X83.8 Z0.;
G03 X84.4 Z-0.3 R0.3 F0.25;
Proszę o pomoc i z góry dziękuję, sprawa jest bardzo pilna.

Detal w załączniku.
Pokaż cały program.alchemikCNC pisze:Maszyna ma ustawiony język niemiecki a ja niestety tego języka nie mam opanowanegono i od razu się przyznaje bez bicia, że na prawdę dopiero zaczynam się uczyć programować i jeszcze za dużo nie umiem. Jeżeli dobrze sprawdziłem to offsety i promień narzędzia są na 0 więc rozumiem, że muszę podać promień płytki ?
Kompensacji w G-kodzie nie ma, ponieważ jeszcze nigdy się tym nie posługiwałem, promień płytki również w offsetach nie jest wpisany (promień płytki, której używam to 0.4-płytka trójkątna a obrabiany materiał to stal nierdzewna).WZÓR pisze:Pokaż cały program.alchemikCNC pisze:Maszyna ma ustawiony język niemiecki a ja niestety tego języka nie mam opanowanegono i od razu się przyznaje bez bicia, że na prawdę dopiero zaczynam się uczyć programować i jeszcze za dużo nie umiem. Jeżeli dobrze sprawdziłem to offsety i promień narzędzia są na 0 więc rozumiem, że muszę podać promień płytki ?
.... kompensacja w G-kodzie jest ? , promień płytki i kwadrant wpisany w offsetach jest ?
Mariusz.