800x500x400mm, konstrukcja stalowa, ruchomy stół
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 2
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 19
Witam,
chwilę nic nie pisałem - ale nie oznacza to że prace się zatrzymały.
Może nie idą tak jakbym tego chciał, ale idą do przodu co jest najważniejsze.
Tak wygląda rama obecnie - jestem na etapie montażu wózków i prowadnic. Zdecydowałem się na 30mm z naprężeniem wstępnym.

Co do izolacji drgań - obecnie nie jestem całkiem pewien, gdzie maszyna będzie stała, więc nie wycinałem dziury w posadzce i nie robiłem osobnej ławy fundamentowej jak było w pierwotnym planie.
Na razie powstanie podstawa stalowa, z profili zamkniętych, około 100x100mm, zalanych betonem i postawionych na podstawie antywibracyjnej. Będzie tam również taca na wióry i zbiornik na chłodziwo.
Cała maszyna będzie w zamykanej obudowie.
Teraz pora na wykonanie krzyżaka, zetki i stołu.
Następny etap to wybór sterowania i silników - tutaj mam mętlik w głowie trochę
chwilę nic nie pisałem - ale nie oznacza to że prace się zatrzymały.
Może nie idą tak jakbym tego chciał, ale idą do przodu co jest najważniejsze.
Tak wygląda rama obecnie - jestem na etapie montażu wózków i prowadnic. Zdecydowałem się na 30mm z naprężeniem wstępnym.
Co do izolacji drgań - obecnie nie jestem całkiem pewien, gdzie maszyna będzie stała, więc nie wycinałem dziury w posadzce i nie robiłem osobnej ławy fundamentowej jak było w pierwotnym planie.
Na razie powstanie podstawa stalowa, z profili zamkniętych, około 100x100mm, zalanych betonem i postawionych na podstawie antywibracyjnej. Będzie tam również taca na wióry i zbiornik na chłodziwo.
Cała maszyna będzie w zamykanej obudowie.
Teraz pora na wykonanie krzyżaka, zetki i stołu.
Następny etap to wybór sterowania i silników - tutaj mam mętlik w głowie trochę

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Kontakt:
Do czego bazują te wózki, czy to podstawa przed obróbką bo nie widać na zdjęciu?lukasz_ pisze:Zdecydowałem się na 30mm z naprężeniem wstępnym.
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
A na bramie masz bazę? widać rzy wierceniu jeden otwór "zszedł".
Co do sterowania, to nawet nie zastanawiaj się krokowce/serwa, tylko wal w serwa.
https://www.cnc.info.pl/topics60/frezar ... 36,250.htm
Co do sterowania, to nawet nie zastanawiaj się krokowce/serwa, tylko wal w serwa.
https://www.cnc.info.pl/topics60/frezar ... 36,250.htm
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 19
Bazy są wszędzie. Co do silników - raczej serwa, ale muszę to dokładnie przemyśleć, jak to zrobić.
Jest mały babol - nie przy wierceniu a przy frezowaniu, frez wszedł za głęboko, ale wszystko poprawione i akurat to miejsce będzie zasłonięte prowadnicą.
Dla zainteresowanych - ramę wykonał kolega grzes_rupinski i bardzo serdecznie kolegę polecam. Teraz dogadujemy sprawę wykonania krzyżaka, zetki i stołu.
Niestety już widzę, że pierwotny budżet będzie mocno przekroczony, więc maszyna raczej zacznie produkować wióry bliżej końca roku
Jest mały babol - nie przy wierceniu a przy frezowaniu, frez wszedł za głęboko, ale wszystko poprawione i akurat to miejsce będzie zasłonięte prowadnicą.
Dla zainteresowanych - ramę wykonał kolega grzes_rupinski i bardzo serdecznie kolegę polecam. Teraz dogadujemy sprawę wykonania krzyżaka, zetki i stołu.
Niestety już widzę, że pierwotny budżet będzie mocno przekroczony, więc maszyna raczej zacznie produkować wióry bliżej końca roku