotek, spawałem, stałem za tokarką, strugarką itp...pewnie jak wszyscy
ale również:
tłoczyłem plexi, strugałem gitarę elektryczną, lutowałem wzmacniacze i zasilacze.
Bardzo wiele wynosi się z praktyk, zwłaszcza jak są w zakładzie, który ma jakieś osiągnięcia, technologie itp.
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 04 mar 2007, 21:19

najlepiej nauczyc sie poprzez budowanie własnej maszynki :D
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

aeCkz
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Post napisał: aeCkz » 18 cze 2007, 06:01

Witam wszystkich forumowiczow :wink: Mieszkam 3 lata w hameryce tzn. 3 lata sie uczylem, kilka tygodni temu mnie wyrzucili :mrgreen: . Zapisalem sie na kurs Set up and operations, po ukonczeniu tego kursu bede myslal o programowaniu. Kurs trwa 6 tygodni (tyg. 6h przy maszynie Haas VF/-HS, max 2 osoby + 3h w biurze, prowadzacy pan J. Labedz :mrgreen:) Dostajemy kilka GB materialow naukowych, kilka ksiazek autorstwa Michaela Lyncha, podreczny symulator maszyny wymienionej wyzej. Niewatpliwie wielkim plusem jest to iz po zdanym kursie mamy w zasadzie gwarantowana prace. Firma wspolpracuje z potezna organizacja Aerotek. Zarobki operatora z ogolna wiedza programowania to mw. 15/h na start, + wszelkie swiadczenia, platne wakacje, swieta itp. a wiec calkiem niezle.

Pozdrawiam :lol:

dell
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Post napisał: dell » 18 cze 2007, 06:52

oczywiscie ze warto :)

P.S jak dostaniesz te kilka GB danych to podziel sie z nami :)

aeCkz

Post napisał: aeCkz » 18 cze 2007, 17:44

Macie tu przykladowa lekcje. Calosc wrzuce jak bede czul taka potrzebe :grin:

Kod: Zaznacz cały

http://rapidshare.com/files/37946829/lesson3gwd.rar

Pozdrawiam

dell

Post napisał: dell » 19 cze 2007, 09:57

Super kursik
Dziekuje
I prosze o wiecej :)

fIOL3K
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)

Post napisał: fIOL3K » 30 cze 2007, 20:39

Odnośnie tych kursów, w Polsce jest wiele firm, które się tym zajmują, jednak poziom nauczania i praktyka jest co najmniej kiepska. Miałem możliwość uczestniczyć w kursach prowadzonych np. Siemens. Polecam, kurs intensywny, 8 godzin dziennie przez tydzień praktyka, naprawdę polecam.
Jedynie co może trochę odstraszyć to koszty kursu. :razz:
możesz klepnąć ,,dziękuje"

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne dyskusje na temat oprogramowania CAD/CAM”