Wykonanie kostki z rowkiem

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

CFA
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: CFA » 07 gru 2014, 21:15

Damien 328 pisze:właśnie niedawno zapaliła m się żółta lampa - jak ma mi to zrobić w 3 osiach żeby to było warte tej przesiadki - eliminując/redukując moje ustawiania i przemocowania które robię na konwencjonale rowek musiałby być wierszowany bo jak inaczej? I tu pojawiło się pytanie czy jest to wykonalne na 3 osiach i czy warto.
Zrobisz w 3 osiach, tylko z kilkoma przemocowaniami. Usiłuję Ci wyłożyć, że CNC nie polega na tym, żeby raz zamocować i zrobić cały detal z jednego zamocowania.
5 osi to przeinwestowanie.

Tagi:

burzaxxx
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 6

Post napisał: burzaxxx » 07 gru 2014, 21:17

nie, głowica nie idzie po skosie, oś C obraca się o ileś stopni

2 mm i 5mm to głębokość na jakiej zaciskam surówkę a nie czas procesu :wink:

Co masz na myśli? np. kąt prosty między spodem a boczną ścianką ? że ma nie być fazki/promienia na krawędzi?
TAK

[ Dodano: 2014-12-07, 21:19 ]
CFA pisze:
Zrobisz w 3 osiach, tylko z kilkoma przemocowaniami. Usiłuję Ci wyłożyć, że CNC nie polega na tym, żeby raz zamocować i zrobić cały detal z jednego zamocowania.
ale jak się da w 2 przestawieniach to jest miło :) zwłaszcza jak masz osiowość // czy _I_
Mazak/Mazatrol-Haas-NUM-GibbsCAM

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: WZÓR » 07 gru 2014, 22:08

Damien 328 pisze:Do Kolegi WZÓR:
...4) powiedz proszę jak Ty zrobiłbyś to w 2.5 D w dwóch zamocowaniach?
...
Kontur dookoła i fasolkę walcowo - czołowym , wybranie frezem tarczowym , a nie teowym.

http://zapodaj.net/40fe5f2bbb75f.jpg.html
CFA pisze:
Damien 328 pisze:Co myślisz o moim pomyśle na rowek?Nie wiem czy nie najlepiej byłoby to obrabiać z jednego zamocowania na stole uchylno - obrotowym...
Typowe pomysły użycia technologii (CNC) w niewłaściwy sposób. Ot zamocować (najlepiej za 2mm), ....
Przy mojej koncepcji 2 mm nie wystarczy ..... , ale ok. 10 mm przy planowaniu na wymiar pójdzie w wióry , tak sądzę.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

Autor tematu
Damien 328
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 11

Post napisał: Damien 328 » 07 gru 2014, 22:18

CFA pisze:Zrobisz w 3 osiach, tylko z kilkoma przemocowaniami. Usiłuję Ci wyłożyć, że CNC nie polega na tym, żeby raz zamocować i zrobić cały detal z jednego zamocowania.
Czyli będę przemocowywał jak teraz i tyle razy ile teraz tylko że na CNC? Ma to sens i uzasadnienie?
Powiedz mi jeszcze czy na cnc jestem w stanie wywierszować taki rowek (czyli mam całą kostkę gotową ale bez rowka, stawia ją w imadle podstawą równolegle do imadła lub pochyloną w celu obniżenia obróbki bliżej szczęk - dla sztywności) czy koniecznie muszę tak obrócić kostkę aby rowek był frezowany frezem walcowo-czołowym równolegle do górnej płaszczyzny - rysunek poniżej. Czy jak ustawię ją "na pałę" w imadle to mierząc kąt górnej płaszczyzny sterowanie/program skompensuje mi potrzebny kąt do obecnego wynikającego z zamocowania w imadle?
Obrazek

burzaxxx pisze:2 mm i 5mm to głębokość na jakiej zaciskam surówkę a nie czas procesu :wink:
Doskonale Cię rozumie, to ja pisałem na samym początku że tyle robię ja te kostki.
burzaxxx pisze:nie, głowica nie idzie po skosie, oś C obraca się o ileś stopni
Dalej nie rozumie - żeby to zrobić okręconą głowicą to muszę mieć posuw i w Z i w np.X - co ma tymi obydwoma posuwami na raz sterować?

[ Dodano: 2014-12-07, 22:28 ]
WZÓR pisze:Kontur dookoła i fasolkę walcowo - czołowym , wybranie frezem tarczowym , a nie teowym.
Też już tak myślałem - ale czy przy tarczowym nie są czasem b.duże siły oddziaływające na materiał obrabiany?
WZÓR pisze:Przy mojej koncepcji 2 mm nie wystarczy ..... , ale ok. 10 mm przy planowaniu na wymiar pójdzie w wióry , tak sądzę.
Właśnie tu jest problem ,bo teraz np. jak zaczynam obróbkę z 40 mm blachy to zostaje mi na końcu powiedzmy kostka która ma te 39 z groszami, a w tym przypadku trzeba byłoby brać grubszy materiał.
Jak myślisz jak czasowo trwałaby przy takiej obróbce kostka na gotowo? Czy przy tej koncepcji zrobię program z poziomu maszyny czy tylko CAM?

frontside
Posty w temacie: 1

Post napisał: frontside » 07 gru 2014, 23:43

Przy tarczowym siły nie muszą być bardzo duże, szczególnie w alu.
Jeżeli chcesz, żeby dolna powierzchnia rowka była płaska to frez walcowo-czołowy musi iść równolegle - inaczej wyjdzie krzywizna.

burzaxxx
Posty w temacie: 6

Post napisał: burzaxxx » 08 gru 2014, 17:29

możesz tak ustawiać do kata
Obrazek

burzaxxx napisał/a:
nie, głowica nie idzie po skosie, oś C obraca się o ileś stopni
Dalej nie rozumie - żeby to zrobić okręconą głowicą to muszę mieć posuw i w Z i w np.X - co ma tymi obydwoma posuwami na raz sterować?

sztukę położyłem na płasko - raz, będzie stabilna i frez nie zawibruje
na niebiesko jest gdzie jest rowek, pracujesz w osiach tylko X
Obrazek
Mazak/Mazatrol-Haas-NUM-GibbsCAM

Autor tematu
Damien 328

Post napisał: Damien 328 » 08 gru 2014, 21:05

burzaxxx pisze:możesz tak ustawiać do kata
To jest bardzo dobry pomysł !

A czy w pierwszej operacji obrabiając kontur dookoła bokiem frezu można w ten sposób otrzymać ładną powierzchnię i dokładny wymiar - jest to że tak powiem "po fachowemu" tak obróbka?
burzaxxx pisze:sztukę położyłem na płasko - raz, będzie stabilna i frez nie zawibruje
na niebiesko jest gdzie jest rowek, pracujesz w osiach tylko X
Czyli także masz na myśli obróbkę frezem tarczowym? Jak byś przy tym sposobie obróbki szukał właściwego ustawienia kątu?

Autor tematu
Damien 328

Post napisał: Damien 328 » 14 gru 2014, 09:36

Widzę że temat umarł...

Mam jeszcze dwa pytania:

1) czy robiąc w 1-szej operacji najpierw na płasko kontur i fasolkę dałoby się po obróceniu kostki na odwrót - zamiast planować naddatek zostawiony do mocowania przy 1-szej operacji też wykonać kontur - czy zgrałby się on z konturem pierwszym (czy da się pomierzyć przy drugim mocowaniu sondą detalu i tak "dokręcić" zadany obrys do rzeczywistego nowego ułożenia kostki żeby się to zgrało w całość?

2) co myślicie gdyby najpierw w zwykłym prostopadłościanie wykonywać rowki normalnie równolegle do płaszczyzny stołu a dopiero potem robić obrys bazując na tym rowku? Tu również moje pytanie jak w punkcie 1 - czy da się w sterowaniu maszyny (z poziomu maszyny) na podstawie tego wykonanego rowka wykonać bazowanie do pożądanego konturu - tzn. "powiedzieć" sterowaniu poprzez pomiar sondą detalu że wykonany rowek (kostka już leży na płasko w imadle) ma odnieść do rowka na konturze który chcę wykonać i w ten sposób wykonać prawidłowy obrys?

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: WZÓR » 14 gru 2014, 11:47

Damien 328 pisze:Widzę że temat umarł...

Mam jeszcze dwa pytania:

1) czy robiąc w 1-szej operacji najpierw na płasko kontur i fasolkę dałoby się po obróceniu kostki na odwrót - zamiast planować naddatek zostawiony do mocowania przy 1-szej operacji też wykonać kontur - czy zgrałby się on z konturem pierwszym (czy da się pomierzyć przy drugim mocowaniu sondą detalu i tak "dokręcić" zadany obrys do rzeczywistego nowego ułożenia kostki żeby się to zgrało w całość? ...
Da się , trzeba tylko dobrze określić bazę i w drugiej operacji (po dokładnym ustawieniu ) użyć tzw. lustra.
W Haas G101 X0. (np.)

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”