Frezarka - pole robocze ok 850x850 konstrukcja na profilach

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
Decado
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 35

Post napisał: Decado » 14 gru 2014, 19:45

Aldeberan, faktycznie miło by było uzyskać dokładność 0.1mm ale nie łudzę się :), mam tylko nadzieję że uda mi się osiągnąć dokładność 0.5mm

4FUN, patrzyłem, przeglądałem i czytałem. Ale tak jak napisał Aldeberan większość konstrukcji to konstrukcje pancerne które zostają na stałe ustawione w warsztacie gdzie mogą stać przez następne 10lat a w wypadku kiedy jest potrzeba ich przestawienia to są do tego wózki widłowe i inne ciekawe zabawki.
Ja niestety muszę rozwiązać konstrukcyjnie tą frezarkę by można było ją bez większego problemu przewieźć w inne miejsce. Do momentu kiedy wybuduję swój własny dom nie mam co myśleć o konstrukcji pancernej. Dlatego problematyczne jest wykorzystanie pomysłów innych ludzi.

Już w tej konstrukcji wziąłem pod uwagę to że lepsze jest jeżeli wałki podparte są na górze ramy a nie z jej boków bo jest to lepsze rozwiązanie odnośnie przenoszenia obciążenia przez łożyska liniowe, zostałem przekonany do zastosowania podwójnego napędu bramy i do zmiany śrub trapezowych na kulowe. Oraz do zmiany konstrukcji na profile zamiast ciętej stali.

Staram się słuchać ludzi i brać pod uwagę ich dorady. Niestety nie każdy wie o tym że krytyki i dorad powinno się wysłuchać i po przemyśleniu zdecydować czy skorzystać z nich. A nie jak to w większości przypadków bywa że jeżeli nie zastosujesz się do czyjejś porady to odrazu kompletna zlewka i obraza majestatu.

Dlatego założyłem ten temat, by otrzymać dorady w kwestii ewentualnych zmian konstrukcji. Co prawda podobny temat juz tutaj miałem ale zdecydowałem się na nowy dlatego że chcę tutaj już niedługo zacząć umieszczać pierwsze zdjęcia z postępów prac.

Tagi:

wiktorelblag
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4

Post napisał: wiktorelblag » 14 gru 2014, 20:36

Jak nie chcesz robic pancernie to rób przestrzennie.
Zwiększ przekrój profili.
Zawsze bardziej warto zmieniać przekrój niż grubość ściany.
Zamiast profili 60x60x4 daj 80x40x4 i bedzie o niebo lepiej

Autor tematu
Decado

Post napisał: Decado » 14 gru 2014, 20:44

wiktorelblag, dzięki za informację, uwzględnię ją w swoim projekcie :).

Jeszcze zastanawiam się czy przykręcenie blachy 5mm na te profile dolne w celu usztywnienia całości i zabezpieczenia przed rozkątowywaniem ma sens czy raczej jest to marnowanie pieniędzy?

Takayukii
Posty w temacie: 3

Post napisał: Takayukii » 14 gru 2014, 21:20

Aldeberan pisze: to niezłą masz rękę.. właśnie testowo w mesie obciążyłem sobie profil 60x60x4 o dł 1160 siłą 1kN, podparta na samych krawędziach końcowych, siła skupiona w połowie.. ugięcie max 0.116 mm
Faktycznie, zapędziłem się trochę...

wiktorelblag
Posty w temacie: 4

Post napisał: wiktorelblag » 14 gru 2014, 22:22

Decado pisze:wiktorelblag, dzięki za informację, uwzględnię ją w swoim projekcie :).

Jeszcze zastanawiam się czy przykręcenie blachy 5mm na te profile dolne w celu usztywnienia całości i zabezpieczenia przed rozkątowywaniem ma sens czy raczej jest to marnowanie pieniędzy?
napewno pomoże.

Aldeberan
Posty w temacie: 5

Post napisał: Aldeberan » 14 gru 2014, 22:38

Co do tego że sztywność można zwiększyc niekoniecznie masą a przekrojem, zachęcony pytaniem Decado Postanowiłem zrobić szybki test - żebrowany ceownik 200 ( ściana przednia 8,5, żebra - 15mm) czy rura prostokątna 200x100x9,

W tego typu konstrukcjach rynnowych boki są najczulsze na obciążenia w osi X..

Moje zdziwienie gdy okazało się że ok 2-krotnie lżejszy ceownik cechuje się 10krotnie większą sztywnością :)

Obrazek

Obrazek

Wniosek? - Myśleć a nie ładować w kilogramy :)

No może nie 2-krotnie lżejszy ale na pewno 1,5 x :)

No i jeszcze jedna rzecz - jak nawet orbimy konstrukcje z profili rurowych to warto chociaż zakończenia zaspawać dekielkami , ew. wstawic prezyzyjnie wyciety wakałek blachy
scio me nihil scire

Autor tematu
Decado

Post napisał: Decado » 14 gru 2014, 23:03

O i coś takiego jest super! :) Czy mógłbyś napisać jaki program użyłeś do tej symulacji?

DOHC
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2

Post napisał: DOHC » 14 gru 2014, 23:04

Nie rozumiem skąd twoje zdziwienie, profil to tylko blacha wywinięta w rure i zespawana. Daj tam żebra do środka albo wlej beton to różnice się zniwelują.

Pozdrawiam

Autor tematu
Decado

Post napisał: Decado » 14 gru 2014, 23:11

Taki zwyczajny beton? Cement z piaskiem wystarczy? Czy dodać żwiru jak na wylewkę?

Aldeberan
Posty w temacie: 5

Post napisał: Aldeberan » 14 gru 2014, 23:15

DOHC,
Twoja uwaga była niezwykle pożyteczna i merytoryczna.. napewno wielu nowym użytkownikom pomoże w projektowaniu swoich maszyn.

Decado,
Inventora :D - zakładka środowiska->analiza naprężeń.. :)

A rozwijając myśl DOHC, Konstrukcje z rur można wzmocnic na wiele sposobów - zalanie betonem jest jednym z nich :) można tak jak pisałem zaspawac zkończenia, tu patent podpatrzony w profesjonalnej maszynce - nawiercic otwory w belce, powsadzać pręty/szpilki co kto chce i zaspawac. Oczywiście wymagane odprężanie i obróbka powierzchni :)
scio me nihil scire

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”