Jak ktoś uważa , że ma mało urlopu ....

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: oprawcafotografii » 20 sie 2014, 15:39

mc2kwacz pisze:...Już od długiego czasu na zachodzie trwa proces podrażania czasu pracy i skracania czasu pracy. Bo gospodarka tego wymaga i stosunki społeczne tego wymagają...
Macie racje Towarzyszu!

Ministerstwo Pracy pracuje wlasnie nad ustawa podrazajaca czas pracy
we scislej wspolpracy z Ministerstwem Czasu skracajacym ten sam czas,
mozna powiedziec w tym samym czasie, a nawet momencie.
Spoleczenstwo tego od nas wymaga! Nie ugniemy sie!

Plotki o tym ze wywrotowy element nie chce kupowac naszych coraz
drozszych produktow to tylko plotki, zdecydowanie to dementujemy!

Na przyszlorocznym Plenum postawiony zostanie projekt ust. wprowadzajacej
na kazdego Prawomyslnego Obywatela obowiazek zakupu naszych produktow
po cenach, ktore pozwola Obywatelom Producentom pracowac krocej, ale za
to za wyzsza stawke. Dzieki osiagnietej synergii wszyskim bedzie zylo sie
dostatnio i milo.
Poziom zadowolenia Praworzadnych Obywateli kontrolowac bedzie
Ministerstwo Zdrowia, Szczescia, Pomyslnosci. Na PO wykazujacych zbyt niski
poziom zadowolenia nalozony zostanie obowiazek zakupu dodatkowych
dobr konsumpcyjnych - wiadomo ze PO konsumujacy to PO zadowolny.

Sztandar Wyprowadzic!

q

Tagi:

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 20 sie 2014, 16:00

Klasa polityczna oderwała się już zupełnie od rzeczywistości - nie tylko u nas, ale ogólnie dotyczy to cywilizacji białego człowieka. Rzym upadał kilkaset lat - w miarę jak słabło zaangażowanie jego obywateli w życie imperium, a ich obowiązki przejmowali barbarzyńcy. Dziś obserwujemy upadek naszej cywilizacji i nie jesteśmy w stanie się mu przeciwstawić. Straciliśmy siłę napędową do rozwoju - mimo pozornej przewagi już się cofamy w stosunku do krajów Wschodu. Sami sobie zakładamy pętlę na szyje...

Jeszcze coś tam próbujemy produkować, za kilkadziesiąt lat to całkiem zaniknie. I będziemy sobie przymierać głodem, śniąc o dawnej potędze. To dotyczy całości cywilizacji białego człowieka, nas, Polaków mniej, bo do stuleci potęgą nie jesteśmy.

mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10

Post napisał: mc2kwacz » 20 sie 2014, 16:44

Oprawca, masz klapki na oczach.
To co Ty czy ja sobie skrobiemy w swoich drobnych zakładzikach, i na jakich zasadach, to nie jest punkt wyjścia do naprawy gospodarki i w ogóle to nie jest punkt wyjścia do niczego.
Społeczeństwo składa się z milionów i wśród tych milionów jest ileś tam grup podstawowych i ileś tam podgrup każda. O wszystkich trzeba zadbać, żeby się im zbyt wielka krzywda nie stała, żeby byli w stanie funkcjonować na jakimś tam poziomie.
Nigdy nie jest tak, że jakiekolwiek rozwiązanie jest korzystne dla wszystkich. Społeczeństwo KAŻDE BEZ WYJĄTKU działa na zasadzie częściowej redystrybucji dóbr. W tym celu jednych trzeba poddoić, innych podkarmić. Tak to jest , zawsze było, i zawsze będzie. A jak nie, to można zrobić enklawę dla 5% społeczeństwa która ma prawie wszystko, otoczyć to 25 metrowym ogrodzeniem pod napięciem, i odciąć się od całej reszty przymierającej głodem głupiej, niewykształconej i schorowanej. jak jeszcze niedawno było w RPA i jak pokazują katastroficzne filmy o przyszłości.

Czy się nam to podoba czy nie, socjalizm jest wbudowany w strukturę państwa kapitalistycznego. Obecne państwa zachodnie, jeszcze do niedawna powodujące nasz ślinotok, też wyglądają jak wyglądają wyłącznie dlatego, że ci którzy mają oddają część tego co mają dla tych którzy nie mają i nie mają skąd mieć. Stąd "ogólny dobrobyt". A przecież w początkach rewolucji przemysłowej, i długo, długo potem, wyglądało to zgoła inaczej.

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: oprawcafotografii » 20 sie 2014, 16:51

Socjalizm tak, wypaczenia nie!

Macie racje Towarzyszu.

q

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12

Post napisał: RomanJ4 » 20 sie 2014, 17:17

mc2kwacz pisze:Przecież gospodarka jest jak płyn - dostosowuje się do kształtu naczynia, czyli warunków.
Jak w Grecji i Islandii ? A i w paru innych się gotował(Portugalia, Włochy) gdyby nie zastrzyk kasy z UE...
pozdrawiam,
Roman

zdzicho
Posty w temacie: 10

Post napisał: zdzicho » 20 sie 2014, 21:53

MlKl pisze:Jeszcze coś tam próbujemy produkować, za kilkadziesiąt lat to całkiem zaniknie
Za kilkadziesiąt lat ,większość z nas będzie historią,w dodatku zapomnianą ,wiec średnio mnie to obchodzi. Wolne zaś sobie cenie najbardziej ,bo wolne to reszta mojego życia. W tym wolnym czasie mogę sobie np pracować ,ale robić to co lubię,nawet jeśli to jest ekonomicznie nieopłacalne. Podoba nam się czy nie, skrócenie czasu pracy, jest koniecznością dziejową -wymuszona przez rozwój technologii. Problemem będzie zorganizowanie ludziom czasu wolnego.To jest wyzwanie przyszłości.

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 20 sie 2014, 22:11

zdzicho pisze: Za kilkadziesiąt lat ,większość z nas będzie historią,w dodatku zapomnianą ,wiec średnio mnie to obchodzi. Wolne zaś sobie cenie najbardziej ,bo wolne to reszta mojego życia. W tym wolnym czasie mogę sobie np pracować ,ale robić to co lubię,nawet jeśli to jest ekonomicznie nieopłacalne. Podoba nam się czy nie, skrócenie czasu pracy, jest koniecznością dziejową -wymuszona przez rozwój technologii. Problemem będzie zorganizowanie ludziom czasu wolnego.To jest wyzwanie przyszłości.
Toć możesz mieć wolne od zaraz - jak ja mam od wielu lat... I jakoś nie mam problemu ze zorganizowaniem czasu wolnego. Tyle, że 99% "pragnących wolności" nie potrafi sobie jej zorganizować, i oczekuje, iż państwo zabierze innym, żeby ich wykarmić, odziać i dać dach nad głową. Im więcej będzie tej "wolności" tym mniej będzie chętnych do tyrania na zaspokojenie ich potrzeb i poziom życia społeczeństwa jako całości zacznie drastycznie spadać.

Socjalizm zawsze oznacza dzielenie po równo biedy.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12

Post napisał: RomanJ4 » 21 sie 2014, 00:06

MlKl pisze:Socjalizm zawsze oznacza dzielenie po równo biedy.
Socjalizm to piękny (w założeniach) ustrój, nie przewidywał tylko jednego - mentalności ludzkiej... :wink:
pozdrawiam,
Roman

Awatar użytkownika

skrzat
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1

Post napisał: skrzat » 21 sie 2014, 01:25

To może zróbmy tak jak Sz.P. Szumlewicz z OPZZ wymagał od partii rządzącej, ustawą zlikwidować ubóstwo! i płaca minimalna do 2500 netto! żeby żyło się lepiej!
Choć nie jestem detektywem, zawsze znajdę budkę z piwem!

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: oprawcafotografii » 21 sie 2014, 07:21

RomanJ4 pisze:
mc2kwacz pisze:Przecież gospodarka jest jak płyn - dostosowuje się do kształtu naczynia, czyli warunków.
Jak w Grecji i Islandii ? A i w paru innych się gotował(Portugalia, Włochy) gdyby nie zastrzyk kasy z UE...
Akurat to jedno zdanie kwacza ma sens - zarowno grecy jak islandczycy dopaspwuja
swoje zachowanie do otaczajacych warunkow. Grecy leza na plazy ciagnac Ouzo,
a islandczycy zapierniczaja zak mroweczki :)

Pierwsi obudza sie z gigantycznym kacem gdy ekonomia powie "sprawdzam".

q

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”