TUE35 konik od innej maszyny
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Kto będzie skrobał konika jak jest on wyższy o 0.5mm ??? Konika trzeba dopasować do prowadnic to na pewno, choć to pozornie tylko łatwe bo jak to będzie zrobione żle to konik moze zostać seskoszony względem osi wrzeciona i kicha.
Ja bym dopasował konika do prowadnic i sfrezował podstawę do odpowiedniej wysokości czyli dla bezpieczeństwa o 0.05mm wyzej od wrzeciona. A i ta operacja samego ustawienia podstawy konika do frezowania zajmie sporo czasu...
Ja bym dopasował konika do prowadnic i sfrezował podstawę do odpowiedniej wysokości czyli dla bezpieczeństwa o 0.05mm wyzej od wrzeciona. A i ta operacja samego ustawienia podstawy konika do frezowania zajmie sporo czasu...
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Tak czytam i czytam
Kto robił Ci pomiar konia względem wrzeciona?
Bo może jedynie front jest wyżej o 0,5!
Zdemontuj go odkręć płytę to ktora dolega do loza tokarki, wyczyść to wszystko rozpuszczalnikiem albo WDbo pewnie jest zafajdane (wystarczy opilek który sie gdzies zawieruszyl aby pomiar byl bledny) i teraz przystap do pomiarów
Po za tym na90% wystarczy skrobnąć. Nie potrafisz to znajdź jakiegoś tokarza a na pewno za 50/100 Ci to skrobnie
)
Kto robił Ci pomiar konia względem wrzeciona?
Bo może jedynie front jest wyżej o 0,5!
Zdemontuj go odkręć płytę to ktora dolega do loza tokarki, wyczyść to wszystko rozpuszczalnikiem albo WDbo pewnie jest zafajdane (wystarczy opilek który sie gdzies zawieruszyl aby pomiar byl bledny) i teraz przystap do pomiarów
Po za tym na90% wystarczy skrobnąć. Nie potrafisz to znajdź jakiegoś tokarza a na pewno za 50/100 Ci to skrobnie

-
- Posty w temacie: 4
Dobra uwaga kolegi 2 posty wyżej 0,5mm się nie skorobie , a co słusznie zauważył poprzednik , najpierw rozbierz całego konia , wszystko dokładnie umyj i złóż i wtedy możesz dokonywać pomiarów , i sprawdź co jest najważniejsze czy pinola na całej długości jest te 0,5mm za wysoko
PS: jak już będziesz wiedział ile masz za do zebrania jestem w stanie zeszlifować ci nadmiar z podstawy konia na mojej magnesówce za ułamek z tych 400zł
PS: jak już będziesz wiedział ile masz za do zebrania jestem w stanie zeszlifować ci nadmiar z podstawy konia na mojej magnesówce za ułamek z tych 400zł

perfekcyjna B. S. , OUS 1 - Oświęcim 1066/72r; Pozdrawiam
-
- Posty w temacie: 4