WARSZTAT - podglądamy co mają w nich inni.

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
BYDGOST
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 106

Post napisał: BYDGOST » 16 sty 2015, 19:42

A ja myślę, że się mylisz. Pan Jacek wiele lat przepracował przy maszynach i ma wielkie doświadczenie. Jest bardzo sympatycznym i wartym szacunku człowiekiem. To w jaki sposób przedstawia swoją wiedzę nie ma znaczenia. Każdy coś dla siebie znajdzie. Nigdy nie miałem do czynienia ze skrobaniem, chętnie oglądam każdy materiał na ten temat i już coś się nauczyłem. Co to jest wat, volt i amper - tego filmiku nie musiałem oglądać, ale jak znam życie to niektórym się przyda. Poza tym my, jako starzy wyjadacze, z wieloletnią praktyką przy maszynach, swoje wiemy, ale trzeba pamiętać, że za obróbkę metalu biorą się przedstawiciele innych zawodów i im trzeba wyłożyć kawę na ławę bo oni już nie mają tyle czasu na poznawanie tematu co my.

Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.

Tagi:

tomcat65
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Kontakt:

Post napisał: tomcat65 » 16 sty 2015, 21:16

To moje zdanie. Nie negując wiedzy, praktyki i doświadczenia - ciężko się tego słucha. Nie każdy ma dar przekazywania wiedzy - rozumiem. Pominę lapsusy językowe "pokazuję, żeby pokazać" itp. A czy każdy pracując, nawet wiele lat, musi być fachowcem ?. Patrząc po całokształcie, współczuję tym remontowanym maszynom.
Wyłączam więc dżwięk. I wtedy wyostrzają się inne zmysły.
Co widzę? Dłoń fachowca. A co robi? maże pędzlem po materiale. Samej obróbki niewiele. Ale widok dłoni fachowca - bezcenny.
Dobra, nie każdy ma obycie z kamerą, ciężko czasem ustawić dobre miejsce do filmowania. Ok.
Ale wszechobecna rdza w hurtowych ilościach. Żre i chrupie, że w górach lawiny schodzą.
Pominę warunki lokalowe - jeden ma super lokal inny szopkę, szajerek albo drewnianą budę. Ale mając lokal zimny i wilgotny ( co widać ), jako fachowiec powinien wiedzieć, że sprzęt się zabezpiecza. Płyta traserska ze śladami rdzy, inne podobne przyrządy rude. I ktoś mówi o dokładności?
Wtryskarka - pomysł pomysłem, ale wykonanie - zgroza. Kable wiszące luzem, porażenie prądem wysoce prawdopodobne. Grama farby, rdza kontroluje sytuacje.
A gdzieś wspominało się o braku kultury technicznej w Polsce.
Dla mnie przykład modelowy takiego braku.
To, że ludzie o innych zawodach biorą się za obróbkę, sam jestem przykładem. Sporo oglądam filmów z takich tematów, ale akurat te nic nowego mi nie pokazały. Raczej zniechęcają widokiem 'złomu użytkowego'.
Nie mój gust.
Dżwieku już nie mam, zostało wyłączyć obraz.

Awatar użytkownika

smouki
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 11
Kontakt:

Post napisał: smouki » 16 sty 2015, 21:35

tomcat65,
tomcat65 pisze: Pominę lapsusy językowe "pokazuję, żeby pokazać" itp
dobrze że ty się nie mylisz w twoim wieku
tomcat65 pisze:Dżwieku
Każdy ma prawo do swojego zdania, ale czasem po prostu nie warto rzucać kamienia pierwszemu.
jak ktoś chce znajdzie sposób...jak ktoś nie chce znajdzie powód
MÓJ KANAŁ YOUTUBE

tomcat65
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Kontakt:

Post napisał: tomcat65 » 16 sty 2015, 22:24

Jak chcesz się przerzucać literówkami :)
smouki pisze:dobrze że Ty się nie mylisz w Twoim wieku
być winno.
Więc: "czasem po prostu nie warto rzucać kamienia pierwszemu." :twisted:

upanie
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 17

Post napisał: upanie » 16 sty 2015, 23:08

Po prostu nie okazał Ci szacunku :razz:
czilałt...

ak47
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 6

Post napisał: ak47 » 17 sty 2015, 00:00

Ja podejrzewam, że pan Jacek doskonale wie o zabezpieczaniu i pewnie jest wytłumaczenie czemu tego nie robi. Zresztą mimo że wiele z tego co pokazał już się nauczyłem sam to i tak oglądam jego filmy. Po głosie wydaje się tak sympatycznym gościem że mi nie przeszkadza nic.
No może poza tokarką w której mam wrażenie ewidentnie tłucze mu łożysko.

Awatar użytkownika

egojack1
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Kontakt:

Post napisał: egojack1 » 17 sty 2015, 00:07

Ja odniosłem wrażenie, że wiele ze swoich instrumentów i przyrządów tyle co okazyjnie gdzieś kupił, i jeszcze nie odczyścił i nie zakonserwował. Warsztat sprawia zaś wrażenie jakby tyle co do niego się wprowadził, wszystko jeszcze jest niepoukładane i leży na kupie.
Pewnie pomału będzie robił ze wszystkim porządek.

Awatar użytkownika

smouki
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: smouki » 17 sty 2015, 12:04

Ja nie wytykam innym błędów, bo sam dobrze wiem, że dużo ich popełniam.
upanie pisze:Po prostu nie okazał Ci szacunku
bull's eye

THE END.
jak ktoś chce znajdzie sposób...jak ktoś nie chce znajdzie powód
MÓJ KANAŁ YOUTUBE

voy
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 6

Post napisał: voy » 17 sty 2015, 14:11

tomcat65 pisze:
Alvar4 pisze: natknąłem się na takiego starszego miłego pana Jacka który wstawił już ponad 200 filmów w których po krótce i prostymi słowami opisuje różne narzędzia, przyrządy i sposoby obchodzenia się z nimi.
i inni też polecali.
Obejrzałem kilka i nigdy więcej. Porażka, totalna.
Obejżałem także i od razu przypomniałem sobie opowieść kolegi sprzed paru miesięcy.
Mówił ,że kożystał z usług miłego starszego pana, któremu bardziej zależało na tym jak może pomóc, niż ile na tym zarobi.
Prawdziwy pasjonat, oprowadzał po swoim warsztaciku, pokazywał zrobione rzeczy i opowiadał o pracy.
To co miał zrobić wykonał tak jak należy.
Ponieważ kolega zostawił namiary na niego sprawdziłem i to jest właśnie p.Jacek z You Tube.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 94

Post napisał: RomanJ4 » 17 sty 2015, 14:48

A ja kolegom powiem tak.
Każda wiedza jest dla kogoś cenna, byle tylko nie wprowadzała w błąd albo uczyła zachowań niebezpiecznych(zawłaszcza dla operatora), bo i tak się czasem mimo najlepszych intencji zdarza. Również i nam.
Dla wielu z nas to co pokazuje p.Jacek jest już znane, i może niewiele nowego w tych relacjach dla siebie znajdziemy, ale z pewnością dla wielu mniej doświadczonych kolegów może okazać się bardzo pomocne. Zwłaszcza, jak to w początkach bywa, w uniknięciu dużego frycowego.
pozdrawiam,
Roman

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”