Miałem w weekend chwilę to i przysiadłem troszkę. Chwilowo najbardziej interesuje mnie modelowanie z wykorzystaniem raczej prostych brył i tworzenie dokumentacji. Więc ograniczyłem się do workspace "MODEL". Powoli zaczynam łapać jak to wszystko tworzyć. Największym moim przyjacielem jest szkicowanie na różnych płaszczyznach i wyciąganie. Na chwilę obecną największym ograniczeniem jest dramatycznie ubogi moduł dokumentacji 2D. Podoba mi się asocjacyjność pomiędzy 2D i 3D i jak kiedyś ten moduł dopracują (np dodadzą przekroje...) to będzie dla mnie duża pomoc. Narysowanie przykładowego wałeczka to kilka minut, w tym przypadku możliwości modułu dokumentacji 2D chyba by wystarczyły.
I dokumentacja 2D
Złożyłem też jakiś model składający się z większej ilości elementów. Kłopotliwe troszkę jest zarządzanie setką elementów składowych w formie "body" na jednym drzewie bez możliwości tworzenia jakiejś struktury o większej głębokości (katalogów). Z wydajnością nie ma kłopotu. Jakąś trudnością przy dużej ilości wykonanych kroków jest wyszukanie wykonanej operacji na osi czasu aby np zmienić jakiś parametr. Nie odkryłem jak to zrobić szybko a nie przewijać od końca czy od początku. A tutaj to co wysmażyłem:
Bardziej doświadczonych i "uczonych w piśmie" kolegów proszę aby się nie śmiali że się jaram zwykłym modelowaniem w 3D ale to moje pierwsze podejście a w ogóle to ja jestem elektronik...