Akumulator podcisnienia - zbiornik podcisnieniowy?
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
Jednym z tanszych rozwiazan jakie udalo mi sie z powodzeniem zastosowac jest zbiornik na propan-butan.
Dobrym patentem jest zainstalowanie na wyjsciu manometru zeby bylo wiadomo ile podcisieniani w nim jeszcze siedzi + zaworki do latwego sterowania caloscia, czyli ladowanie bufora i wyjscie na stolik podcisieniowy.
Koszt calosci - pompa -1bar, zbiornik, zlaczki, wezyki itp ~ 600zł (w tym nowy zbiornik cos okolo 130zł).
Prowizorki sa najtrawlsze i ten zestaw pracuje u mnie z powodzeniem juz kilka lat

Dobrym patentem jest zainstalowanie na wyjsciu manometru zeby bylo wiadomo ile podcisieniani w nim jeszcze siedzi + zaworki do latwego sterowania caloscia, czyli ladowanie bufora i wyjscie na stolik podcisieniowy.
Koszt calosci - pompa -1bar, zbiornik, zlaczki, wezyki itp ~ 600zł (w tym nowy zbiornik cos okolo 130zł).
Prowizorki sa najtrawlsze i ten zestaw pracuje u mnie z powodzeniem juz kilka lat

-
- Kontakt:
Stolik na tzw wysoka proznie, nie mozna wiercic na wylot za to sila trzymania malych przedmiotow wieksza, a na tym mi zalezalo.
Stolik#30mm 300x300mm plyta alu PA6 z kanalkami fi 6mm pod uszczelke fi 6mm. Doplyw powietrza z boku i dziura od gory w stole.
Widac kilka dodatkowych kanalkow dla powietrza aby lepiej w tym miejscu trzymalo, bo akurat takie plytki obrabialem i bywalo ze boki podnosilo bo zostawalo 0,2mm grubosci plyty.
Trzyma dobrze przedmioty aluminiowe od okolo 100x100mm, np. przy plycie 200x300mm jak na zdjeciu frez 10mm, frezowanie cala szerokoscia, zaglebienie 3mm posuw 2400m/min i ani drgnie.

Stolik#30mm 300x300mm plyta alu PA6 z kanalkami fi 6mm pod uszczelke fi 6mm. Doplyw powietrza z boku i dziura od gory w stole.
Widac kilka dodatkowych kanalkow dla powietrza aby lepiej w tym miejscu trzymalo, bo akurat takie plytki obrabialem i bywalo ze boki podnosilo bo zostawalo 0,2mm grubosci plyty.
Trzyma dobrze przedmioty aluminiowe od okolo 100x100mm, np. przy plycie 200x300mm jak na zdjeciu frez 10mm, frezowanie cala szerokoscia, zaglebienie 3mm posuw 2400m/min i ani drgnie.

-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Mam do tego wszystkie potrzebne komponenty i tylko nad stolikiem sie zastanawiałem mocno.MxM pisze:Stolik na tzw wysoka proznie, nie mozna wiercic na wylot za to sila trzymania malych przedmiotow wieksza, a na tym mi zalezalo.
Frezowanie na wylot rozumiem ,że nie wchodzi w grę.
Jeśli planujesz coś na wylot do do jakiej grubości frezujesz? Do tych 0.2mm?
I napisz jeszcze jak jest potem z usuwaniem tego? Zwykły nożyk do tapet i gratownik daje radę?
-
- Kontakt:
Tak, jesli precyzyjne ustawisz maszyne to zostawione 0,1-0,2mm mozna gratownikiem usunac, pod warunkiem ze krawedzie łatwo dostepne. Plyty precyzjnie frezowane sa tutaj niezastapione, przy walcowanych bylby problem, dlatego jakis czas temu z nich zrezygnowalem. Dodatkowo taka plyta ma folie samoprzylepna ktora daje dodatkowe 0,05-0,1mm.251mz pisze:Jeśli planujesz coś na wylot do do jakiej grubości frezujesz? Do tych 0.2mm?
I napisz jeszcze jak jest potem z usuwaniem tego? Zwykły nożyk do tapet i gratownik daje radę?
Wiekszosc "moich" elementow wymaga frezowania z 2 stron, wiec detale sa recznie wylamywane, mocowane i obrabiane z 2 strony, bez potrzeby recznego gratowania. Zostawiam 0,3-0,5mm dla bezpieczenstwa.