Zakup palnika maszynowego.
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Zakup palnika maszynowego.
Witam,
Ramę, jak z pierwszej dużej maszynki Gaspara - po robocie Piovan Star chciałbym wykorzystać na budowę plazmy o polu przynajmniej 2000x1000.
Mechanikę mam obcykaną i wiem, jakich kosztów się spodziewać.
Gorzej z częściami specyficznymi dla ploterów plazmowych.
Źródła jakieś chińskie są już od 1500zł.
THC kosztuje 670zł.
Palnik...
Na allegro jest jakieś cudo za 700zł, ale nie wiem, co to i jak się ma to do jakości cięcia i trwałości.
Możecie polecić jakiś sensowny palnik, który można zastosować do budowy plotera?
Pozdrawiam,
Zienek
Ramę, jak z pierwszej dużej maszynki Gaspara - po robocie Piovan Star chciałbym wykorzystać na budowę plazmy o polu przynajmniej 2000x1000.
Mechanikę mam obcykaną i wiem, jakich kosztów się spodziewać.
Gorzej z częściami specyficznymi dla ploterów plazmowych.
Źródła jakieś chińskie są już od 1500zł.
THC kosztuje 670zł.
Palnik...
Na allegro jest jakieś cudo za 700zł, ale nie wiem, co to i jak się ma to do jakości cięcia i trwałości.
Możecie polecić jakiś sensowny palnik, który można zastosować do budowy plotera?
Pozdrawiam,
Zienek
Tagi:
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 1
Witam Ja kupiłem oryginał Trafimet P141 z 6 metrowym przewodem zakończonym eurozłączem za 1280zł Brutto. Trzeba uważać na podróbki które są sporo tańsze (koło 700-800zł). Nie wiem jaka jest różnica w ich działaniu. Elektrody dobrej jakości kupuje po 5,2 zł, a dysze po 6 zł (ceny brutto). Do palnika używam źródło Shermana 130A.
pozdr Ł.
pozdr Ł.
-
- Kontakt:
Mi chińczyk próbuje sprzedać P141 za 300$ + wysyłka. To się robi 950 + VAT + odprawa + pomijalne cło.
Oferuje też palnik PS45, który dla 40A ma cykl 60% i nie ma HF i teraz pytanie czy to HF jest niezbędne, jak chcę palić nierdzewkę do 4mm albo czarnucha do 6mm. I jakie jest tanie źródło plazmy, w którym można te częstotliwości wyłączyć.
Oferuje też palnik PS45, który dla 40A ma cykl 60% i nie ma HF i teraz pytanie czy to HF jest niezbędne, jak chcę palić nierdzewkę do 4mm albo czarnucha do 6mm. I jakie jest tanie źródło plazmy, w którym można te częstotliwości wyłączyć.
-
- Kontakt:
No i sam nie wiem, czy warto dawać 1000 na palnik, 1500 na chińskie źródło jeśli można kupić małego Hypertherma za 1800zł.
http://allegro.pl/plazma-przecinarka-pl ... 65410.html
Ktoś używa takich źródeł i ma porównanie z żółtaczkami?
http://allegro.pl/plazma-przecinarka-pl ... 65410.html
Ktoś używa takich źródeł i ma porównanie z żółtaczkami?
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 1
jak chcesz coś uciąć a nie spać na leżaku to kup coś co ma min 75amper (60 na bidę chyba że 2mm będziesz głównie kroił), nawet chińczyka używkę i do tego a141 lub coś na tych materiałach do palenia (on przy tym prądzie powolutku zużywa materiały a już się tnie normalnie i tempo jakie takie i tanio). nie wiem co ma to z linku źródło w środku ale cebora 30car która stoi u mnie to takie trafko jak w chińskim budziku ma i chyba z niej prostownik do aku zrobię.....
(nie mówię że złe ale go nie wypróbowałem niestety, konstrukcja nie wzbudza zaufania poprostu) Na trafo źródła trwałe ale ze 4 lata mam shermana 160 i tylko jakaś pierdoła w jonizatorze padła (a syf w środku jak w kopalni i działa) on ma właśnie trafimeta a141 i dużo z ręki ciąłem (90-100A). Trafo pas45 nie goni tak ładnie jak ten chińczyk na palniku cebory cp200. kolega kupił rok temu magnuma 100A do cięcia z ręki (popróbowałem też) i wiem że wolałbym kiedyś założyć źródło iwertorowe do plotera.