No właśnie - moim zdaniem pracochłonność jest nieunikniona - nawet z zastosowaniem technik CNC. Chyba że zamówisz gotowy oczyszczony produkt i się niczym nie będziesz martwiłTemat raczej na pojedyncze sztuki bo dość pracochłonny
CIECIE BLACHY MOSIEŻNEJ 0.3mm do 0.8mm
-
nieustraszony6
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)

- Posty w temacie: 10
Co masz na myśli gotowy produkt ???czegoś takiego właśnie szukam i kto coś tak precyzyjnego z wielokrotnością wykona bez pracochłonności .bh91 pisze:No właśnie - moim zdaniem pracochłonność jest nieunikniona - nawet z zastosowaniem technik CNC. Chyba że zamówisz gotowy oczyszczony produkt i się niczym nie będziesz martwiłTemat raczej na pojedyncze sztuki bo dość pracochłonny
-
tomolc
- Specjalista poziom 3 (min. 600)

- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Czytam i czytam i ja robię tz robiłem takie blaszki w taki sposób
Blaszkę grubości 1 mm frezowałem na taśmie dwustronnej na głębokość np 0.85 mm
i całość napisu opisanego w prostokącie wycinałem na wylot co dawało mi prostokątną blaszkę z wyfrezowanym napisem
Następnie przyklejałem taśmę po stronie wyfrezowanego napisu i naddatek z drugiej strony czyli 0.15 mm planowałem co co dawało mi po usunięciu naddatku materiału na efekt
pozostania samego napisu
Oczywiście odpowiednie parametry i frez muszą być zachowane co by nie podrywało delikatnych przewężeń na literach.
Wychodziło ładnie i pracochłonność nie duża kwestia przygotowania dodatkowej płytki
dokręconej do stołu z aluminium i utrzymania na nie prostopadłości do narzędzia (czyli planowanie jej przed przyklejeniem materiału do obróbki )
Blaszkę grubości 1 mm frezowałem na taśmie dwustronnej na głębokość np 0.85 mm
i całość napisu opisanego w prostokącie wycinałem na wylot co dawało mi prostokątną blaszkę z wyfrezowanym napisem
Następnie przyklejałem taśmę po stronie wyfrezowanego napisu i naddatek z drugiej strony czyli 0.15 mm planowałem co co dawało mi po usunięciu naddatku materiału na efekt
pozostania samego napisu
Oczywiście odpowiednie parametry i frez muszą być zachowane co by nie podrywało delikatnych przewężeń na literach.
Wychodziło ładnie i pracochłonność nie duża kwestia przygotowania dodatkowej płytki
dokręconej do stołu z aluminium i utrzymania na nie prostopadłości do narzędzia (czyli planowanie jej przed przyklejeniem materiału do obróbki )