W poszukiwaniu cudownej maszyny.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 8
To była nowoczesna niewielka maszyna z pewnością produkcji Niemieckiej, wielkością zbliżona do rodzimej TSB 20 może ciut większa, była kosztowna nowa taka po przeliczeniu o ile dobrze pamiętam ok 50- 60k. PLN. Na filmiku była koloru zielonego, pokazywano na nim najpierw toczenie później frezowanie poziome stalowego puca, następnie frezowanie obwiedniowe jakiejś zębatki, chyba i na końcu struganie w pionie. Nie pamiętam czy to było sterowane cyfrowo, nie posiadała kabiny jak większość CNC. Nazwa marki, nie wiem dlaczego ale kojarzyła mi się ze słowem: stadion, arena, widowisko ? czy coś podobnego. Wiem że takie poszukiwania na śmiech zakrawają ale nie mam już pomysłu jak jej szukać a na pewno na ślad trafiłem tutaj na forum. Pozdrawiam Paweł.
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 1
Bardzo ale to bardzo fajną maszynką jest to:
WEMAS AT500 dzisiaj jako HQ500
Znajomy ma tylko bez gitary i z czasów NRD. Jest niezła mimo że nie na pryzmach a na jaskółkach łoże to dość sztywna maszyna. U nas niestety nie spotykana w niemczech na jebaju dość sporo ich jest. Z tego co mi google powiedział chiny teraz produkują identyczne - o jakości nic mi nie wiadomo ale zapewne to już nie to. Do małego warsztaciku jak znalazł.
Tutaj między innymi jedna z ofert:
ebay.de at500

WEMAS AT500 dzisiaj jako HQ500
Znajomy ma tylko bez gitary i z czasów NRD. Jest niezła mimo że nie na pryzmach a na jaskółkach łoże to dość sztywna maszyna. U nas niestety nie spotykana w niemczech na jebaju dość sporo ich jest. Z tego co mi google powiedział chiny teraz produkują identyczne - o jakości nic mi nie wiadomo ale zapewne to już nie to. Do małego warsztaciku jak znalazł.
Tutaj między innymi jedna z ofert:
ebay.de at500
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
https://www.google.pl/search?q=bench+la ... CAYQ_AUoAQprutkyj pisze:Jest niezła mimo że nie na pryzmach a na jaskółkach łoże to dość sztywna maszyna...
Z tego co mi google powiedział chiny teraz produkują identyczne
jeśli DDR made to zapewne solidna, ale mam pewne wątpliwości co do stabilności okrągłego słupa frezarki, zwłaszcza przy grubszym frezowaniu w osi prostopadłej do ramienia.

pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt: