Pierwsza frezarka do drewna, masa pytań

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

Segitarius
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3

Post napisał: Segitarius » 17 lis 2014, 15:35

Jak poczekasz do marca to odsprzedam Ci projekt pracy inżynierskiej. Wszystko masz policzone, z kosztorysem i DTR'ką. Na razie możesz pokompletować sobie części. Ja swoją składałem 3 lata więc na samodzielną konstrukcję to nie tak wiele :p

Jak będziesz zainteresowany to dostaniesz rysunki ze szczegółami i technologią wykonania każdej części. Na razie mogę pokazać jak z grubsza wygląda projekt. W razie pytań i niedosytu informacji filmik z prezentacją działania. Szczegóły na pw.

Tagi:

Autor tematu
HotAndCold
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 8

Post napisał: HotAndCold » 19 lis 2014, 17:56

Dzięki, ale projektem raczej nie jestem zainteresowany. I tak będę musiał wykonać ramę z tego co będę miał dostępne. No i cena wykonania...

Awatar użytkownika

sajo
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 1

Post napisał: sajo » 19 lis 2014, 21:10

bh91 pisze: Ja miałem Kressa 800 - pracował elegancko, ale raz doprowadziłem do stanu, że się zablokował :). Jest głośny. Teraz mam chińskie wrzeciono trójfazowe 2,2kW - różnica nieporównywalna - a cena (sprowadziłem z chin sam) około 2x tyle co Kress 1050.
mógłbyś dać linka?

Awatar użytkownika

Segitarius

Post napisał: Segitarius » 19 lis 2014, 21:16

Autor tematu
HotAndCold

Post napisał: HotAndCold » 26 lis 2014, 20:54

witajcie

Uzgodniłem orientacyjny kształt ramy, stołu, bramy, itp ze spawaczem.
Wklejam wam jej wstępny wygląd (tylko koncepcyjnie chciałem rozrysować gdzie co umieścić). Proszę doradźcie mi w kilku kwestiach. Myślałem, że sprawniej mi to pójdzie. Jakoś nie widzę w tym co zrobiłem finezji.

Obrazek

Kształtowniki 80x80x4
Walki podparte fi20 poltech
Śruby kulowe na wszystkich osiach
Dwa napędy osi Y.
Silniki tylko koncepcyjnie (jeszcze nie wiem jakie)

Dość wysoka brama mi wyszła w pierwszej wersji.

Obrazek

Obrazek

Dodatkowa przestrzeń na materiał w osi Z mi nie przeszkadza, ale zastanawiam się jak wpłynie na stabilność konstrukcji. Znalazłem w internecie kilka przykładów które wskazują na to, że osoby wykonujące projekt cnc starały się możliwe zminimalizować wysokość bram.

Obrazek

I przykład Gaspara z tematu.
https://www.cnc.info.pl/topics60/frezar ... t59125.htm

Z tego co wnioskuję jest to podyktowane wyginaniem się całości. Ale czy rzeczywiście wysoka brama jest groźna? Zakładając, że jest sztywna w swojej konstrukcji (wykonana z profili 80x80x4 zasadniczo powinna być dla drewna i aluminium) to czy wysoka brama wprowadza większy moment siły na prowadnicach?
Jeżeli tak to zmienię projekt tak żeby uzyskać te zakładane 300. Obecnie jest to 440.

Zastosowałem prowadnice liniowe i umieściłem je na górnej powierzchni stołu. Czy nie powinny być przypadkiem z boku?
W którym kierunku łożyska liniowe lepiej przenoszą naprężenia?
Może korzystniej będzie je zamieścić po bokach ramy.
Czy istotny ważny jest ciężar samej bramy i lepiej zostawić te prowadnice tak jak są w pierwszym przypadku.

Obrazek

Proszę napiszcie jakie są słabe miejsca konstrukcji. Jeżeli macie jakieś pytania odpowiem z chęcią.

Pozdrawiam serdecznie.

[ Dodano: 2014-11-27, 17:02 ]
Jeszcze jedna prośba. Chciałbym sobie zasymilować zachowanie ramy (jej sztywność).
Jakie siły stosowaliście w swoich symulacjach, jakie są rzeczywiste przy frezowaniu metali miękkich i drewna?? Szukałem jakiegoś tematu na forum, ale nie mogłem znaleźć. Wiem, że to nie możliwe żeby nie było, wiec jeśli ktoś jakiś pamięta proszę podeślijcie link bo z chęcią poczytam.

cube000
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: cube000 » 28 lis 2014, 00:13

W pierwszym szkicu nie przykręcisz obudowy łożyska do ramy. Chyba że byś robił sam jakieś inne niż standardowe mocowanie łożyska lub zastosował szynę i wózek z kołnierzem. W drugim wypadku (prowadnice od boku) obudowy łożysk przykręcisz łatwiej, ale jeśli zastosujesz długie śruby (przez cały profil) to możesz go zmiażdżyć. Krótkie śruby z kolei wymagają większego otworu zewnętrznego, aby mogła przejść śruba wraz z podkładką. A do tego dużo spokoju jak po raz trzydziesty ósmy zsunie Ci się śruba z imbusa i będziesz musiał znów wyciągać ją z profilu i znów próbować wkręcić... ;)
Analogicznie z szynami. Krótko mówiąc: zastanów się jak śruby będą położone, jakie chcesz zastosować, czy jest podejście dla klucza i czy samą śrubę można bez problemu wyjąć i włożyć.

Awatar użytkownika

Segitarius

Post napisał: Segitarius » 28 lis 2014, 06:38

Inna sprawa że prowadnice wałkowe położone bokiem powodują że cały ciężar bramy spoczywa na dwóch rzędach kulek. W środku jest ich osiem. Jest to częsty błąd osób oglądających fotografie prac innych jako inspirację, bez filtrowania błędów. Układ sił i prowadnic dobrze jest podpatrzyć ze starych polskich albo ruskich frezarek dwustojakowych. Jeśli nie chce się komuś liczyć sił to chyba najlepszy wzór. Ponadto obejrzyj aplikację femap. Wrzucasz zbudowany model i analizuje Ci gięcia, drgania, uszkodzenia zmęczeniowe itd...

Autor tematu
HotAndCold

Post napisał: HotAndCold » 09 gru 2014, 21:36

Witam ponownie po przerwie.

Projekt (niepełny) ostatecznie wygląda następująco:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zabieramy się do kompletowania materiału i spawania. Po po drodze pewnie się coś jeszcze urodzi i zmieni. Wszystko ok chłopaki? Nie jestem pewny "zetki". Narysowałem ją sobie bez większego przemyślenia i pewnie ostatecznie wyjdzie w innym kształcie. Jakiej grubości blachę dać na tę oś z (w projekcie dalem 15mm)? Wzmocnić zastrzały? Brama nie będzie za ciężka?

4FUN
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)

Post napisał: 4FUN » 10 gru 2014, 16:29

Wg mnie lepiej dać wałki podparte na Z i lepiej żeby wałki jezdziły z wrzecionem. Wtedy masz zawsze punkt podparcia w najniższym łożysku. W tej wersji którą narysowałeś masz daleko łożyska od końca freza. Wyobraź sobie, że szarpiesz za koniec freza wtedy zobaczysz różnicę.

Jak masz zamiar robić płaskorzeźby to po co Ci taka wysoka brama? W ten sposób tracisz na sztywności. Staraj się maksymalnie rozsuwać łożyska.

Autor tematu
HotAndCold

Post napisał: HotAndCold » 10 gru 2014, 20:51

Witam

Za waszą namową zmieniłem konstrukcję:

- zmieniłem konstrukcję osi Z na krzyżak
- zwiększyłem rozstaw łożysk w osi Z

Jeszcze się trochę nagimnastykuję ze zwiększeniem pola w osi X ale chyba to już innego dnia.
Bardzo dziękuję chłopaki za pomoc i załączam zdjęcia. Jeżeli jeszcze coś widzicie dajcie znać proszę.

Obrazek

Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”