statyw wolfcraft 5027000

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC

dasza77
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: dasza77 » 30 lip 2014, 23:50

Przed wywierceniem otworu należy wytrasować środek, następnie punktakiem uderzyć.
Równie ważne jest dobrz naostrzone (centrycznie) wiertło.
To są podstawy - dawniej tego uczyli na lekcjach prac ręcznych w szkole podstawowej.
Bez tych w/w czynności , nie pomoż żaden nawet najstabilniejszy statyw czy wiertarka.

Tagi:

Autor tematu
etet100
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 7
Kontakt:

Post napisał: etet100 » 31 lip 2014, 15:46

Z ciekawości zapytałem kilku sprzedawców z allegro czy jest szansą wybrać wiertarkę z jak najmniejszymi luzami. Dotychczasowe odpowiedzi można interpretować jako "jeśli chcesz sprzęt dobrej jakości to kup u kogoś innego".

verex
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

Post napisał: verex » 15 sie 2014, 21:07

Cześć,

Posiadam ten statyw i korzystam z niego do wiercenia w aluminium, sklejce i kompozytach. Jeśli masz dobrą wiertarkę i pierw uderzysz punktakiem, to otwór nie powinien ci się dużo przesunąć. Ale dużo zależy też od wiertarki. Nie polecam za to imadła, które firma proponuje do tego statywu... Zdecydowanie warto kupić imadło krzyżowe i wtedy się pobawić.

Co do wyboru wiertarki, to najlepiej iść do sklepu typu Castorama, DeWalt itd i samemu sprawdzić luzy.

Pozdrawiam

Autor tematu
etet100
Kontakt:

Post napisał: etet100 » 16 sie 2014, 21:37

Dzięki.

Mam głupie pytanie: czy ten statyw jest TAKI wielki ? Bo tu wygląda na duży. Wcześniej myślałem, że to ma rozmiar normalnych statywów jakie widuje się w marketach.

Dzisiaj zobaczyłem takie coś http://www.obi.de/decom/product/LUX_Boh ... 30/6080006 . Zainteresowało mnie to bo wyglądem przypomina tego wolfcrafta. Budowa jest troszkę inna bo np ta listwa zębata nie jest umieszczona bezpośrednio na kolumnie tylko gdzieś w środku. Jest jakaś jedna śrubka do kasowania luzów ale na pierwszy rzut oka nie wyglądało to zbyt dobrze.

Pierwsze wrażenie:
- wielkie - ta kolumna ma chyba z 5cm średnicy i w porównaniu z innymi statywami to kolos
- lekkie - nie licząc podstawy jest to cholernie lekkie ! rurka ma chyba z milimetr ścianki - ale i tak duża średnica pewnie gwarantuje niezłą sztywność
- trochę jakby tandetne - oprócz tej jednej śrubki nie widać za bardzo możliwości regulacji

Cena 240 zł.

Co myślicie ?

przemoprzem
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)

Post napisał: przemoprzem » 31 maja 2015, 21:26

Kupiłem taki statyw lub jego klona, na targu na 90 zł. Niestety jak się okazało to rura przy podstawie była pokiereszowana i wiercenie wychodziło oczywiście nie w pionie. Obciąłem rurę kilka cm i ... przy dokręcaniu śruby i klina pękła mi ta żeliwna podstawa. Teraz muszę dorobić coś jakby piasta w aucie, czyli coś żeby rura weszła pasownie i żeby było trochę materiał żeby dokręcić do jakiegoś postumentu.

Czy możecie dać fotkę gdzie macie kasowanie luzów? Bo można skręcić te dwie śruby - górna i dolna, ale wtedy mechanizm ciężko chodzi.

Autor tematu
etet100
Kontakt:

Post napisał: etet100 » 01 cze 2015, 09:00

Ja w końcu kupiłem tego wolfcrafta za prawie 400 zł. Jak się go poskręca porządnie to działa nieźle. Niestety, moja nawet nie najtańsza wiertarka ma takie luzy, że wywiercenie czegoś naprawdę równo nadal nie wchodzi w grę. Nawiasem mówiąc statyw zaczął już rdzewieć.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”