wiertarko-wkrętarka-jaką kupić?
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Szukam fachowej porady
Witam serdecznie jestem zainteresowany kupnem wkrętarki stihl. Firma jest mi znana lecz jako firma specjalizująca się sprzetem ogrodowym itp. Znalazłem całkiem ciekawą wkrętarkę http://dpk-lombard.pl/wkretarka-skill/ lecz nie wiem czy warto. Potrzebna mi do pracy dorabiam skręcając meble. Proszę o pomoc.
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 3
Nie chciałem zakładać nowego tematu.
Kto mi doradzi jaka wkrętarkę kupić do domu do prac w warsztacie, mechanika. Interesują mnie tylko profesjonalne narzędzia. Mam swój typ to szczotkowa wkrętarka dewalt 18v li-ion ale z tego co czytam często trafiają się z biciem we wrzecionie za to wkrętaki moce jak na swój mały wygląd. Aku pasują zamiennie do innych narzędzi. Mam już sporo narzędzi dewalt i jak dotąd żadne mnie nie zawiodło.
W pracy pracowałem na hitachi 18v tylko tam szybko robi się luz w główce i na makicie 14v (makita fajna niby aku 3Ah a jednak szybko się wyczerpuje może wada aku, nie wiem). Hilti kiedyś używałem ale to była stara wkrętara, teraz hilti coś robi buble, wiertarka kątowa do betonu nie wywierciła nawet 60 otworów fi10 i padło łożysko:/
Z metabo i bosch nie miałem do czynienia.
Cenę jaka bym chciał wydać to okolice 1500zł. Ważne by wkrętarka była mocna i by nie psuła się dość często.
Kto mi doradzi jaka wkrętarkę kupić do domu do prac w warsztacie, mechanika. Interesują mnie tylko profesjonalne narzędzia. Mam swój typ to szczotkowa wkrętarka dewalt 18v li-ion ale z tego co czytam często trafiają się z biciem we wrzecionie za to wkrętaki moce jak na swój mały wygląd. Aku pasują zamiennie do innych narzędzi. Mam już sporo narzędzi dewalt i jak dotąd żadne mnie nie zawiodło.
W pracy pracowałem na hitachi 18v tylko tam szybko robi się luz w główce i na makicie 14v (makita fajna niby aku 3Ah a jednak szybko się wyczerpuje może wada aku, nie wiem). Hilti kiedyś używałem ale to była stara wkrętara, teraz hilti coś robi buble, wiertarka kątowa do betonu nie wywierciła nawet 60 otworów fi10 i padło łożysko:/
Z metabo i bosch nie miałem do czynienia.
Cenę jaka bym chciał wydać to okolice 1500zł. Ważne by wkrętarka była mocna i by nie psuła się dość często.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Ja mam MILWAUKEE M12 CDD-402C i jestem bardzo zadowolony. Nie da się jej zatrzymać - mieszałem nawet klej do glazury
Gwarancja 3 lata na firmę/osobę prywatną. W przypadku Makita/Bosch itp gwarancja na firmę 1 rok.
np http://allegro.pl/milwaukee-m12-cdd-402 ... 20194.html
Za 1,2k dostaniesz już z "gratisowym" kompletem bitów, np

np http://allegro.pl/milwaukee-m12-cdd-402 ... 20194.html
Za 1,2k dostaniesz już z "gratisowym" kompletem bitów, np
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Einhell RT-CD 10.8 Li polecam, cały remont mieszkania zrobiłem, wkrętów do drewna z 5kg (50m2 płyty na piórowpust 25mm, wkręty z 7cm długie) poszło, nie licząc regipsów. Tylko jeden mankament - bateria do wywalenia po wyciągnięciu z opakowania, przerobione na przewód spiralny i podłączane pod mały aku od motocykla 12v 12ah - 2 razy przez cały remont ładowałem ten akumulator, innych minusów brak a nie żałowałem sprzętu (można taniej wyrwać na aukcjach nowe)
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Czyli zakup bez sensu - było kupić wkrętarkę sieciowa i nie trzeba ładować wcale .bcgarage pisze:Tylko jeden mankament - bateria do wywalenia po wyciągnięciu z opakowania, przerobione na przewód spiralny
Moj chomik
http://chomikuj.pl/skotisobek
http://chomikuj.pl/skotisobek
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 2
Festool albo Hilti. Przynajmniej nie wywalisz kasy w błoto. Z Hilti dzwoń do nich, bo czesto mają niezłe promocje.
I najważniejsze. Li-ion 18V. Nie baw się w zabaweczki po 10-12V.
Wkrętarkę mam od 5 lat SFH 144-A. Dostaje praktycznie codziennie ostro w d..(wkręty w twarde drewno i raz na tydzień-dwa wiercenie udarem w cegłach/betonie na montażu) po 8h. Bateria ładuje się 20-25minut i wystarczy na 3-4 godziny.
Festoola mam wyrzynarkę i zagłębiarkę. Po ich wykonaniu i kulturze pracy śmiało mogę polecić tą firmę.
Miałem 2 makity BHP453RFE. Jedna wytrzymała rok, druga półtora. Hitachi... nigdy więcej tej firmy. Szlifierki(taśmowa i oscylacyjna) częściej były w naprawie niż "we fabryce". Wiertarka złapała luzy zanim zajechałem 12 De-walta do betonu...
Miwakee.. ponoć niezła firma. Mam tylko noże do wyrzynarki(do stali). Paczka 5 sztuk wystarczy na tyle... co 2 noże festoola(takie same parametry). Ale to tylko ostrza więc o maszynach wolę nie mówić, bo nie wiem, nie używałem.
To tak z mojego doświadczenia.
I najważniejsze. Li-ion 18V. Nie baw się w zabaweczki po 10-12V.
Wkrętarkę mam od 5 lat SFH 144-A. Dostaje praktycznie codziennie ostro w d..(wkręty w twarde drewno i raz na tydzień-dwa wiercenie udarem w cegłach/betonie na montażu) po 8h. Bateria ładuje się 20-25minut i wystarczy na 3-4 godziny.
Festoola mam wyrzynarkę i zagłębiarkę. Po ich wykonaniu i kulturze pracy śmiało mogę polecić tą firmę.
Miałem 2 makity BHP453RFE. Jedna wytrzymała rok, druga półtora. Hitachi... nigdy więcej tej firmy. Szlifierki(taśmowa i oscylacyjna) częściej były w naprawie niż "we fabryce". Wiertarka złapała luzy zanim zajechałem 12 De-walta do betonu...
Miwakee.. ponoć niezła firma. Mam tylko noże do wyrzynarki(do stali). Paczka 5 sztuk wystarczy na tyle... co 2 noże festoola(takie same parametry). Ale to tylko ostrza więc o maszynach wolę nie mówić, bo nie wiem, nie używałem.
To tak z mojego doświadczenia.
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 3
Kupiłem jednak dewalta z serii xr 18v bez udaru. Wkrętarka jest bardzo mocna jak na małe gabaryty. Nie miała trudności wkręcać wkręty ciesielskie 240mm długie. Także polecam.
Co do Hilti.... Kolega kupił 3 lata temu wiertarkę udarową i uchwytem kątowym na sds. Nowość niby. Nie używał, bo nie było potrzeby. Minęła gwarancja, przyszło wywiercić trudno dostępne otwory. Posypała się na 30 otworach fi12. Zaczęła nagle głośno tłuc. I co powiedział w hilti? Naprawa od 600zł lub nowa. Także hilti teraz jest przereklamowane, nowości nie są trwałe, bo dopiero po zwrotach na naprawy wiedzą co poprawiać.
W tej wiertarce poszły łożyska, naprawa w innym serwisie niż hilti, kosztowała mniej niż 50zł.
Już nie robią takich narzędzi co kiedyś, wszystko papierowe.
Co do Hilti.... Kolega kupił 3 lata temu wiertarkę udarową i uchwytem kątowym na sds. Nowość niby. Nie używał, bo nie było potrzeby. Minęła gwarancja, przyszło wywiercić trudno dostępne otwory. Posypała się na 30 otworach fi12. Zaczęła nagle głośno tłuc. I co powiedział w hilti? Naprawa od 600zł lub nowa. Także hilti teraz jest przereklamowane, nowości nie są trwałe, bo dopiero po zwrotach na naprawy wiedzą co poprawiać.
W tej wiertarce poszły łożyska, naprawa w innym serwisie niż hilti, kosztowała mniej niż 50zł.
Już nie robią takich narzędzi co kiedyś, wszystko papierowe.