Frezarka do laminatu Z 300, Y ~1500, X?

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
ci3jk4
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 11

Post napisał: ci3jk4 » 12 lut 2015, 11:41

Tak jak pisałem przerobiłem belkę z ceownika na 3x profil 160x80x5mm.

Obrazek

Nie jestem asem ze spawania, w sensie potrafię połączyć dwa elementy ze sobą, ale nie wiem jak to wpływa na ściąganie materiału, naprężenia itd i dlatego mam kolejne pytanie.
Belka miałaby być pospawana z żebrami i potem przykręcona do podpór.
Zastanawiam się czy przyspawanie górnej płyty [żółtej] jakoś nie pościąga i pokręci całości.
Jeśli chodzi o robotę to w sumie może być przyspawana, mi to nie przeszkadza, ale równie dobrze mogę ją przykręcić.
Tylko że znowu wtedy musiałbym prawdopodobnie frezować zarówno tą płytę jak i samą belkę, bo po płycie chyba będzie chodzić koło zębate napędu Y. [jeszcze nie zdecydowałem czy Y ma być napędzany przez listwę zębatą czy może klasycznie z silnikiem z boku bramy.

Tagi:

bh91
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1

Post napisał: bh91 » 12 lut 2015, 15:22

Jak przez te zielone elementy ma przechodzić nakrętka to jak ją połączysz z resztą z?
Jest robota - jest pinonc :wink:

Autor tematu
ci3jk4

Post napisał: ci3jk4 » 12 lut 2015, 16:11

Ten wał co przechodzi przez zielone to wał napędowy X'a.
Na końce wału po zębatce, które będą jeździły po listwie zębatej.
Wyżej bym dał silnik centralnie i na pasku połączył z tym wałem.
Zetkę widać na poprzedniej stronie, prowadnice Y też, nie ma jeszcze tylko napędu bo nie wiem czy chce iść w kolejną listwę zębatą, czy może w śrubę - jeszcze to przemyśle.

Nawiasem mówiąc jest może jakiś wzór z którego mógłbym policzyć jaką listwę brać?
Czy raczej tak na oko?
Bo na oko bym brał m5 ale moje oko może być dupowate :)

Awatar użytkownika

kostek324
Posty w temacie: 6

Post napisał: kostek324 » 12 lut 2015, 17:04

A ja tak po za, po co takie wielkie profile 160x80? W sumie darmowe, ale to trochę przerost.

Autor tematu
ci3jk4

Post napisał: ci3jk4 » 12 lut 2015, 20:54

W sumie koncepcja ceownika została zbombardowana, bo za wiotki.
Ja nie mam tu za dużego doświadczenia, więc stwierdziłem że skoro już materiał się wala to lepiej przedobrzyć niż zrobić za wiotkie.
Dałem 3x bo 2x=160 to troszkę za mało żeby krzyżak bezproblemowo zrobić.
240 już daje około 180 rozstawu od osi do osi wałka więc wygląda nieźle.

Co może się stać?
Będzie za sztywne? Raczej nie.
Za ciężkie? Też chyba nie.
W najgorszym wypadku będzie trochę cięższe i będę musiał wstawić nieco większe silnik...

Szczerze to błądzę tu jak dziecko we mgle, bo na forum mamy sprzeczne informacje.
Raz ludzie zabijają się o zbyt cienką bramę, a raz dają taki moloch że nie ma gdzie tym ruszyć.

Awatar użytkownika

kostek324

Post napisał: kostek324 » 12 lut 2015, 21:13

Szczerze mówiąc, spora część ludzi to wielcy teoretycy, którzy tylko snują plany na temat cnc bądź pracują u szefa na fabrycznych. Ja mam belke zrobioną z 3 profili 80x80x4~5, jest wystarczająca aż nadto. Jest też sporo forumowiczów, których rady warto mieć na uwadze. Z tych twoich profili to wyjdzie tylko grajka :mrgreen: Takie moje zdanie. Spójrz na mój wątek, belka jest fajnie rozwiązana, a sztywności jej na pewno nie brakuje.

Ps. Dlatego nie pokazywałem projektu, zakasałem rękawy i zacząłem tworzyć ;)

Autor tematu
ci3jk4

Post napisał: ci3jk4 » 12 lut 2015, 21:41

mam od deski do deski obczajony :)
Grajka w jakim sensie?
Wiotkie?
W sumie to to samo co u Ciebie tylko 2x szersze.

Jeszcze podłubie nieco i z moimi założeniami i jeśli nadal nie będzie mi coś pasować to przerzucę się na inną koncepcję, chociaż moja jakoś bardziej mi gra.

Awatar użytkownika

kostek324

Post napisał: kostek324 » 12 lut 2015, 22:04

Profil 160x80 ma sporo pustki w sobie, co daje rezonans. Coś a la banjo. Jeździć będzie, ale nic nie zyskasz po za dodatkowym balastem. Chcesz zrobić maszynkę podobną do on red, kieruj się gaspara projektem, jak kraść wiedzę to od najlepszych ;)

DawidK2013
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3

Post napisał: DawidK2013 » 13 lut 2015, 00:14

Odnośnie twoje pytania o spawanie. To połącznie 3 takich profili spowoduje wygięcie całej konstrukcji w zależności od kolejności oraz miejsca wykonywania spoin. To przekłada się na naprężenia spawalnicze i wymagane jest odprężenie całości, a potem dokonanie obróbki w celu wykonania baz. Koszty wykonania takiej konstrukcji są dość wysokie. Dodawanie blach poprzecznych wewnątrz ceownika nie pomaga na sztywność całkowita co widać poniżej. Pomoże jedynie na redukcje drgań, ale raczej nie przy tego typu zastosowaniu.
Obrazek
Zmiana koncepcji na 3 profile zamknięte daje duży wzrost sztywności, ale też
duży wzrost kosztów i problemów. I sugeruje zmienić prowadnice na HIWIN bo przy tak dużej sztywności to najsłabszym punktem są te wałki podparte.

Autor tematu
ci3jk4

Post napisał: ci3jk4 » 17 lut 2015, 11:01

Przez weekend prawie rzuciłem rysowanie w kąt :)
Dysk wysiadł i większość plików poszła w niepamięć.
W niedzielę zacząłem z frustracji rysować małą maszynkę z ruchomym stołem 400x400, ale potem trochę wyluzowałem i przerysowałem tą z tematu.

Profile belki przerobiłem na 3x 80x120, ze względu na Wasze uwagi i dlatego, ze tak mi wymusiła konstrukcja, podczas mierzenia napędu X i Y [nie wiem czy nie zmienię tego na 3x 80x100, żeby w razie wtopy mieć więcej miejsca z tyłu belki na ewentualne przeróbki].
Dla Y zrezygnowałem z listwy zębatej i na obecną chwilę mam je [jeszcze nie mam, ale nadal siedzę z taką koncepcją] tylko w X'ie.
Y i Z będzie napędzane śrubą połączoną z silnikiem taśmą zębatą.

Mówiliście żeby zrzynać od gaspara.
Kurcze u niego to lata po śrubie i napędzanej nakrętce, jakoś tego nie widzę w swoim projekcie :/
Ewentualnie, jeśli listwy zębate mi nie podejdą to dość łatwo idzie wszystko przerobić na 2 silniki i 2 śruby rozciągnięte nad szynami [ewentualnie jeden silnik zamontowany centralnie z tyłu ramy i spięcie z 2 śrubami poprzez pasy].

Obrazek
Obrazek

Przy okazji rysowania od nowa sama zetka dostała też większe zastrzały - taka trumna chyba powinna być dużo sztywniejsza [szkoda że również nieco droższa, ale chyba lepiej zapłacić raz, a dobrze].
Jak na razie z alu 10mm ale zastanawiam się nad sensem zrobienia tego z 15stki.

Obrazek

Co do sprawy wałków vs szyn.
Postaram się tak obrobić Y żeby po zmianie krzyżaka na jakiś ładniejszy wiercony monoblok, dało się bezstresowo podmienić wałki na szyny, tak samo chcę zaplanować Z.
Co do X'a to jak widać rama narazie jest jedynie szkicem i ciężko mi powiedzieć czy taka podmianka będzie możliwa.

Obrazek

Ramkę narysowałem, żeby zobrazować sobie jaki to ma mieć wymiar.
Kurcze nie wiem gdzie ja znajdę maszynę która by mi obrobiła powierzchnie pod prowadnice...
Jak na razie wychodzi około 2,8 x 1,7 metra i w tym świetle poliamidowe podkładki kolegi kostka, zaczynają wyglądać coraz ciekawiej...

Przy projektowaniu Z'etki i jej posuwu, jaką wysokość zakładacie na samo wrzeciono i narzędzie wystające pomiędzy dołem karetki, a stołem?
Inaczej mówiąc czy w maszynie o teoretycznym ruchu Z'etki równym 300 w najniższym punkcie przy najniższym wychyleniu karetka ma walić w stół, czy może być o te 50-100 mm wyżej żeby po założeniu narzędzia mieć realne 300 posuwu, a nie 300 minus wystające narzędzie.
Rozumiem że frezy mają różne długości, a i wrzeciona są różne [ja zakładam że będzie tam mokry chińczyk] i nie zawsze da się to dopasować idealnie, bo przy dłuższym frezie będę na zero, a krótki będzie dyndał w powietrzu, ale napewno jest tu jakaś wysokość którą można założyć dla krótkiego narzędzia i wystającej pod karetką części wrzeciona, żeby zminimalizować tą stratę.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”