Prośba o sprawdzenie połączenia gwintowego(10)

Dyskusje dotyczące spraw związanych z rysunkiem technicznym

Autor tematu
reizen
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Prośba o sprawdzenie połączenia gwintowego(10)

Post napisał: reizen » 30 gru 2014, 14:23

Witam wszystkich użytkowników jako że to mój pierwszy post na forum i zwracam się do Was z prośbą o pomoc.
Mam do narysowania rysunek złożeniowy połączenia gwintowego , wrzucam tutaj moje szkice
I od razu zadaje pytania :
1.Czy zaznaczenie zakończenia gwintu na przekrou jest dobre ?
2.Czy nakrętka nie powinna być na górze a śruba na dole ?
3.Czy wymiarować nakiełek ? (moim zdaniem nie da się go dokładnie zmierzyć nawet suwmiarką)
4.Czy nakiełek umieszczać w tabelce do rysunku złożeniowego?
Liczę na szybką odpowiedź.
ObrazekObrazekObrazek

Tagi:

balbini
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Re: Prośba o sprawdzenie połączenia gwintowego(10)

Post napisał: balbini » 30 gru 2014, 18:00

reizen pisze:Liczę na szybką odpowiedź.
Kolega wcześnie te pisanki nakiełkiem maluje....do Wielkanocy jeszcze je dopracujesz, bo są mało kreatywne? :razz:

huberts15
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)

Post napisał: huberts15 » 02 sty 2015, 00:07

Z jakiej racji miałbyś umieszczać w tabelce nakiełek? Z tego co wiem, w tabelce umieszcza się elementy, z których składa się dany obiekt, w tym wypadku to śruba + nakrętka (tak w uproszczeniu).

Jeżeli robisz rysunki wykonawcze tych elementów to musisz pamiętać, że gwinty rysujesz (raczej, bo nie wiem na jakich zasadach jest ten rysunek), ale dokładnie, stąd powinny być wyjścia i wejścia gwintu (sfazowania).

Na zdjęciu tego złożenia, jest to zrobione źle, bo jak sama nazwa wskazuje powinien to być PÓŁWIDOK-PÓŁPRZEKRÓJ, czyli widok na górze, przekrój na dole.

W rysunku tej nakrętki nie powinno być tej krawędzi, która pokazuje, gdzie kończy się śruba, powinieneś wiedzieć o co chodzi (dorzucam plik z zaznaczeniem jej)

Obrazek

Nie rozumiem też jednego, czy nie można wziąć linijki i narysować tego nawet na brudno porządnie? Przecież to jest nieczytelne, nie mówię już o tych strzałkach, które wyglądają tragicznie :mrgreen:

Według mnie to w tej śrubie to nie jest nakiełek, tylko po prostu jakiś otwór i powinien on być zwymiarowany (nakiełek wygląda troszeczkę inaczej :wink: )

Autor tematu
reizen

Post napisał: reizen » 02 sty 2015, 17:28

Dzięki za odpowiedź :)
W moim przypadku przekrój jest po prawej stronie gdyż przedstawiłem to w pionie.
Co do tego nakiełka myślałem że są to elementy znormalizowane i powinny znaleźć się w tabelce , ale w sumie powinna zawierać ona wykaz części a częścią to nie jest.
Faktycznie nie wygląda to na nakiełek , bo kto mocuje śrubę na takim kolcu podczas obróbki :) Więc faktycznie zaznacze to jako otwór.

Rysunki zrobiłem już na czysto , ale niestety nie dokończyłem ich bo nie wiem jak i tutaj proszę Was jeszcze raz o pomoc.

1)Rozumiem że śruba i nakrętka to elementy znormalizowane i mam normalnie poszukać ich w normach i zapisać w tabeli?
2)Jeżeli w tabeli podam rozmiar gwintu śruby i nakrętki to czy mam to jeszcze raz wymiarować na rysunku wykonawczym?
Z góry dziękuje za pomoc

huberts15

Post napisał: huberts15 » 03 sty 2015, 01:32

Śruba i nakrętka jest znormalizowana, ale czy w normach znajdziesz śrubę i nakrętkę taką jak na swoim projekcie - wątpię

Osobiście potraktowałbym to tak, że zamiast normy napisał nr rysunku wykonawczego (który jak się domyślam i tak będziesz wykonywał), to powinno wg mnie wystarczyć.

Nakiełek wygląda całkowicie inaczej i do takiego nakiełka jest oczywiście norma (sprawdź sobie choćby w Kurmazie, którego osobiście nie polecam, jest tam trochę błędów :mrgreen: )

W tabeli wpisz:

1. Śruba, 00.00.01
2. Nakrętka, 00.00.02

Na rysunku wykonawczym musi się znaleźć pełne wymiarowanie, opis tolerancji i chropowatości.

Rys. wykonawczy z założenia trafia do tokarza i on ma mieć na nim wszystko, żeby stworzyć dany przedmiot, złożeniówka pokazuje tylko jak wg konstruktora ma wyglądać to poskładane (wrócę do tego nakiełka, jak chciałbyś go pokazać w tabeli, skoro nie jest on elementem rysunku, a tylko jedną z części składowych elementu wchodzącego w skład rysunku, tak jak gwint, który też jest wykonany według normy :lol: )

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Rysunek techniczny”