Kupno frezarki

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

Autor tematu
smouki
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Kontakt:

Kupno frezarki

Post napisał: smouki » 06 paź 2014, 12:45

Na co zwracać uwagę przy kupnie frezarki używanej, o co pytać, czego unikać
Jadę z szefem w czwartek do Szwajcarii... jako znawca, ale tylko w jego mniemaniu, może mogę się jakoś przygotować do wydania jego pieniędzy, mowa tu o milionie złotych

jak ktoś chce znajdzie sposób...jak ktoś nie chce znajdzie powód
MÓJ KANAŁ YOUTUBE

Tagi:

zibi
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: zibi » 06 paź 2014, 13:27

Detal testowy może załatwi sprawę. Bierzesz go ze sobą na pomiarówkę i mierzysz rozstaw otworów, prostopadłość osi X,Y. Nie wiadomo co jest dla ciebie ważne: dokładność pozycjonowania, sprawny magazyn, centralne smarowanie, max obroty wrzeciona, moc wrzeciona, system sterowania, rodzaje chłodzenia, 3 lub 5osi. Nic nie opisałeś co ma ta maszyna wykonywać to spodziewaj się że wróżka ci pomoże.
NX CAD, NX CAM, FREZOWANIE 5AX, ELEKTRODRĄŻARKI WGŁĘBNE I DRUTOWE. PEPS, VERICUT. Pomagam w NX przez Team Viewer. Postprocesory NX.

Awatar użytkownika

Autor tematu
smouki
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: smouki » 06 paź 2014, 15:18

ANAYAK VHPLUS-3000-N rozchodzi się o mniej więcej coś takiego. Raczej nie robimy w setkach na frezarce, ale nie mam pojęcia na co zwrócić uwagę oglądając ją.
MÓJ KANAŁ YOUTUBE

gozdd
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: gozdd » 06 paź 2014, 17:35

Rozgrzej wrzeciono i posłuchaj jakie dźwięki wydaje na wysokich obrotach. Posłuchaj osi na szybkich przejazdach, jeśli ma skrzynie biegów to czy zmiana odbywa się bez zbędnych hałasów. Posłuchaj także magazynu w trakcie obrotu i zaciągu narzędzia.
Poszukałem co to za maszyna. Sprawdź w takim razie jeszcze płynność obrotu osi w całym zakresie. Nie wiem czy pomiar jest na enkoderze czy na liniałach. Jeśli na enkoderze to (o ile Twoja wiedza na to pozwala) sprawdź luz nawrotny osi w parametrach albo usuń go i sprawdź czujnikiem zegarowym. Swoją drogą luz czujnikiem też sprawdź.

Co do detalu testowego to na stronie Kimli jest artykuł jakie detale wykonać.

"Aby zorientować się w możliwościach maszyny, należy przede wszystkim wykonać obróbki testowe, których rezultat pomaga odpowiedzieć sobie na większość pytań co do sensowności zakupu danej maszyny.

Należy poprosić o wykonanie kilku figur geometrycznych. A mianowicie kwadrat, trójkąt, koło i elipsę, o wielkości 100mm i grubości 5-8mm, z prędkością co najmniej 50mm/s, w materiałach co najmniej tak twardych jak te, które chcemy na tej maszynie obrabiać.

Najpierw wycinamy kwadrat, oglądamy przede wszystkim rogi. Powinny być proste i ostre, róg nie powinien być zaokrąglony, ani nie powinny być widoczne pofalowania w pobliżu narożnika. w materiale odpadowym zwracamy uwagę czy frez w narożnikach nie wyjeżdżał za daleko. Jeśli widzimy opisane efekty, oznacza to raczej niewielką sztywność tej maszyny.

Suwmiarką elektroniczna mierzymy wymiar w obydwu kierunkach. Jeśli odchyłka mieści się w 0.03mm w przypadku frezarek, grawerek i 0.05mm w przypadku ploterów frezujących to jest zadowalająco, natomiast różnica pomiędzy obydwoma wymiarami nie powinna przekraczać odpowiednio 0.02mm i 0.04mm.

Za pomocą kątownika narzędziowego sprawdzamy kąt prosty. Nie powinniśmy widzieć prześwitów patrząc pod światło pomiędzy kątownikiem a kwadratem. Możemy również wyciąć dwa kwadraty i złożyć je razem po odwróceniu jednego do góry nogami. Powinny się idealnie pokrywać. Jeśli się nie pokrywają, maszyna nie ma prostopadłości osi X-Y.

Następnie wycinamy trójkąt. Tu oprócz naroży zwracamy uwagę na pochyłe ścianki, które wymagają jednoczesnego ruchu dwoma osiami. Tu oceniamy jakość interpolacji. Im powierzchnia jest bardziej poszarpana, tym gorzej pracuje interpolator i napędy.

Wycinamy teraz koło. Podczas obróbki koła zwracamy szczególną uwagę na prędkość pracy i ewentualne drgania, zacięcia i inne zjawiska powodujące np. znacznie zmniejszoną prędkość posuwu w porównaniu z wycinaniem kwadratu. Jeśli widzimy, że koło jest wykonywane wolniej niż kwadrat pomimo, że prędkość zadana jest taka sama, oznacza to, że system nie nadąża z przetwarzaniem dużej ilości wektorów, lub emuluje interpolację kołową z niewielką rozdzielczością. Można to poznać po widocznych na boku koła płaskich powierzchniach tworzących owe koło. Koło jak to koło powinno być okrągłe. Mierzymy je suwmiarką elektroniczną pod różnymi kątami i sprawdzamy wymiary podobnie jak przy kwadracie.

Zostaje nam elipsa. Tu najczęściej występują problemy z szybkością przetwarzania w systemie sterowania i podczas obróbki elipsy, zwracamy przede wszystkim uwagę na prędkość i płynność ruchu maszyny.

Następnie "planujemy" powierzchnię o wymiarach ok 100x100mm w pionie, a obok w poziomie, frezem fi 10mm, tak aby odległość pomiędzy kolejnymi ścieżkami wynosiła 9mm. Po obróbce sprawdzamy gładkość obrobionej powierzchni. Jeśli na którejkolwiek z planowanych powierzchni pod palcem wyczuwamy schodki, oznacza to, że maszyna pozbawiona jest prostopadłości wrzeciona względem stołu.

Kolejnym istotnym testem jest wykonanie obróbki stempla. Frezujemy stempel w kształcie sześcianu o wymiarach 40x40x40mm, tak aby frez wykonywał kolejne kwadraty obniżając się warstwami co 1mm w dół. Mierzymy suwmiarką elektroniczna wymiary w obu kierunkach tuż przy powierzchni i tuż przy podstawie. Jeśli wymiary górny i dolny różnią się o więcej niż 0.03mm, oznacza to brak prostopadłości osi Z względem osi X i Y."

Awatar użytkownika

syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: syntetyczny » 06 paź 2014, 18:45

Prosisz o obróbkę narzędziem zgrubnym elementu stalowego wybranego detalu przy optymalnych parametrach. Jeżeli maszyna będzie robiło to powoli,hałaśliwie, to znaczy że szmelc. Poza tym, serwis(czas od zgłoszenia do przyjazdu serwisanta), koszty serwisowania i czas oczekiwania na części zamienne.
A!I postprocesor do wybranego CAM'a na wymiar. Chyba, że piszecie programy z palca, to bez znaczenia. Czas zmiany narzędzia ma znaczenie. Jeżeli będzie maszyna, w której zmiana narzędzia odbywa się w ciągu minuty, to tracimy efektywnie 7minut na detal, dalej to można kalkulacje robić sobie samemu ;)
Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot

Awatar użytkownika

Autor tematu
smouki
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: smouki » 06 paź 2014, 19:03

postprocesor będziemy zamawiać, korzystam z edgeca'a.
Dzięki za porady, naprawdę użyteczne może i nie tylko dla mnie.
znalazłem tą konkretną maszynę którą jedziemy oglądać, bo do tej pory widziałem tylko wydruki
http://www.brugt-cnc.dk/en/used-machine ... nayak.html
MÓJ KANAŁ YOUTUBE

Awatar użytkownika

Autor tematu
smouki
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: smouki » 19 paź 2014, 03:42

Frezarka kupiona, nie miałem okazji sprawdzić tych wszystkich figur, bo maszyna akurat jechała szesnasto godzinny program na jakiś detal do mercedesa, jedyne co to zostało nam pokazane: wymiana narzędzia i obrót wrzeciona w dwóch osiach. Tak że mogłem sobie popatrzyć na akurat robiony detal i można powiedzieć że było tam wszystko i otwory i kanaliki robione obrotowym stołem i kieszenie. Wrzeciono chodziło akurat na 4k. i można było spokojnie przy nim rozmawiać, nie jak przy naszej, 2k. i już trzeba się drzeć. bo tak wyrobione koła w przekładni. Maszyna przychodzi w grudniu. musimy tylko w firmie podłogę obniżyć bo nam się nie mieści
MÓJ KANAŁ YOUTUBE

trzasu
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: trzasu » 19 paź 2014, 12:26

Spory statek, to teraz możesz kolega z forum robić bazy na ramach frezarek :wink:

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 21 paź 2014, 22:09

kwa, czemu wiecznie muszę wszystkim zazdościć?
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

Awatar użytkownika

Autor tematu
smouki
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: smouki » 21 paź 2014, 22:11

Ja też ci troche zazdroszcze... jeśli poprawi ci to humor.
MÓJ KANAŁ YOUTUBE

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”