łożyska maja fi=30mm
[ Dodano: 2007-05-24, 23:58 ]
aha jeszcze jedno pytanko zanim przejde od teorii do praktyki;)czy uwazacie ze wszytskie elementy plotera musza byc obrabiane na innych maszynach cnc??czy stosujac bardziej 'przyziemne' metody typu zwykla : wiertarka stolowa, tokarka czy szlifierka, mozna uzyskac przyzwoite dokladnosci??
pozdrawiam
pole robocze mojej frazareczki: x=1000 y=500 z=140
-
- Moderator
-
ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Witaj
D=30 czy d=30 napisz to średnica otworu czy zew
Bo jeśli otworu to możesz się pokusić o próby bez podpór kolega bartuss1 robi coś podobnego i też chyba na wiertarce
https://www.cnc.info.pl/topics60/ploter ... vt4304.htm
D=30 czy d=30 napisz to średnica otworu czy zew
Bo jeśli otworu to możesz się pokusić o próby bez podpór kolega bartuss1 robi coś podobnego i też chyba na wiertarce
https://www.cnc.info.pl/topics60/ploter ... vt4304.htm
... z poważaniem ....pozdrawiam --- Doceń to że, poświęciłem Ci trochę czasu !!! wciśnij "pomógł" to nic nie kosztuje
---
Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281

Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 1
Nawet jak ustawi 0.00 nic, to i tak calosc mu poleci. Frez berdzie sie slizgal...slizgal...cos skrobnie, a jak nie daj Boze zazebi, to za jednym razem hapnie to co slizgal + 2x tyle do przodugmaro pisze:ehh..jak chcesz obrabiać stal ( no chyba że będziesz szlifował frezem i brał na przejscie 0,00 nic ) to koniecznie wałki podparte ale najlepiej od razu zainwestować w prowadnice liniowe ( nie ma co się oszukiwać )

Milego.
__
Pzd, Irek.N.
__
Pzd, Irek.N.
Pzd, Irek.N.
-
- Moderator
-
ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Witam
jeśli obróbka metalu to napewno tak będzie się działo
także widzisz bez podpory się nie obejdzie
jeśli obróbka metalu to napewno tak będzie się działo
także widzisz bez podpory się nie obejdzie
... z poważaniem ....pozdrawiam --- Doceń to że, poświęciłem Ci trochę czasu !!! wciśnij "pomógł" to nic nie kosztuje
---

-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
ba trzeba iść dalej podpory to jedno a konstrukcja też musi spełniać swoje wymagania czyli musi być solidna ,masywna i przemyślanaeasy2002 pisze:także widzisz bez podpory się nie obejdzie

Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 5
witam;)
co do konstrukcji z jej stabilnoscia nie bedzie prolemow;)juz mam profile i jeden ceownik na ktorym bedzie osadzona os x. Jestem wlasnie na etapie gromadzenia wszystkiego co potrzebne;)
[ Dodano: 2007-07-22, 22:04 ]
witam po dosc dlugiej nieobecnosci;)nie oznacza to jednak ze zaprzestalem dzialan prowadzacych do zbudowania upragnionej frezarki;)ciagle jestem na etapie zbierania materialow i gromadzenia funduszy ktorych jak wiadomo nigdy nie za wiele:D ostatnio wpadly mi w rece krazki teflonowe w ilosci ok 30 z wytoczonymi wewnatrz miejscami na lozyska po 2 miejsca na krazek...z gory przepraszam za drazenie tematu...zastanawialem czy moga one byc alternatywa dla podpor walkow....chodzi o to zeby zamocowac je do stolu osi y opartym jednoczesnie na walkach powa
[ Dodano: 2007-07-22, 22:08 ]
witam po dosc dlugiej nieobecnosci;)nie oznacza to jednak ze zaprzestalem dzialan prowadzacych do zbudowania upragnionej frezarki;)ciagle jestem na etapie zbierania materialow i gromadzenia funduszy ktorych jak wiadomo nigdy nie za wiele:D ostatnio wpadly mi w rece krazki teflonowe w ilosci ok 30 z wytoczonymi wewnatrz miejscami na lozyska po 2 miejsca na krazek...z gory przepraszam za drazenie tematu...zastanawialem czy moga one byc alternatywa dla podpor walkow....chodzi o to zeby zamocowac je do stolu osi y opartym jednoczesnie na walkach powstalby swego rodzaju wozek...krazki toczylyby sie po profilu a ich tor jazdy narzucalyby plaskowniki zamocowane na tym profilu
co myslicie o takim rozwiazaniu??
pozdrawiam
co do konstrukcji z jej stabilnoscia nie bedzie prolemow;)juz mam profile i jeden ceownik na ktorym bedzie osadzona os x. Jestem wlasnie na etapie gromadzenia wszystkiego co potrzebne;)
[ Dodano: 2007-07-22, 22:04 ]
witam po dosc dlugiej nieobecnosci;)nie oznacza to jednak ze zaprzestalem dzialan prowadzacych do zbudowania upragnionej frezarki;)ciagle jestem na etapie zbierania materialow i gromadzenia funduszy ktorych jak wiadomo nigdy nie za wiele:D ostatnio wpadly mi w rece krazki teflonowe w ilosci ok 30 z wytoczonymi wewnatrz miejscami na lozyska po 2 miejsca na krazek...z gory przepraszam za drazenie tematu...zastanawialem czy moga one byc alternatywa dla podpor walkow....chodzi o to zeby zamocowac je do stolu osi y opartym jednoczesnie na walkach powa
[ Dodano: 2007-07-22, 22:08 ]
witam po dosc dlugiej nieobecnosci;)nie oznacza to jednak ze zaprzestalem dzialan prowadzacych do zbudowania upragnionej frezarki;)ciagle jestem na etapie zbierania materialow i gromadzenia funduszy ktorych jak wiadomo nigdy nie za wiele:D ostatnio wpadly mi w rece krazki teflonowe w ilosci ok 30 z wytoczonymi wewnatrz miejscami na lozyska po 2 miejsca na krazek...z gory przepraszam za drazenie tematu...zastanawialem czy moga one byc alternatywa dla podpor walkow....chodzi o to zeby zamocowac je do stolu osi y opartym jednoczesnie na walkach powstalby swego rodzaju wozek...krazki toczylyby sie po profilu a ich tor jazdy narzucalyby plaskowniki zamocowane na tym profilu
co myslicie o takim rozwiazaniu??
pozdrawiam