atom,
Jak juz pisalem wczesniej mam kolo zebate 120T i srednica zewnetrzna 48,8.
Po obliczeniach wychodzi modul 0,4. Chcialem sie tylko upewnic ze czegos nie pokrecilem.
Nie moge dobrac modul 0,5 bo musial bym przerabiac wszystko.
Dzieki
Jak się produkuje koła zębate?
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 19
Impulse,IMPULS3 pisze:No to nie załapałem,atom1477 pisze:Jemu raczej chodzi o to czy moduł może być niestandardowy.
.ale moze on też mieć jakiś moduł calowy a nie metryczny.
Dobrze mnie zrozumiales.
Innymi slowy, chodzilo mi o to czy modul jest narzucony odgornie przez np. tabele czy nie.
Oczywiscie wiadomo ze, jezeli uzyje modulu 0,4
Calowy to jest "pitch", "modul" jest metryczny
Nie ma głupich pytań, są tylko głupcy którzy ich nie zadają...
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
Raczej nic nie pokręciłeś. Wychodzi 0,4 i wg Polskich Norm to moduł znormalizowany, chociaż ząbek drobniutki.rc666 pisze:Jak juz pisalem wczesniej mam kolo zebate 120T i srednica zewnetrzna 48,8.
Po obliczeniach wychodzi modul 0,4. Chcialem sie tylko upewnic ze czegos nie pokrecilem
Poradnik Frezera:

http://www.wseiz.pl/files/materialy/PKZ.pdf
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
Do tego co podają na Wiki trzeba podchodzić ostrożnie
. Nieraz już spotykałem się że czegoś było brak, albo coś przekręcone. Lepsza jest literatura fachowa, chociaż tu też warto sprawdzać w różnych źródłach bo bywają byki.
A jeśli chodzi a dorobienie takiego koła zębatego to może być problem z dostaniem freza modułowego na m=0,4, bo te dostępne w sprzedaży zaczynają się zwykle od modułu 0,5mm.
Chyba zostaje dorobienie nożyka
.

A jeśli chodzi a dorobienie takiego koła zębatego to może być problem z dostaniem freza modułowego na m=0,4, bo te dostępne w sprzedaży zaczynają się zwykle od modułu 0,5mm.
Chyba zostaje dorobienie nożyka