Pierwsza frezareczka CNC

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: oprawcafotografii » 13 gru 2014, 07:32

Jakbyś mógł pokrótce wyjaśnić dlaczego konstrukcje z ruchomym stołem są "łatwiejsze" :)
Moglbym, ale to byloby wspieranie lenistwa ;)
Bylo na forum ze sto razy...

Poza tym - przygladnij sie maszynie z ruchoma brama, z ruchomym stolem,
spisz na kartce roznice i Ci sie rozjasni :)
-nie ma szans żebym na spawanej ramie osiągnął płaskość porównywalną z stołem traserskim
Zgadza sie - wykorzystanie stolu traserskiego to nie jest zly pomysl.
-nie posiadam obrabiarki która mogłaby wyprowadzić powierzchnie pod prowadnice
To jak zamontujesz prowadnice? Przypominam ze to TRZY osie ;)
- więc zarówno gabaryty jak i ilość pracy przy elementach wpływają na koszty
-trzeba tez pamiętać o tym że stal trzeba zakupic, pospawać odprężyć.. a $$ lecą
Ano. Jak kto nie ma miedzi to ...kombinuje.
Jak juz policzyles jakis budzet to pomnoz go x2 zebys dokonczyl wogole maszyne ;)

...
To były podstawowe przesłanki które przekonały mnie do takiej decyzji - jeśli się nie zgadzasz - popraw mnie :).
Stolik nie wymusza odrazu ruchomej bramy...

Ps. Jak masz zamiar zrobic boki / podpory bramy. Wiesz ze to trzeba idealnie
pospawac, odprezyc, splanowac? Taka zebrowana konstrukcja bedzie miala
duuuza ochote powykrecac sie na wszelkie strony...

q

Tagi:

dragon44
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 6

Post napisał: dragon44 » 15 gru 2014, 17:57

Aldeberan pisze:Jakbyś mógł pokrótce wyjaśnić dlaczego konstrukcje z ruchomym stołem są "łatwiejsze" :)
bo napędzasz tylko stół a nie pół maszyny...
Aldeberan pisze:nie ma szans żebym na spawanej ramie osiągnął płaskość porównywalną z stołem traserskim
BZDURA !!!!!!
O płaskości powierzchni nie świadczy co jest "nośnikiem" tylko jakość wykonania. I widziałem "stoły traserskie" które były czyszczone szlifierkami, więc nie miały płaskości, tylko falistość. Wszystko zależy od wykonania. Poza tym jaka płaskość Cię interesuje? Jakie chcesz dać posuwy liniowe? Wiesz że wózki HIWINa w klasie H mają cztery setki tolerancji na wysokości?

Jak chcesz wykorzystać stół traserski jako baze to może pójdź śladami jak dobrze pamiętam kolegi Wawer'a. Do stołu montujesz bramę i ruchomy stół.

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: oprawcafotografii » 15 gru 2014, 18:50

dragon44 pisze:...
O płaskości powierzchni nie świadczy co jest "nośnikiem" tylko jakość wykonania....
Niby racja, ale...

Sprawdzic czy stol traserski jest plaski jest znacznie prosciej niz wykonac
idealnie podstawe ramy - spawanie, odprezanie, obrobka itd to wiele etapow,
na kazdym mozna kompletnie spieprzyc przyszla maszyne.

Stol jaki jest kazdy widzi - albo jest plaski, albo nie i kropka :)
To spora zaleta.

q

dragon44

Post napisał: dragon44 » 15 gru 2014, 19:46

oprawcafotografii, no to życzę powodzenia przy ustawianiu geometrii na płaskiej powierzchni...

Tak samo jak można spiep*zyć obróbkę pospawanej konstrukcji, jak i tak samo można zepsuć stół traserski. W obu przypadkach potrzeba obrabiać powierzchnie i bazy pod szyny, bloki łożyskujące i podstawę bramy. Przewaga stołu jest taka, że nie zepsujesz spawania. Ale dedykowana rama może być zaprojektowana z uwzględnieniem odprowadzania wiórów. Każdy kij ma dwa końce, wszystko zależy od tego do czego ten kij ma służyć. Z innym kijem na ryby i z innym na after po przegranym meczu ;)

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: oprawcafotografii » 15 gru 2014, 19:52

dragon44 pisze: Tak samo jak można spiep*zyć obróbkę pospawanej konstrukcji, jak i tak samo można zepsuć stół traserski. W obu przypadkach potrzeba obrabiać powierzchnie i bazy pod szyny, bloki łożyskujące i podstawę bramy....
Powiedz po co obrabiac plyte traserska pod cokolwiek zakladajac ze jest plaska?

Przypomne ze temat jest taki jaki widac powyzej, a nie "jak zbudowac centrum
obrobcze hiend" ;)

q

dragon44

Post napisał: dragon44 » 15 gru 2014, 21:53

o ile jest płaska. Nawet jak jest płaska, to warto wyprowadzić bazy chociażby pod prowadnice. Nie mówiąc już o tym, że wysokość zespołu śruby napędowej jest znacznie wyższa od prowadnic, co komplikuje wykonanie stołu. Owszem można dać płaskowniki pod szyny, czy blachę pod wózki, ale nie ułatwia to montażu i ustawiania geometrii.
Zwróciłem tylko uwagę na inne rozwiązanie, które nie wymaga ruchomej bramy i upraszcza kilka spraw.
Ale z jednym się zgodze ;)
Przypomne ze temat jest taki jaki widac powyzej, a nie "jak zbudowac centrum
obrobcze hiend" ;)
więc zakończmy polemikę

Autor tematu
Aldeberan
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 21

Post napisał: Aldeberan » 18 gru 2014, 21:50

wiktorelblag
tak, obróbka maszynowa mnie nie minie - doskonale zdaje sobie z tego sprawę i nie to miałem na myśli :)

oprawcafotografii i dragon44

oprawco, powiem Ci szczerze że milczałem tak długo bo swoim króciutkim poscikiem
oprawcafotografii pisze:
Aldeberan pisze:...
- zamierzam się wzorować na "dziecince" użytkownika gaspar
Nie idz ta droga ;)
zabiłeś mi niezłego ćwieka, na początku nie chciałem się z Tb zgodzić... nawet powstało kilka wersji odpowiedzi ale pisząc za każdym razem argumentację - czegoś w niej brakowało :)

i w taki oto sposób trafiłem wczoraj do warsztatu posiadającego centrum CNC w celu dowiedzenia się o koszty obróbki - wychodząc wiedziałem już że im mniej tym lepiej :)
poza tym racja - przy ruchomej bramie dużo trudniej wyeliminować niedokładności bo każda kolejna oś opiera się o poprzednią nie wspominając o kumulacji błędu..

i teraz jestem znowu w punkcie wyjścia nie mając za bardzo pomysłu jak sie do tego zabrać, dlatego na początek opisze co mam do dyspozycji:
-warsztaty wydziałowe - za pół darmo, są tam tokarki, szlifierki do wałków i frezarki - ręczne, kolumnowe, wiekowe ale na chodzie setek sie na nich nie uzyska ale jest to juz jakiś niewielki warsztat, oczywiście spawanie etc jest do zrobienia
- piece do wyżarzania - laboratoryjne - czyli niewielkie, ok 500x500x500
- wszystko co potrzeba do produkcji własnej elektroniki i programowania(i tak planuje użyć kupnej bo frezareczka ma działać a nie wyglądać)

tak jak juz było wspomniane przez dragona - stół nie wygląda na traktowany szlifierką, choć w kilku miejscach oberwał czymś ciężkim, po świętach będę sprawdzał płaskość ale do tego momentu przyjmuje że jest taka jak była w jego lepszych dniach

jedyny sposób żeby nie stracić połowy pola roboczego jaki widzę to obrócenie stołu o 90* (os Y wzdłuż dłuższego boku, prowadnice na powierzchni stołu) i zamontowanie bramy poza jego obrysem - teraz mam zagwozdkę, jak to zrobic żeby każda pow kontaktu nie musiała być wyprowadzana na centrum CNC bo generuje to wprost nieziemskie koszta;/ nadal zakładam konstrukcje stalową, spawaną i ze względu na rozmiary piecyków do których mam dostęp - skręcaną.

pomysł póki co mam taki: brama 4 elementowa - 2 nogi bramy, skręcone i zakołkowane po wyżarzeniu z belką np. w postaci proponowanego wcześniej ceownika i do tego dopiero mocowana właściwa belka z wyprowadzonymi powierzchniami pod prowadnice liniowe. oczywiście każda pow kontaktu tez przejdzie przez frezarke ale przez te dostępne od ręki - pow pod prowadnice niestety musze wyprowadzic w zew. firmie;/

Z góry dzięki za podpowiedzi :)

oprawco, a co do mojego lenistwa - nie wątpie że było mówione 100 razy ale na każde 100 razy w 90 wypadkach odpowiedź była taka: "poszukaj, juz było na forum :) "
scio me nihil scire

dragon44

Post napisał: dragon44 » 19 gru 2014, 00:09

Wyżarzanie takiej konstrukcji to +- 4 stówki, także można przeżyć. Czasami taniej jest zapłacić pieniędzmi niż przysługą ;) a i duży piec ma ten plus, że możesz się nie bawić w dziabdzianie małych elementów skręcanych - domyślam się że generują one dodatkową obróbkę ;)

Autor tematu
Aldeberan
Posty w temacie: 21

Post napisał: Aldeberan » 23 gru 2014, 23:11

Tak wygląda mój pierwszy pomysł na wykorzystanie stołu traserskiego jako podstawy pod maszynę ze stała bramą. Szare elementy to kawałki płaskownika stalowego 12mm,
-obróbka przykręcamy płaskowniki, planujemy powierzchnie a potem wrzucamy do młynka CNC i z jednego zamocowania nawiercamy wszystkie otwory pod wózki osi Y, bloki łożyskujące tejże osi i nogi bramy.

Obrazek

Ma to przysłowiowe ręce i nogi?
Stół roboczy planuje zrobić z formatki PA11 500x800x25, takie rozwiązanie pozwoli zachować pole robocze ok 500x500 do niej będzie mocowany(przez nieprzelotowe, zakrywane otwory gwintowane) dopiero stół teowy/próżniowy/cosiezamarzy
scio me nihil scire

Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: Zienek » 24 gru 2014, 08:58

Pod wózki za mało, żeby śrubę z nakrętką zmieścić jeszcze pod płytą stołu.

1. Zrób większe kostki pod wózki.
2. Wózki powinny mieć bazy oporowe. Krawędź o którą można oprzeć wózek.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”