Jaka wiertarka stołowa?
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 6
Jaka wiertarka stołowa?
Witam
Potrzebuję wiertarkę stołową dobrej jakości do kilku tysięcy zł.
Ma służyć głównie do wiercenia w stali.
Obowiązkowo musi posiadać laserowy wskaźnik, uchwyt wiertarski a'la imadło i regulowane obroty.
Najlepiej gdyby była to wiertarka pionowa dwuwrzecionowa, ale nic takiego nie mogę znaleźć.
Koniecznie wyrób dobrej jakości, żadnej chińszczyzny, nowy lub używany.
Może ktoś coś polecić?
Potrzebuję wiertarkę stołową dobrej jakości do kilku tysięcy zł.
Ma służyć głównie do wiercenia w stali.
Obowiązkowo musi posiadać laserowy wskaźnik, uchwyt wiertarski a'la imadło i regulowane obroty.
Najlepiej gdyby była to wiertarka pionowa dwuwrzecionowa, ale nic takiego nie mogę znaleźć.
Koniecznie wyrób dobrej jakości, żadnej chińszczyzny, nowy lub używany.
Może ktoś coś polecić?
Tagi:
-
Dzięki za radę, mam jeszcze trochę lamerskie pytanie 
Jeśli chodzi o stożek wrzeciona - w tym przypadku jest to stożek Morse'a 2.
Wcześniej miałem do czynienia tylko ze zwykłymi uchwytami wiertarskimi.
Jeśli wiertarka ma stożek Morse'a 2 - to znaczy, że mogę używać w niej wierteł z takim mocowaniem, lub założyć dodatkowy uchwyt wiertarski do standardowych wierteł?
Czy taki uchwyt wiertarski do standardowych wierteł ma w tym przypadku jakąś specyficzną nazwę/oznaczenie? Jak taki uchwyt znaleźć?

Jeśli wiertarka ma stożek Morse'a 2 - to znaczy, że mogę używać w niej wierteł z takim mocowaniem, lub założyć dodatkowy uchwyt wiertarski do standardowych wierteł?
Czy taki uchwyt wiertarski do standardowych wierteł ma w tym przypadku jakąś specyficzną nazwę/oznaczenie? Jak taki uchwyt znaleźć?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Wiertarka ma stożek MK2 w który możesz "wbić" takie np wiertła:alano pisze:Dzięki za radę, mam jeszcze trochę lamerskie pytanie

Jeśli chcesz wiercić wiertłami z uchwytami walcowymi to musisz nabyć uchwyt (główkę) wiertarską ze stożkiem mk2 (lub mk1 plus do tego tuleja redukcyjna na mk2), główka wygląda np. tak:

-
Witam
Mam już wiertarkę.
Jednak jestem trochę zawiedziony.
Spójrzcie na nagrany przeze mnie film:
Wiertarka wydaje dziwne dźwięki przy opuszczaniu dźwigni w dół, do tego dźwignia nie wraca sama do pozycji początkowej.
Lamka podświetlająca zwisa z oprawy, a cała blacha w której jest oprawa nie posiada śrubek, przez co również odstaje.

No tragedia.
Czy te dziwne dźwięki i automatyczny powrót wrzeciona do początkowej pozycji da się jakoś zniwelować, czy wiertarka jest do reklamacji?
Zaznaczam, że jest to nowy egzemplarz prosto z CKP
Mam już wiertarkę.
Jednak jestem trochę zawiedziony.
Spójrzcie na nagrany przeze mnie film:
Wiertarka wydaje dziwne dźwięki przy opuszczaniu dźwigni w dół, do tego dźwignia nie wraca sama do pozycji początkowej.
Lamka podświetlająca zwisa z oprawy, a cała blacha w której jest oprawa nie posiada śrubek, przez co również odstaje.

No tragedia.
Czy te dziwne dźwięki i automatyczny powrót wrzeciona do początkowej pozycji da się jakoś zniwelować, czy wiertarka jest do reklamacji?
Zaznaczam, że jest to nowy egzemplarz prosto z CKP
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Lampka -przykręcić śrubkami i będzie dobrze.
Odgłosy przy opuszczaniu i słaby powrót - rozebrać, sprawdzić, ewentualnie przesmarować mechanizm wysuwu, mocniej napiąć sprężynę powrotną (Rys.2 wkręt 51) i też ją porządnie przesmarować, powinno pomóc.
https://www.cnc.info.pl//files/ws15_dtr_110.pdf
Dtr-ka od WS 15 ale bardzo podobna do WS 16.
Odgłosy przy opuszczaniu i słaby powrót - rozebrać, sprawdzić, ewentualnie przesmarować mechanizm wysuwu, mocniej napiąć sprężynę powrotną (Rys.2 wkręt 51) i też ją porządnie przesmarować, powinno pomóc.
https://www.cnc.info.pl//files/ws15_dtr_110.pdf
Dtr-ka od WS 15 ale bardzo podobna do WS 16.