Dziwne zachowanie maszyny - "jazda żabką"

Ogólne tematy związane z maszynami CNC, maszyny o odmiennej konstrukcji czyli wszystko co nie pasuje do powyższych.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
ezbig
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 18

Post napisał: ezbig » 29 sty 2015, 20:12

ma555rek pisze:
ezbig pisze: Największą precyzję daję sterowanie półkrokowe. .
mkrokrok to głównie dynamika ruchu a nie pozycjonowanie.
Zresztą kiedyś były dywagacje o tym że tak naprawdę to krokowy ma określoną, i nie tak dużą liczbę stabilnych pozycji pomiędzy którymi ładnie przejdzie w mikrokroku ale już nie tak ładnie się zatrzyma. Skoro zjawisko występuje na niskiej prędkości , wręcz pokrokowej to może być waśnie ta cecha silnika.
Wiem o tym, ale do tej pory nie spotkałem się z aż tak dużymi odstępstwami, żeby dało się to zobaczyć gołym okiem (raczej błędu na poziomie 3-5% tu nie mam tylko znacznie większy). W sumie moje dotychczasowe konstrukcje miały silniki w niewielkiej odległości od sterowników (tu jest po 2.5 i 4m przewodu w osiach X,Y).

Możnaby się pokusić o instalację sterowników przy samych silnikach, ale to już duża rewolucja. Chociaż kusi mnie, żeby zrobić eksperyment i sprawdzić różnicę, bo jest to możliwe (przewodów nie trzeba dokładać).

lepi
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: lepi » 29 sty 2015, 20:35

Jak się da to wymontuj jeden silnik i podłacz na krotko pod sterownik. Albo sciagnij paski zebate aby wykluczyc wplyw maszyny. Albo na probe podłącz inny sterownik. Lub, jako źródło impulsów użyj sprzetowy generator impulsów. Któryś z tych kroków musi pomóc. Cudów nie ma.

Autor tematu
ezbig
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: ezbig » 29 sty 2015, 20:58

lepi, może i cudów nie ma, ale silniki tak chodzą. Sprzętowe generatory wyrzuciłem z tej maszyny. Taki był zamysł poprzedniego konstruktora, żeby ręcznie sterować, tylko trochę mu to nie wyszło. Już wtedy maszyną szarpało, tylko nikt do tego wagi nie przywiązywał, bo była jeszcze cała masa błędów konstrukcyjnych popełniona. Teraz jak wszystko jest ogarnięte i euforia pięknej jazdy po 20m/min opadła okazało się, że na wolnych obrotach tak słodko nie jest ;) Jestem na 95% pewien, że przyczyną są zniekształcenia prądu na takich odległościach przewodów. Żeby to potwierdzić lub obalić przepnę jeden sterownik tuż przy silniku. Na silniku w osi Z też "słychać" nierówne kroki, ale tam jest śruba i jej przełożenie powoduje, że błąd pozycjonowania jest zminimalizowany (choć również występuje, ale na pojedyńczych setkach)

lepi
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: lepi » 30 sty 2015, 10:32

Znieksztalcenia "pradu" moga powstawac ale nie zmieni sie czestotliwosc sygnalu. Zwlaszcza przy malych predkosciach/czestotliwosci znieksztalcenia beda mniejsze.
Samo przeniesienie steronikow spowodowaloby koniecznosc stosowania dlugic kabli do ich sterowania, ktore to sa bardziej narazone na zaklocenia.

Tak czy tak jestem ciekaw co tam sie dzieje. Stawiam na uszkodzony sterownik.

Autor tematu
ezbig
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: ezbig » 30 sty 2015, 14:31

lepi pisze:Znieksztalcenia "pradu" moga powstawac ale nie zmieni sie czestotliwosc sygnalu. Zwlaszcza przy malych predkosciach/czestotliwosci znieksztalcenia beda mniejsze.
Samo przeniesienie steronikow spowodowaloby koniecznosc stosowania dlugic kabli do ich sterowania, ktore to sa bardziej narazone na zaklocenia.

Tak czy tak jestem ciekaw co tam sie dzieje. Stawiam na uszkodzony sterownik.
Zniekształcenia prądu mają istotne znaczenie przy mikrokroku i to właśnie na małych częstotliwościach, bo wówczas są wymuszane zatrzymania na położeniach pośrednich. Jeśli prądy mają zafałszowane wartości, to i położenia będą obarczone większym błędem niż wynika z teorii. Sygnał sterujący jest mniej narażony na zakłócenia, ponieważ jest cyfrowy, a jego częstotliwość jest niewielka bo w granicach 2700Hz przy maksymalnej prędkości 150mm/s. Poniżej 20mm/s, czyli wtedy, kiedy już widać zniekształcenia mikrokroku, będzie poniżej 366Hz. Podłączając sterownik przy silniku eliminuję wpływ długich kabli na analogowy sygnał, który idzie na cewki silnika.

Sterowniki są sprawne. Wszystkie pracują identycznie.

lepi
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: lepi » 30 sty 2015, 14:52

Nie do konca sie zgodze. Poziom sygnalow z koncowki mocy jest duzo wiekszy i nie wiem co mialo by go zaklocic przy wolnozmiennym przebiegu. No ale nie ma co teoretyzowac. Ja bym wzial oscyloskop w reke.

Autor tematu
ezbig
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: ezbig » 30 sty 2015, 15:08

lepi pisze:nie wiem co mialo by go zaklocic przy wolnozmiennym przebiegu
Tylko jak mówię o zniekształceniu prądu, a nie zakłóceniu. Tam są bardzo duże silniki o dużej indukcyjności uzwojeń. Długie kable to z kolei pojemności. Nie chce mi się liczyć, ale chyba rezystancję można pominąć. Sterowanie jest zasilane tylko z 42V, więc może prąd nie nadąża rosnąć do właściwych wartości.

lepi
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: lepi » 30 sty 2015, 16:16

Przy wolnej pracy (malej czestotliwosci) te znieksztacenia beda mniejsze czy inaczej mowiac mniej istotne.

Autor tematu
ezbig
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: ezbig » 30 sty 2015, 19:18

Nie ma co dywagować, podłączenie silnika przy sterowniku powinno rozwiać wątpliwości. W niedzielę pewnie się dowiem.

Autor tematu
ezbig
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: ezbig » 01 lut 2015, 14:39

Jestem po testach zapięcia sterowników przy silnikach. Jaki efekt? Na ucho wyraźnie inna praca silnika, ale niestety poprawa pozycjonowania mizerna. Rozkład kroków zrobił się tylko bardziej symetryczny. Wcześniej najdłuższe mikrokroki wypadały w ok 2/3 pozycji między pełnymi krokami, a teraz jest to symetryczne i najdłuższe są po środku. No cóż, koła i paski w drodze - damy przekładnię i będzie po problemie, a sterownik wraca na swoje miejsce. Nie liczyłem na idealne pozycjonowanie na mikrokrokach, ale pierwszy raz spotykam się z tym, żeby ono rozkładało się w taki sposób, który nawet jak nie widać, to słychać (w przypadku osi Z gdzie jest śruba).

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „NASZE AMATORSKIE MASZYNY CNC”