Jak wywiercić precycyjnie otwory
-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 2
Jak wywiercić precycyjnie otwory
witam !
chciałem wywiercić otwory pod podpory wałków w płycie aluminiowej o grubości 30mm. Planuję zrobić to tak:
- ustawiam wałki wraz z podporami o pozycjonuję je na płycie, a następnie unieruchamiam całą konstrukcję w imadełkach stolarskich
- punktuję miejsca gdzie będą otwory punktakiem o średnicy otworu (co by zrobić dokładnie punkt wiercenia)
- usuwam całą tymczasową konstrukcję (imadełka)
- na gołej płycie nawiercam wstępnie wiertłem np 3mm a potem wiertłem 6mm
- składam i wszystko skręcam i... czy zachowana będzie równoległość wałków ???
Może ktoś z Was ma jakiś inny pomysł aby konstrukcja była jak najbardziej precyzyjna? Pytam ponieważ mam wątpliwości
Dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam
chciałem wywiercić otwory pod podpory wałków w płycie aluminiowej o grubości 30mm. Planuję zrobić to tak:
- ustawiam wałki wraz z podporami o pozycjonuję je na płycie, a następnie unieruchamiam całą konstrukcję w imadełkach stolarskich
- punktuję miejsca gdzie będą otwory punktakiem o średnicy otworu (co by zrobić dokładnie punkt wiercenia)
- usuwam całą tymczasową konstrukcję (imadełka)
- na gołej płycie nawiercam wstępnie wiertłem np 3mm a potem wiertłem 6mm
- składam i wszystko skręcam i... czy zachowana będzie równoległość wałków ???
Może ktoś z Was ma jakiś inny pomysł aby konstrukcja była jak najbardziej precyzyjna? Pytam ponieważ mam wątpliwości
Dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
witam !! generalnie nie powinno się ustalać pozycji podzespołu na śrubach tylko na kołkach . myślę że najsłabszym momentem jest punktowanie - tu może wystąpić błąd . pod jaki gwint będziesz wiercił ? - jeżeli pod M6 to nie zapomnij że otwór ma być mniejszy - fi 4,8 , osobiście pod M6 robię otworki 5mm . i nie zapomnij ponumerować podstawek - zawsze mogą być między nimi różnice . jak masz czas na zabawę to możesz porobić tulejki o średnicy zewnętrznej pasującej do otworów w podstawach i otworku fi 3 . przez te tulejki pozawiercać płytę i dopiero " pojechać " pod gwint . wg. mnie jednak powinieneś ustawić wszystko na śrubach następnie zakołkować podstawy . pozdrawiam !! dodaję - pomyślałem że jak byś wiercił przez tulejki zastosuj wiertło o jak najkrótszej części skrawającej - lepsze prowadzenie . warto poświęcić jedno nowe fi3 .
Mane Tekel Fares
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
witam !! chętnie bym Ci odpowiedział ! - ale nie wiem . najlepsze były by stożkowe - i rozwiertak do nich . nie rób nerwowych ruchów ! . popytaj poszukaj , lepiej zrobić to trochę później a lepiej . w końcu nieczęsto coś takiego się robi . może jakiś kol. z forum dysponuje czymś takim - ja niestety nie . pozdrawiam !!
Mane Tekel Fares
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Witam .
Może masz dostęp do wiertarki numerycznej.lub centrum to rozwiąrze problem całowicie.
Jak nie to zró tak.
- roztrasuj plyte bzrdzo dokladnie
- delikatnie naponktuj punktakiem
- nawierc malym wiertlem na dużch obrotach
- wierc wiertlem 4.8 do-0.2mm
- dobiez odpowiednie gwintowniki do aluminium (bo moze sie kleic)
- moga byc np .skretne
[ Dodano: 2007-05-16, 08:01 ]
I nie zapomnij o bazach pomiarowych.
Pozdrawiam i powodzenia.
Może masz dostęp do wiertarki numerycznej.lub centrum to rozwiąrze problem całowicie.
Jak nie to zró tak.
- roztrasuj plyte bzrdzo dokladnie
- delikatnie naponktuj punktakiem
- nawierc malym wiertlem na dużch obrotach
- wierc wiertlem 4.8 do-0.2mm
- dobiez odpowiednie gwintowniki do aluminium (bo moze sie kleic)
- moga byc np .skretne
[ Dodano: 2007-05-16, 08:01 ]
I nie zapomnij o bazach pomiarowych.
Pozdrawiam i powodzenia.
andres