CIECIE BLACHY MOSIEŻNEJ 0.3mm do 0.8mm
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Cienkie blachy można wytrawić.
Trzeba przygotować plik z obwiednią napisów szerokości ok 0.5 mm .
Blachę pokrywamy preparatem "Positiv20" i naświetlamy.
Wytrawianie usuwa obwiednię.
Trawienie nie powoduje odkształcania metalu , krawędzie będą lekko podtrawione lecz przy grubości 0.3 mm nie będzie to widoczne.
Trzeba przygotować plik z obwiednią napisów szerokości ok 0.5 mm .
Blachę pokrywamy preparatem "Positiv20" i naświetlamy.
Wytrawianie usuwa obwiednię.
Trawienie nie powoduje odkształcania metalu , krawędzie będą lekko podtrawione lecz przy grubości 0.3 mm nie będzie to widoczne.
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 10
Z tematem wytrawienia myślałem ale przy grubości 0.8 będą widoczne ślady i trzeba poprawiać ręcznie co mnie nie cieszy i ta metoda chyba odpada .Co do frezarki to chyba za łatwi problem ale tylko jak będzie stół z przyssawką i odpowiedni frez ale to muszę się jeszcze dowiedzieć co i jak .Blaszka mosiężna 06 lub 08 mm koniecznie musi być !żaden inny materiał to jest wymóg tego tematu i niestety nic innego nie mogę zastosować.Zdaje sobie sprawę że temat nie jest łatwy ale na pewno do ogarnięcia.
Proszę pisać może ktoś temat miał i podpowie co i jak ,na co liczę .
[ Dodano: 2014-10-27, 16:45 ]
Sorry nie dopisałem o 0.3 ta grubość nie jest konieczna ale jak by się dało to świetnie .
Proszę pisać może ktoś temat miał i podpowie co i jak ,na co liczę .
[ Dodano: 2014-10-27, 16:45 ]
Sorry nie dopisałem o 0.3 ta grubość nie jest konieczna ale jak by się dało to świetnie .
-
Dobrze by było żeby czarne do kosza
jednak białe idzie na złom a sam napis czarne zostaje .Kilku ludzi prywatnie się chcą tematu podjąć na frezarkach precyzyjnych szczegółów samych maszyn nie znam jeszcze wiec się nie pochwale.Dodam że rozmawiałem z firmami co mają lasery fiber i też nie jest wesoło po wycięciu zostają jakieś wżery nadpalenia i trzeba ręcznie poprawiać co nie jest dobre .
Ciesze się że jest nadzieja z frezarkami i temat nie umrze na forum .
pozdrawiam

Ciesze się że jest nadzieja z frezarkami i temat nie umrze na forum .
pozdrawiam
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 6
Z technologicznego punktu widzenia nie ma znaczenia co jest użytkiem a co odpadem. Frez i tak musi ,,przejść" na wylot czyli zagłębić się w stół , a tego byśmy nie chcieli.
Pisząc o stole z przyssawką masz pewnie na myśli taki stół z dziurami zwanymi dalej otworami i podciśnieniem ? Tak zgaduję.
A pomyślałeś co będzie , jak już nawet ten frez będzie ciął stół i dojedzie do otworu ?
No może warto o tym podumać?
Pewnie można za każdym razem robić szablon i zaklejać niepotrzebne otwory i jakoś uda się rozwiązać problem cięcia stołu przez frez, ale taka czynność może być określana pojęciem rzeźba w g...
Ja bym się nie upierał przy czymś co nie ma racji bytu.
Próba zastąpienia lasera frezarką to tak jakbyś sztuczne serce chciał zastąpić pompką do akwarium.
Pisząc o stole z przyssawką masz pewnie na myśli taki stół z dziurami zwanymi dalej otworami i podciśnieniem ? Tak zgaduję.
A pomyślałeś co będzie , jak już nawet ten frez będzie ciął stół i dojedzie do otworu ?
No może warto o tym podumać?
Pewnie można za każdym razem robić szablon i zaklejać niepotrzebne otwory i jakoś uda się rozwiązać problem cięcia stołu przez frez, ale taka czynność może być określana pojęciem rzeźba w g...
Ja bym się nie upierał przy czymś co nie ma racji bytu.
Próba zastąpienia lasera frezarką to tak jakbyś sztuczne serce chciał zastąpić pompką do akwarium.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Może źle zrozumiałem, ale wydaje mi się, że płytki z logiem będą takie same. Nie da się tego wyciąć precyzyjnym wykrojnikiem? Blaszka bardzo cienka, a więc wykrojnik z gumą powinien dać sobie radę. Ile będzie kosztowało wycięcie takiego stempla (plus prasa balansowa) - mnie się wydaje, że najtaniej.
-
Sprawa przyssawek została potwierdzona przez 2 firmy CNC, nic im nie sugerowałem sami zaproponowali że to rozwiąże problem z umocowaniem blaszki ,nie wiem jak oni chcą to wyciąć nie znam szczegółów ,dla mnie istotą jest gotowy produkt dobrej jakości bez dodatkowej obróbki, lub sam sprzęt co sobie z tym poradzi .
Jak przyślą pierwszy napis dam znać .
Kolego pisałeś coś o precyzyjnym wykrojniku możesz podać namiar z kim mogę o takim czymś porozmawiać kto coś takiego może przygotować ???
Jak przyślą pierwszy napis dam znać .
Kolego pisałeś coś o precyzyjnym wykrojniku możesz podać namiar z kim mogę o takim czymś porozmawiać kto coś takiego może przygotować ???