Nie oznacza to jednak, że go nie czytałem wcześniej. Od jakiegoś czasu chce wykonać frezarkę CNC. Od niedawna sprecyzowałem co dokładnie mnie interesuje i w końcu zdecydowałem się na pole robocze pierwszej konstrukcji.
Jestem zainspirowany następującymi efektami frezowania na maszynach cnc:
Proszę szanownych kolegów i koleżanki o pomoc i poradę związaną z konstrukcją gdyż nie chce wyważać otwartych drzwi.
Może przedstawię wstępne założenia:
- frezowanie drewna pleksi i innych materiałów miękkich (aluminium... zobaczymy).
- pole robocze około 500x1000x(Z w granicach 150-250? bez decyzji, co wyjdzie to wyjdzie)
- konstrukcja z ruchomą bramą
Zależy mi na zbudowaniu konstrukcji z możliwościami wykonania detali jak maszyny na powyższych filmikach. Mam nadzieje że przy skromnym budżecie jest to możliwe.
Wstępnie dobrałem sobie jakieś budżetowe elementy konstrukcji:
Łożysko liniowe + obudowa SME20
prowadnica walek z podpora SA20
Śruba trapezowa CK45 TR 30x6 CK45
nakretka trapezowa TR 30x6
Elementy te można dostać od polskiej firmy (POL.....cnc) firmy która z tego co czytałem na forum nie jest królem jakości takich cześć, jednak czy są one na tyle wytrzymałe i dokładne żeby wykonać na nich maszynę która będzie wykonywała weekendową pracę i nie uniemożliwią osiągniecie efektów jak z filmików? Wybrałem te części oczywiście ze względu na cenę, ale jezeli to konieczne to przeanalizuje jeszcze raz wybór na podstawie waszych sugestii.
Wrzeciono
Jeżeli chodzi o nakrętkę trapezową zastanawiam się nad koniecznością zakupu nakrętki z metali kolorowych. Rozumiem, że zastosowanie metali kolorowych jest podyktowane zapiekaniem i zacieraniem się mechanizmów. Czy jednak wpływają one na jakość pracy maszyny? Chciałbym na nich trochę oszczędzić i kasę wydać na inne ważniejsze rzeczy (np wrzeciono).
Jeżeli chodzi o wrzeciono to zastanawiam się nad mocą. Jaką proponujecie moc i prędkość do takich zadań? Zastanawiam się nad kress 1050W. Jakie są wasze doświadczenia z tym produktem?
Jutro zamieszczę schemat ramy urządzenia i dopytam o sterowanie

Z góry dziękuję wam za pomoc i przepraszam jeżeli napisałem jakąś głupotę. Nowy jestem w te klocki