Historia kolizji tokarka Fanuc series oi mate td
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 13
Historia pracy poszła do polskiego przedstawiciela Fanuca, w odpowiedzi dostaliśmy, że nie wiedzą jak do tego doszło i wina jest operatora.
Sprawa wyglądała tak, że maszyna pracowała cały dzień na jednym programie. Na drugi dzień operator przyszedł, włączył ten sam program i maszyna dzwon w uchwyt.
Sprawa wyglądała tak, że maszyna pracowała cały dzień na jednym programie. Na drugi dzień operator przyszedł, włączył ten sam program i maszyna dzwon w uchwyt.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 8
na pierwszej sztuce bum?? a co pół roku dokładnie nie pamiętam potrzeba wymieniać baterie podtrzymania jeśli założona zostanie inna niż zalecany oryginał system może nie pokazać komunikatu słabej baterii gubi się bumu.
Niema rzeczy niemożliwych czasem potrzeba tylko więcej czasu....sinumeric 840..ctx 310 v3 eco, dmc 635 ,nef400,durma 30160, trumpf 3030 ...fanuc 0i
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
... tak się spytam.szyszekCK pisze:Historia pracy poszła do polskiego przedstawiciela Fanuca, w odpowiedzi dostaliśmy, że nie wiedzą jak do tego doszło i wina jest operatora.

Czy maszyna o której piszesz jest na gwarancji .... ?
.... i kiedy miała ostatni przegląd serwisowy.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 13
Świeża maszyna, ok. 3 miesięcy ma.WZÓR pisze:... tak się spytam.szyszekCK pisze:Historia pracy poszła do polskiego przedstawiciela Fanuca, w odpowiedzi dostaliśmy, że nie wiedzą jak do tego doszło i wina jest operatora.
Sprawa wyglądała tak, że maszyna pracowała cały dzień na jednym programie. Na drugi dzień operator przyszedł, włączył ten sam program i maszyna dzwon w uchwyt.![]()
Czy maszyna o której piszesz jest na gwarancji .... ?
.... i kiedy miała ostatni przegląd serwisowy.
Mariusz.
[ Dodano: 2014-10-13, 08:50 ]
Nie, tokarka jest od firmy Richo Polska.apacz514 pisze:maszyna jest z firmy Janus ??
[ Dodano: 2014-10-13, 08:53 ]
Ja nigdy nie bazowałem. Zawsze odpalałem i było wszystko ok, a jemu pojechała w swoją stronę.251mz pisze:A zbazował maszyne przed pracą?
[ Dodano: 2014-10-13, 08:54 ]
Baterię bym wykluczył bo to nowa maszyna.apacz514 pisze:na pierwszej sztuce bum?? a co pół roku dokładnie nie pamiętam potrzeba wymieniać baterie podtrzymania jeśli założona zostanie inna niż zalecany oryginał system może nie pokazać komunikatu słabej baterii gubi się bumu.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
To nie dobrze , że nie odsyłasz maszynę na punkty referencyjne.szyszekCK pisze:Ja nigdy nie bazowałem. Zawsze odpalałem i było wszystko ok, a jemu pojechała w swoją stronę. ...251mz pisze:A zbazował maszyne przed pracą?
.... ja w swoim Haas muszę , gdyż inaczej maszyna nie zacznie pracować.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Posty w temacie: 1
Tak jak piszą poprzednicy. Kiedy przychodzisz do pracy dobrą praktyką jest odesłać głowice na refy. Czasem się trafia, że w nocy ktoś wyłączy zasilanie etc. Choć po załączeniu maszyna nie powinna wystartować bez bazowania. Innym przypadkiem jest użycie funkcji M17 w celu zablokowania maszyny - w niektórych fanukach jest to konieczne przy użyciu symulacji graficznej. Mo odwołaniu funkcji blokady konieczne jest bazowanie maszyny ponieważ w pamięci maszyny jest zapamiętany punkt z symulacji a nie aktualna pozycja głowicy. A wtedy łatwo o dzwona. A co ciekawe maszyna bezproblemowo startuje bez żadnych alarmów ani komunikatów.
-
- Posty w temacie: 8
pracowałem na tk 500 tam jest to samo sterowanie taka sama konstrukcja maszyny niestety maszyna startuje bez bazowanie dziwne że przez 3 miesiące bez bazowanie po załączeniu nie było wcześniej problemów prawdopodobnie w nocy był zanik prądu i to spowodowało pogubienie się maszyny.
Niema rzeczy niemożliwych czasem potrzeba tylko więcej czasu....sinumeric 840..ctx 310 v3 eco, dmc 635 ,nef400,durma 30160, trumpf 3030 ...fanuc 0i