ja tam jeszcze belki nie narysowałem, to tylko profil do wzmocnienia/osadzenia wałków/prowadnic i śrub kulowych - tylko zastanawiam się nad grubością ścianek w profilach z przedstawionego na początku szkicu.
bdw przeglądałem Twoj album

dragon44:
zakładam koło 30kpln ale jak się z tego zrobi 2x to też nie będzie problemu.
z założenia wymienie wałki z łożyskami na prowadnice liniowe albo nawet zostawie jedno z drugim (zrobił już tak ktoś?)
bdw - pokasowane fotki masz...
.................................................................................
Spytam jeszcze inaczej czy pod pojęciem obrabianie stali koledzy rozumieją zapodanie freza kilkopiurkowego o fi 50mm i jechanie 5mm na raz w stali?
Wiem że aptetyt rośnie w miarę jedzenia ale mi czegoś takiego nie potrzeba, maszynka ma sobie skrobać aż wyskrobie w jakimś policzalnym czasie byle tylko wyskrobała to co chcę.
podsumowując takie coś: nie jest do osiągnięcia w garażu bo:
1) za mało sztywna konstrukcja żeby popchneła małego freza i jak coś to się on złamie
2) przy początkowej pracy wiekszym frezem potrzebujemy dużej siły nacisku a tego zbyt wiotka konstrukcja nam nie przeniesie
3) uzupełnijcie
PS ogólnie cnc nie trakuję żeby na tym zarabiać tylko żeby się czegoś nauczyć a im więcej gratów przejdzie mi przez ręce tym bardziej będę zadowolony a maszynkę chce wykorzystać do jakiś tam moich przyszłych projektów.