Postanowiłem się podzielić moim najnowszym konceptem frezarki bazującej głównie na sklejce 18/30mm. Głównym założeniem projektu to stworzyć w miarę prostą w budowie i możliwie "rekonfigurowalną" maszynkę, która jak to drewniane konstrukcje, będzie potrafiła się replikować, tj. tworzyć wszelkie elementy potrzebne do ewentualnej naprawy siebie samej. Dodatkowym założeniem było korzystanie z elementów może nie najtańszych ale ogólnie dostępnych. Gdyż te zdobyte okazyjnie mają tendencję do znikania z rynku, co uniemożliwia wykonanie kolejnej - np. dla leniucha któremu się nie chce budować własnej maszyny.
Tyle z założeń.
Może najpierw renderki wersji 50x50x12cm pola roboczego. Żeby było o czym pisać.

Napęd stanowić mają listwy zębate moduł 1 w połączeniu z zębatkami 12Z. Rozdzielczość przy sterowniku mikrokrokowym 1/16 będzie na przyzwoitym poziomie, a i silniki będą pracować na niskich obrotach - nie trzeba lecieć z napięciem zasilania w górę. Jedynie zetka będzie pracować na TR10x2 - ale ta oś nie potrzebuje zbyt wielkich prędkości, za to można szaleć z przyśpieszeniami. Czego nie można powiedzieć o X i Y.
Sterowanie przy obecnym zalewie gotowych rozwiązań (TB6060) stanowi sprawę drugorzędną.
Najbardziej obciążane boki i front bramy wykonane będą ze sklejki 30mm, reszta to 18mm. Wzmocnić planuję je przy pomocy płaskowników stalowych 1,5mm - widać je na renderach.
Obecnie pracuję nad rozwiązaniem kwestii "konfliktów śrubkowych" oraz nad znalezieniem dostawcy sklejki, który potnie mi gotowe formatki. Wiercenie i frezowanie zostawiam sobie, w końcu muszę przy czymś popracować

W kwestii przekaszania się bramy można zastosować ośkę sprzęgającą oba silniki osi Y, ale to wymagałoby dodatkowej przestrzeni pod stołem roboczym. Wyjdzie w praniu, czy będzie to niezbędne.
Rozwiązywanie "konfliktów śrubkowych" mniej więcej widać tutaj:

Czekam na konstruktywną krytykę i ewentualne sugestie co poprawić, gdyż formatki jeszcze nie zamówione. Poczynania z woodie będzie można też śledzić na moim blogu. Tam także pojawią się pliki do ściągnięcia - gdyby ktoś chciał sobie taką maszynkę skroić samemu. Link w stopce.