Kolejna prośba o pomoc.
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 2
Kolejna prośba o pomoc.
Witam , tym razem mam problem z wyfrezowaniem kwadratu na czole wałka, kwadrat o boku 17 na 17 mm . Próbowałem wszystkich możliwych cyklów i dojazdów z większej odległości i nic to nie dało zawsze robi kwadrat o łukowatych bokach zagiętych do środka kwadratu.
Moim zdaniem to przez małą średnicę kwadratu , używałem freza 11 mm i 16 mm i zmiana freza nic nie dała.
Jeśli macie jakieś pomysły co do tego problemu proszę o podpowiedź i z góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam
Moim zdaniem to przez małą średnicę kwadratu , używałem freza 11 mm i 16 mm i zmiana freza nic nie dała.
Jeśli macie jakieś pomysły co do tego problemu proszę o podpowiedź i z góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
A to się zdarza, jeśli masz źle ustawione narzędzia. Zgaduję trochę, bo nie wiem, na jakim typie maszyny pracujesz, ale jeśli jest to zwyczajna tokarka z narzędziami napędzanymi i jedną osią (kwadrat jest robiony poprzez obrót przedmiotu z uchwytem i przesuwanie się jednoczesne imaka narzędziowego (ewentualnie głowicy). I to jest tak zaplanowane, że wyjdzie ci z konkretnym promieniem freza. Jeśli coś pokręcisz, to będziesz miał albo płaszczyzny wypukłe, albo wklęsłe, jak w twoim wypadku. Maszyna myśli, że dobrze odsuwa i dosuwa, ale frez nie ma odpowiedniej średnicy i zbiera coś innego.
inżynierze Mateuszu, nie bardzo załapałem, o co chodzi w HH z tymi funkcjami trygonometrycznymi. Rozwiniesz temat?
inżynierze Mateuszu, nie bardzo załapałem, o co chodzi w HH z tymi funkcjami trygonometrycznymi. Rozwiniesz temat?
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
jasiu... pisze:A to się zdarza, jeśli masz źle ustawione narzędzia. Zgaduję trochę, bo nie wiem, na jakim typie maszyny pracujesz, ale jeśli jest to zwyczajna tokarka z narzędziami napędzanymi i jedną osią (kwadrat jest robiony poprzez obrót przedmiotu z uchwytem i przesuwanie się jednoczesne imaka narzędziowego (ewentualnie głowicy). I to jest tak zaplanowane, że wyjdzie ci z konkretnym promieniem freza. Jeśli coś pokręcisz, to będziesz miał albo płaszczyzny wypukłe, albo wklęsłe, jak w twoim wypadku. Maszyna myśli, że dobrze odsuwa i dosuwa, ale frez nie ma odpowiedniej średnicy i zbiera coś innego.
Narzędzie jest dobrze opisane średnica freza też. Zmieniałem frez z 11 na 16 myślałem że to przez za małą średnicę freza ale to też nic nie dało. A pracuje na tokarce z napędzanymi narzędziami .
próbowałem odjazdów i dojazdów z większej odległości tzn np 50 mm długość ścianki w programie a rzeczywista miała być 17 i nic to nie dało dalej robi łuk na prostej ściance kwadratu. Dodam że w programie tzn w opisie graficznym jest wszystko ok ryzuje jako linię prostą ale cały czas robi po łuku.
[ Dodano: 2014-11-11, 21:28 ]
hmm no właśnie też myślałem żeby napisać to " z ręki" ale znowu napotkałem na ścianę bo nie mam jak wpisać obrotu o 90 stopni po przefrezowaniu pierwszej ścianki , X mam , Z akurat w tym wypadku nie muszę zmieniać, Y też mam możliwość wpisać ale nie wiem jak wpisać C ani w G0 ani w G1 tego nie znalazłem a kąt który jest w G1 odnosi się do kąta płaszczyzny a nie obrotu wrzeciona.PiRo_man pisze:Próbowałeś cyklów i dojazdów, a nie próbowałeś napisać tego z ręki? Jeśli nie to spróbuj. Wydaje mi się że funkcje trygonometryczne sin i cos powinny załatwić całą sprawę.
inż. Mateusz
ale z przyjemnością zostanę oświecony