Bullmer, Lectra, Kuris

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

kszynka100
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 6

Post napisał: kszynka100 » 17 cze 2007, 21:20

najmro pisze:Witam,
Czy ktoś z Państwa miał do czynienie z cutterem Vector 5000 firmy Lectra. Zajmuję się tym drugi rok a jeszcze miałbym parę pytań.
Pozdrawiam
Witam
Tak troszke wiem na ten temat , ale raczej pod katem softu niz innych rzezczy jak silniki itp.Jesli masz pytania tyo pisz.Ten cutter jest podobny do Vectora 2500 wiec mysle ze moge ci pomoc

pozdro

duchovny
Posty w temacie: 8

Post napisał: duchovny » 18 cze 2007, 22:30

Czy ktoś z Państwa miał do czynienie z cutterem Vector 5000 firmy Lectra. Zajmuję się tym drugi rok a jeszcze miałbym parę pytań.
Pozdrawiam
Pewnie że tak ...... myślę że jestem w stanie odpowiedzieć na każde pytanko :-)

Autor tematu
Marcin3182
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 18

Post napisał: Marcin3182 » 23 cze 2007, 11:23

jsmd pisze:Witam
Mogę pomóc w temacie Bullmer. Pracowałem na tych maszynach 7 lat, więc w kwestii oprogramowania (BuCutWin, NextGen) lub technologii w miarę możliwości chętnie pomogę.

Pzdr.
Witam :) widze że temat nieźle się rozwinął u mnie sprawa wygląda tak że Lectra dalej stoi i chyba tak zostanie aż do urlopu :roll:

najmro
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 11

Post napisał: najmro » 23 cze 2007, 22:30

duchovny pisze:
Pozdrawiam
Pewnie że tak ...... myślę że jestem w stanie odpowiedzieć na każde pytanko :-)
Witam,
Czy jest Ci znana procedura ustawienia głowicy,tak aby nóż kroił zgodnie z ruchem głowicy (czyli ostrzem do przodu)Procedura ta jest potrzebna np. po zdemontowaniu głowicy do remontu.

Pozdrawiam

duchovny

Post napisał: duchovny » 25 cze 2007, 21:25

Pewnie że tak ....
Zakładam że wiesz jak wejść do CNUM-a ( trybu serwisowego)
W trybie serisowym wchodzisz kolejno pod "Machine" (M) a następnie "adjustment of blade zero" (5) ... jeśli nie widzisz tej opcji na ekranie naciśni "next" (.)....

Pojawi się komunikat: " you are in adjustment cycle of blede zero ..... ble ble ble ", Otwórz pokrywę głowicy ( powinny wyłączyć się motory a topka powinna być w dolnej pozycji) .... załóż narzędzie do ustawiania zera ... jeśli nie masz to ustaw ostrze idealnie rónolegle do prowadnicy łożyska ( lub belki osi Y, jak kto woli :-) )

Polecam to zrobić przy użyciu narzędzia....... Cały czas na ekranie powinieneś mieć opisany wcześniej komunikat. Jak ustawisz ostrze rownolegle ( ostrzem do belki ) to naciśnij "VAL"., pojawi się komunikat "Do you wont ot save the blade zero ?" naciśnij "Enter" na klawiaurze komputera .... powiniwn pojawić się na chwilę komunkat " saving " a potem komunikat "remove adjustment tool .......". Zdemontuj narzędzie do ustawiania zera, zamknij pokrywę, włącz zasilanie motorów, naciśnij "VAL" i do roboty :-)

W razie niejsności dopytaj :-)

Autor tematu
Marcin3182

Post napisał: Marcin3182 » 25 cze 2007, 22:45

duchovny, przyszła odpowiedź z Lectry - wtyczka walnięta za niedługo będzie nowa i w końcu bede leciał na swoim cutterze :) Z posta wyżej widzę że niezły z Ciebie macher ja tam do głowicy na razie się nie dobieram...

Pablos
Posty w temacie: 4

Post napisał: Pablos » 05 wrz 2007, 21:42

hmmm
Ostatnio zmieniony 25 wrz 2007, 20:42 przez Pablos, łącznie zmieniany 1 raz.

duchovny

Post napisał: duchovny » 05 wrz 2007, 21:48

Respect Pablos !!!! ... już myślałem że w końcu gdzieś będe the best ... a tu proszę knkurencja :-)

Autor tematu
Marcin3182

Post napisał: Marcin3182 » 08 wrz 2007, 20:56

Moja Lectra chodzi oby jak najdłużej bez awarii, po problemach z oprogramowaniem wystąpiły problemy z silnikiem i kamerą ale naprawił to zaprzyjaźnony z fabryką elektronik.

edit: panowie od Lectry mam jeszcze jeden problem, żarówki na panelu obok kluczyka są przepalone świeci mi tylko żarówka jak włączę sterowanie głowicy reszta nie świeci. Chciałbym żeby wszystkie świeciły ale nigdzie nie ma takich żarówek. Wyglądają jak postojówki do malucha ale parametry to 60V 40 mA czyżby tylko serwis Lectey je miał?

Pablos
Posty w temacie: 4

Post napisał: Pablos » 16 wrz 2007, 12:26

Jeśli chcesz żarówkę o identycznych parametrach to pozostaje zamówienie w Lectrze.

Możesz spróbować z żarówkami o podobnych parametrach...np:
http://www.tme.pl/katalog/index.phtml?f ... P%20ML1835

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”