Ploterek/frezarka 1500x800x300
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 32
Tak więc, robota idzie wolno, staram się wykorzystywać każdy wolny czas. Coś tam się ruszyło, dostałem swój krzyżaczek, mogłem coś podziubać. Wałki podparte okazały się być bananami, gdyby nie dobra baza do przykręcenia to miałbym lekki kłopot

Poniżej już brama pomalowana i założona, wszystko pasuje

Całość zaczyna nabierać masy(jakieś 80kg), w związku z czym mam pytania do praktyków.
1. Czy śruba 20/20 będzie tym dała rady bez problemu bujać?
2. Silnik krokowy o momencie 8nm bedzie wystarczający?
Pozdrawiam wszystkich

Poniżej już brama pomalowana i założona, wszystko pasuje

Całość zaczyna nabierać masy(jakieś 80kg), w związku z czym mam pytania do praktyków.
1. Czy śruba 20/20 będzie tym dała rady bez problemu bujać?
2. Silnik krokowy o momencie 8nm bedzie wystarczający?
Pozdrawiam wszystkich

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Witam
Myślę że lepsza by była śruba 20 X 10 20 X 20 to bardzo szybka śruba i troszkę może uciec na niej dokładność przy skoku 20 mm masz dokładność 0,1 mm na jeden krok silnika podczas sterowania pełno-krokowego oczywiście , sterować można mikro-krokowo.
Pamiętaj też że nie są to śruby samohamowne , im szybciej rozpędzisz masę tym trudniej ją zatrzymać ...
Jeśli masz już śrubę 20 X 20 to porostu nie ganiaj maszyny na wolnych przelotach zbyt szybko -może zgubić kroki silnik i wszystko do - sam wiesz czego.
Silniki powinny dać radę tej konstrukcji .
Pozdrawiam
Myślę że lepsza by była śruba 20 X 10 20 X 20 to bardzo szybka śruba i troszkę może uciec na niej dokładność przy skoku 20 mm masz dokładność 0,1 mm na jeden krok silnika podczas sterowania pełno-krokowego oczywiście , sterować można mikro-krokowo.
Pamiętaj też że nie są to śruby samohamowne , im szybciej rozpędzisz masę tym trudniej ją zatrzymać ...
Jeśli masz już śrubę 20 X 20 to porostu nie ganiaj maszyny na wolnych przelotach zbyt szybko -może zgubić kroki silnik i wszystko do - sam wiesz czego.
Silniki powinny dać radę tej konstrukcji .
Pozdrawiam
Jeśli broń zabija ludzi , to długopisy robią błędy ortograficzne ...
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 32
Coś z czasem ostatnio słabo, mam nadzieję, że w końcu ruszy z kopyta. Sterowniki i silniki mają dojść niebawem, dodaje jakieś zdjęcia płyty zetki, żeby nie było, że porzuciłem projekt
Komplet na zetke waży coś koło 20-25 kg, zaczynam się obawiać o śrubę, 1605. Może ktoś ma już to za sobą i da jakieś wskazówki? Pozdrawiam

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Trochę szkoda dawać 12 ja mam 8,5Nm na trapezach (a sprawność kulowej jest bez porównania) i na początku chodziło bez siłowników ale z nimi mogłem sobie pozwolić na większe przyspieszenia.
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos