Dziwne zachowanie maszyny - "jazda żabką"
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 18
Nie sądzę, sterowniki były podmieniane wcześniej z innego powodu i wszystkie pracują identycznie. Stawiam na to, że silniki wymagają wyższego napięcia do poprawnej pracy. Jeden ma 28Nm, a drugi 12.7Nm i oba mają podobny problem. Najmniejszy silnik w osi Z (4.5Nm) pracuje prawidłowo. Dziś zostały zainstalowane przekładnie i oś Y już pracuje idealnie. Oś X również, ale tu pojawił się kolejny problem. Silnik w tej osi ma ewidentnie za niskie napięcie zasilania. Teraz widać to wyraźnie. Prędkość maksymalna spadła do 30mm/s z normalnym przyspieszeniem lub 80mm z koszmarnie niskim (50mm/s2). Zwiększanie napięcia o każdy 1V przesuwa granicę prędkości maksymalnej o kilka mm/s. Niestety już przy 55V zasilacz zaczyna się blokować przez zwroty z silnika. Bezpiecznie pracuje przy 48V. Bardziej dziwne jest to, że przy 50V zasilacz działa dobrze, ale za to sterownik blokuje się na wolnych prędkościach, pokazując błąd przekroczonego napięcia zasilania.lepi pisze:Ewidentnie coś ze sterownikami.
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 18
Sterowniki MD08100 - 7.8A 20-100V. Rozmawiałem z producentem sterownika i trochę spraw się wyjaśniło. Ich najnowsze sterowniki mają autotuning przy pierwszym załączeniu. Jeśli okaże się, że mamy u siebie niezbyt stare wersje, to da się zrobić upgrade do najnowszego oprogramowania. Twierdzą, że nawet na półkroku nie będzie skokowej pracy.
Myślałem już o wymianie zasilacza, odpowiedni transformator mamy, ale kolega kupił właśnie mniejszy silnik i stwierdził, że najpierw to zmieniamy (rozumiem go, bo oś Y chodzi doskonale). Zasilaczem zajmiemy się jakby za wolno chodziło, ale raczej się nie zapowiada, bo aktualne 12m/min i tak przerasta jego oczekiwania.
Myślałem już o wymianie zasilacza, odpowiedni transformator mamy, ale kolega kupił właśnie mniejszy silnik i stwierdził, że najpierw to zmieniamy (rozumiem go, bo oś Y chodzi doskonale). Zasilaczem zajmiemy się jakby za wolno chodziło, ale raczej się nie zapowiada, bo aktualne 12m/min i tak przerasta jego oczekiwania.