Oś obrotowa JAKI CAM?

kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8

Post napisał: kubus838 » 02 lut 2015, 16:24

Zwykły CAM to taki który obsługuje 3 osie i ma możliwość "rozbudowy" do obsługi 4 i 5 osi. Wszytkie darmowce do tej pory obsługiwały tylko 3 osie ale ponoć już się pokazały wersje darmowe które mają możliwość napisania pliku dla 4 lub 5 osi. Ja ich nie widziałem ale ponoć są - tak zapewniał mnie kolega który pracuje na 5-co osiówce i takie oprogramowanie próbował. Najzwyklejszy cam obsługuje 3 osie i można go rozbudować, oczywiście płatnie o dalsze osie ale jest to dosyć drogie. Dlatego ktoś wymyslił potocznie nazywaną "oś zwijaną". Co daje możliwość frezowania elementów okrągłych, prostokątnych na materiale owalnym. Ze względu na koszty które trzeba ponieść czyli cam oraz frezarka cztero osiowa to ludzie zaczeli pracować na tych zwijkach. Tu na forum temat o podzielnicy zaprzęgniętej do frezowania pojawił się na przełomie 2009-2011 roku, co pozwoliło każdemu takie ustrojstwo zmontować. A że to idealnie sprawdzało się w praktyce więc przeszło do codzienności i teraz każda firma która sprzedaje budowane przez siebie obrabiarki dodaje gratis albo odpłatnie włąśnie taką przystawke.
Pewnie, że lepsza jest 4-ro osiówka ale jej koszt jest jakby troche większy a powiedziałbym dużo większy. A racji tego, że jest to forum dla amatorów to każdy kombinował jak dopiąć sobie dodatkową oś i tak to przeszło do życia codziennego.

robert

Tagi:

PiRo_man
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2

Post napisał: PiRo_man » 03 lut 2015, 14:51

kubus838 pisze:Ale ta oś nie jest dla wygody czy urozmaicenia. Ona właśnie jest do obróbki owalnych brył.
Po raz kolejny wypisujesz takie bzdury, że aż głowa boli.
kubus838 pisze:Ponoć dzisiaj w cam-ach jest to normalne.
No właśnie, ponoć... Muszę Cię wyprowadzić z błędu - nie jest tak jak piszesz.
kubus838 pisze:Kiedyś trzeba było dokupić "poprawke" i tanie to ponoć nie było.
Znów ponoć. Nie masz o czymś pojęcia a się wykłócasz choćbyś był największym znawcą. W standardzie otrzymuje się CAM na 3 osie. Czwartą oś obsługuje dodatkowy moduł, który jest połączony z obróbką 5-osiową. W tym wypadku akurat masz rację, że nie jest to tanie.
kubus838 pisze:Jednym i drugim sposobem można takie rzeczy frezować. W każdym cam-ie jest parę rodzai obróbki takich jak kształtowa czy wykańczająca. Więc raczej z tym problemów nie ma.
Hmm... Co mają strategie obróbki do generowania przez CAM programów z wykorzystaniem czwartej osi?
kubus838 pisze:Co do "poczytania forum" to tu nie ma żadnej złośliwości bo tu nie chodzi o to aby Tobie ubliżać czy Cie obrażać.
Pewnie, że nie... :lol:

INŻ. Mateusz

kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: kubus838 » 03 lut 2015, 16:05

Twoi "nauczyciele/profesorowie" powinni zwrócic pensje. Bo w Twoim przypadku wzieli pensje za nic. Poprostu nie wykonali swojej pracy.
PiRo_man pisze:
kubus838 pisze:Ale ta oś nie jest dla wygody czy urozmaicenia. Ona właśnie jest do obróbki owalnych brył.
Po raz kolejny wypisujesz takie bzdury, że aż głowa boli.
Musisz wiedzieć, że nie wypisuje. Albo idź na praktyki - może cie czegoś nauczą.
PiRo_man pisze:
kubus838 pisze:Ponoć dzisiaj w cam-ach jest to normalne.
No właśnie, ponoć... Muszę Cię wyprowadzić z błędu - nie jest tak jak piszesz.
Wyrwane z kontektsu. O co Ci chodzi nawet nie pytam.
PiRo_man pisze:
kubus838 pisze:Kiedyś trzeba było dokupić "poprawke" i tanie to ponoć nie było.
Znów ponoć. Nie masz o czymś pojęcia a się wykłócasz choćbyś był największym znawcą. W standardzie otrzymuje się CAM na 3 osie. Czwartą oś obsługuje dodatkowy moduł, który jest połączony z obróbką 5-osiową. W tym wypadku akurat masz rację, że nie jest to tanie.
Bo jak zaczęto sprzedaż cama trzy osiowego to dopiero wchodziły obrabiarki cztero osiowe i do każdego trzy osiowego było sprzedawane uaktualnienie do czterch osi. Nie mieszaj pojęć. Oprogramowanie cam nie wspólpracuje z obrabiarką tylko na podstawie postprocesora programu sterującego "buduje" obróbke.

PiRo_man pisze:
kubus838 pisze:Jednym i drugim sposobem można takie rzeczy frezować. W każdym cam-ie jest parę rodzai obróbki takich jak kształtowa czy wykańczająca. Więc raczej z tym problemów nie ma.
Hmm... Co mają strategie obróbki do generowania przez CAM programów z wykorzystaniem czwartej osi?
A to mają, że na podstawie możliwości technicznych obrabiarki (np. czwarta oś) jest buowany proces oobróbki. Informacja dla Ciebie: w każdym są różne rodzaje obróbki takie jak kształtowa czy wykańczająca. Żeby zacząć ustawaić obróbke to trzeba wybrać rodzaj obróbki. Ale musisz wiedzieć, że obróbke również ustawia sie na cztery osie. Bo skąd maszyna ma wiedzieć czym i kiedy robić.
PiRo_man pisze:
kubus838 pisze:Co do "poczytania forum" to tu nie ma żadnej złośliwości bo tu nie chodzi o to aby Tobie ubliżać czy Cie obrażać.
Pewnie, że nie... :lol:

INŻ. Mateusz
Ha ha ha - bez komentarza

Jak zdążyłem zauważyć Ty nie masz zielonego pojęcia o co w obróbce przy wspólpracy z systemami komputerowymi chodzi. Nie wiesz co robi CAD a tymbardziej do czego służy CAM. Jeżeli zadajesz tego typu pytania:"Co mają strategie obróbki do generowania przez CAM programów z wykorzystaniem czwartej osi?". Ja nie wierze, że Ty jesteś inżynierem bo byś takich pytań nie zadawał. Ty jesteś kolesiem który miał być inżynierem ale mu nie wyszło, bo na studiach zamiast sie uczyć to balowałeś. A może powiesz, że program do obróbki 3d piszesz z pulpitu obrabiarki?

robert

diodas1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: diodas1 » 03 lut 2015, 16:34

W filmie 40-latek występował Maliniak- psedonim "inżynier" :mrgreen:

kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: kubus838 » 03 lut 2015, 16:36

Fakt coś w tym musi być.

robert

PiRo_man

Post napisał: PiRo_man » 03 lut 2015, 19:03

To co wiem i potrafię to moja sprawa. Twoja wiara nie ma tu nic do rzeczy. Pisz co chcesz - myśl co chcesz. Tak, na pewno jesteś jedynym człowiekiem z mózgiem na świecie, pozostałe (według ostatniego spisu) 7 mld. to otaczający cię debile. Aż dziw, że w większości mamy lepsze stanowiska i zarabiamy lepiej niż ty. Poza tym uwielbiam razić was po oczach moim tytułem. :D No cóż, jak już pisałem zainwestowałem w swoją edukację dużo czasu i pieniędzy, więc teraz z przyjemnością mogę się nim chwalić. :)

Co do ciebie, to biorąc pod uwagę herezje jakie czasami wypisujesz też powątpiewam w twoje przeogromne doświadczenie i wiedzę. Ale to tylko moje subiektywne spostrzeżenie. Zwróć jeszcze tylko uwagę na ilość swoich postów ogółem i tych pomocnych. Teraz porównaj ją z moimi. Mam ponad trzykrotnie mniej postów napisanych, a mam więcej pomocnych niż ty. Wniosek nasuwa się sam - lejesz wodę.

Zasadniczo wiem, że dyskusje z tobą nie mają najmniejszego sensu, więc i nie zamierzam jej kontynuować. :) Dlatego też nie wysilaj już swoich dość słabo poskręcanych zwojów mózgowych "myśląc" nad odpowiedzią, bo i tak już tu prawdopodobnie nie zajrzę - mam w d...e co masz mi do powiedzenia. :) Zresztą tak na marginesie całej twojej wcześniejszej wypowiedzi też nie przeczytałem. Jak będę chciał sobie poczytać o pierdołach, to otworzę sobie dziennik "Fakt", albo stronę WP.

inż. Mateusz

kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: kubus838 » 03 lut 2015, 19:35

PiRo_man pisze:To co wiem i potrafię to moja sprawa. Twoja wiara nie ma tu nic do rzeczy. Pisz co chcesz - myśl co chcesz. Tak, na pewno jesteś jedynym człowiekiem z mózgiem na świecie, pozostałe (według ostatniego spisu) 7 mld. to otaczający cię debile. Aż dziw, że w większości mamy lepsze stanowiska i zarabiamy lepiej niż ty. Poza tym uwielbiam razić was po oczach moim tytułem. :D No cóż, jak już pisałem zainwestowałem w swoją edukację dużo czasu i pieniędzy, więc teraz z przyjemnością mogę się nim chwalić. :)

Co do ciebie, to biorąc pod uwagę herezje jakie czasami wypisujesz też powątpiewam w twoje przeogromne doświadczenie i wiedzę. Ale to tylko moje subiektywne spostrzeżenie. Zwróć jeszcze tylko uwagę na ilość swoich postów ogółem i tych pomocnych. Teraz porównaj ją z moimi. Mam ponad trzykrotnie mniej postów napisanych, a mam więcej pomocnych niż ty. Wniosek nasuwa się sam - lejesz wodę.

Zasadniczo wiem, że dyskusje z tobą nie mają najmniejszego sensu, więc i nie zamierzam jej kontynuować. :) Dlatego też nie wysilaj już swoich dość słabo poskręcanych zwojów mózgowych "myśląc" nad odpowiedzią, bo i tak już tu prawdopodobnie nie zajrzę - mam w d...e co masz mi do powiedzenia. :) Zresztą tak na marginesie całej twojej wcześniejszej wypowiedzi też nie przeczytałem. Jak będę chciał sobie poczytać o pierdołach, to otworzę sobie dziennik "Fakt", albo stronę WP.

inż. Mateusz
Kolego to nie jest forum dla takich jak Ty. Poprostu sobie czytaj ale już nic nie pisz. Ja rozumiem jesteś obrażony ale masz prawo. Każdy Cie ignoruje i nie zwraca uwagi. Wielokrotnie dawałeś nam próbke swojej wiedzy oraz kultury więc się nie dziw, że każdy jak zobaczy podpis "inż Mateusz" to szybko biegnie do toalety - nie mówie tu o czytaniu Twoje całej "wypowiedzi". Oczywiście, to jest Twoja sprawa nam nic do tego, tu się z Tobą zgadzam. Ja to i nawet rozumiem, służba zdrowia w Polsce przeżywa kryzys ale Ty powinieś w końcu podjąć męska decyzje. Tak dalej żyć nie można. Nie możesz tago robić swoim rodzicom oni napewno na to nie zasłużyli.

A co do forum. To może znajdź takie które będzie współgrało z Twoim stanem intelektualnym, np. klocki lego albo gra w zośke.

robert

RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Re: Oś obrotowa JAKI CAM?

Post napisał: RobWan » 06 lut 2015, 00:45

alnako pisze:Orientujecie się może jaki CAM byłby w stanie wygenerwoać podobną trajektorię, jaka została użyta podczas obróbki w niżej wymienionym filmiku:

PikoCNC. Ma 4 osie. A ta obróbka z filmu jest zrobiona z 4 osią indeksowaną. Czyli jedziemy po płaskim, skończymy oś obraca się o zadany kąt i jedziemy dalej po płaskim.
Tylko to nie jest tak prosto i automatycznie. Te płaskie (XYZ) trzeba sobie przygotować. Ten CAM sam nie rozbierze na ścieżki bryły z iluś tam stron.

Ten drugi film jest zrobiony z 4 osią mapowaną. W.w. CAM też posiada taką możliwość.

Żwawość obróbki nie zależy od sposobu obróbki, ale od żwawości silników napędzających osie. :grin:

Robert

h3nry
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Kontakt:

Post napisał: h3nry » 06 lut 2015, 21:36

SprutCam wygeneruje taka scieżkę przy indeksowanej 4-si .
Tanio, szybko, solidnie !

*Do wyboru 2 opcje.

RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: RobWan » 06 lut 2015, 23:04

Nie podają ceny. Pewnie powyżej 5 kzł.

Robert

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne dyskusje na temat oprogramowania CAD/CAM”