Jak wykonać wsad trójnika do obliczeń w Qform?

Autor tematu
Perkos
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 7

Post napisał: Perkos » 07 sty 2015, 12:05

Po konsultacjach z moim wykładowcą, muszę jeszcze zrobić w matrycach rowek na wypływkę. Znów muszę prosić o pomoc, ponieważ nie wiem jak je wykonać w solidworsk.
Obrazek
Tutaj moja złączka z solidworska http://www7.zippyshare.com/v/93816468/file.html

Tagi:

Wojteo CK
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5

Post napisał: Wojteo CK » 07 sty 2015, 20:54

Cofnij sobie wszystkie zaokrąglenia - powinieneś je dodawać zawsze na końcu modelowania. Utwórz krzywą kompozytową z dwóch odcinków prostych. Utwórz szkic na dodanych płaszczyznach ( u Ciebie płaszczyzna1 2 lub 3 ). Szkicem oczywiście jest przekrój rowka na wypływkę. Później wycinasz po ścieżce. Powtórz dla reszty króćców. Zastanów się tylko gdzie materiał będzie najbardziej płynął i w tym miejscu możliwe że będziesz musiał powiększyć rowek na wypływkę ( z długości).

Ja bym to tak widział. Możesz też zrobić tak że do części wstawisz matrycę górną i od razu wycinasz w obydwu częściach matrycy. Albo tworzysz wyciągnięcie po ścieżce jako nową bryłę( nie połączoną z matrycą dolną - odznaczasz opcję "Scalaj wyniki" w menadżerze operacji wyciągnięcia po ścieżce) i operacjami boolowskimi usuwasz zbędną część obu brył.

Aaaaa. No i jak z tym wgrywaniem matrycy z SolidWorksa do Qforma? Możesz powiedzieć jak to zrobić?
Scientists dream about doing great things. Engineers do them.

James A. Michener

Autor tematu
Perkos

Post napisał: Perkos » 08 sty 2015, 20:40

Jak już mamy gotową matryce z zaokrągleniami zapisujemy ją jako rozszerzenie *step. Następnie w qformie uruchamiamy qshape ustawiamy matryce dolną tool2 górna tool1 i wsad wipe. Zapisujemy każde narzędzie z osobna jako shl, gdy już zapiszemy wstawiamy wszystko do jednego pliku ustawiamy względem siebie zapisujemy. Przechodzimy do qforma i liczymy :)

Wojteo CK
Posty w temacie: 5

Post napisał: Wojteo CK » 08 sty 2015, 20:50

Czy w programie z licencją studencką da radę coś policzyć na podstawie wsadu 3D?

Jak tam moje sugesteie? Wykorzystałeś je jakoś? :)
Scientists dream about doing great things. Engineers do them.

James A. Michener

Autor tematu
Perkos

Post napisał: Perkos » 13 sty 2015, 22:46

Chodzi Ci o wersje studencką Qforma? Nie słyszałem. Liczę na pełnej wersji na uczelni. Liczenie w 3D trwa znacznie dużej w moim wypadku 24-28h. Sugestie wykorzystałem, dzięki wielkie. Zaoszczędziłem trochę czasu dzięki temu.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Solidworks”