Że jak?malpa500000 pisze:zwykłe hss ida od razu do przeoszczenia za duży scin, i tyleczek lubi skrawac zamiast krawedz
Wiertło- do twardego materiału
-
ak47
- Specjalista poziom 3 (min. 600)

- Posty w temacie: 1
Ja przy nauce ostrzenia pomagałem sobie mazakiem . Ostrzyłem, malowałem całe wiertło i wierciłem. Jeśli gdzieś tarło gdzie nie powinnno to mazak się tam ścierał od razu. Więc zagłębiałem wiertło tylko troszkę , podnosiłem i oglądałem i tak do skutku. Oczywiście oglądałem też czy z obu stron idzie taki sam wiór, itd. itd.
-
malpa500000
- Specjalista poziom 2 (min. 300)

- Posty w temacie: 2
nie wiem gdzie kupuja w mojej firmie ale wiertła z starego sortu bylyl okej a te dzisiejsze to chyba chinskie bo nie dosc że miękkie jak kupa to całkiem inna geometria.IMPULS3 pisze:Że jak?malpa500000 pisze:zwykłe hss ida od razu do przeoszczenia za duży scin, i tyleczek lubi skrawac zamiast krawedzGdzie Ty kupujesz wiertła?
-
IMPULS3
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 3
No to nie wiem, ale stare jak najbardziej OK, ale i do nowych nie mam zastrzeżeń, może i faktycznie jakieś pechowe Ci się trafiły. Kiedyś na szybko kupiłem w pobliskim sklepie wiertło firmy Sayrus (podobno francuskiemalpa500000 pisze: bo nie dosc że miękkie jak kupa to całkiem inna geometria.