4FUN, patrzyłem, przeglądałem i czytałem. Ale tak jak napisał Aldeberan większość konstrukcji to konstrukcje pancerne które zostają na stałe ustawione w warsztacie gdzie mogą stać przez następne 10lat a w wypadku kiedy jest potrzeba ich przestawienia to są do tego wózki widłowe i inne ciekawe zabawki.
Ja niestety muszę rozwiązać konstrukcyjnie tą frezarkę by można było ją bez większego problemu przewieźć w inne miejsce. Do momentu kiedy wybuduję swój własny dom nie mam co myśleć o konstrukcji pancernej. Dlatego problematyczne jest wykorzystanie pomysłów innych ludzi.
Już w tej konstrukcji wziąłem pod uwagę to że lepsze jest jeżeli wałki podparte są na górze ramy a nie z jej boków bo jest to lepsze rozwiązanie odnośnie przenoszenia obciążenia przez łożyska liniowe, zostałem przekonany do zastosowania podwójnego napędu bramy i do zmiany śrub trapezowych na kulowe. Oraz do zmiany konstrukcji na profile zamiast ciętej stali.
Staram się słuchać ludzi i brać pod uwagę ich dorady. Niestety nie każdy wie o tym że krytyki i dorad powinno się wysłuchać i po przemyśleniu zdecydować czy skorzystać z nich. A nie jak to w większości przypadków bywa że jeżeli nie zastosujesz się do czyjejś porady to odrazu kompletna zlewka i obraza majestatu.
Dlatego założyłem ten temat, by otrzymać dorady w kwestii ewentualnych zmian konstrukcji. Co prawda podobny temat juz tutaj miałem ale zdecydowałem się na nowy dlatego że chcę tutaj już niedługo zacząć umieszczać pierwsze zdjęcia z postępów prac.