Prawie jak Niemcy

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

sam
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2

Post napisał: sam » 03 sie 2014, 20:09

Ja bartussa chyba rozumiem. Widuję te tablice dość często i za każdym razem budzą we mnie negatywne emocje. Niech będzie, że jestem faszystą, ale brakuje mi w tej całej sytuacji wzajemności. Polacy nie mogą liczyć na taki ukłon chyba w żadnym kraju. Nigdzie polska mniejszość nie jest tak mocna jak niemiecka w Polsce. Oczywiście, nie obwiniam tych ludzi - korzystają z otrzymanego prawa, ale odrobinę to niesmaczne, że nie widzą w tym przywileju, a tylko to, że im się to należy jak świni koryto (albo np. psu buda, żeby nie nadużywać biednych świń).
Żeby było śmieszniej, to te nazwy chyba w wielu przypadkach nie są nazwami historycznymi/tradycyjnymi, a dość prymitywnym tłumaczeniem na język niemiecki.
To budzi moje podejrzenia o dość niskich pobudkach takich przedsięwzięć (demonstracji).

Tagi:

dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: dance1 » 03 sie 2014, 20:22

rozumiem taką Irlandię i nazwy, tabliczki w 2 językach bo wspierają historię i chcą swój język narodowy zachować ale na ch.uj komu niemieckie nazwy w Polsce? Jak ma potrzebę niech się uda tam gdzie te nazwy na co dzień będzie mieć. Z Tego co mi wiadomo granica otwarta :evil:
I don't like principles, I prefer prejudices

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: jasiu... » 03 sie 2014, 20:28

sam pisze:Polacy nie mogą liczyć na taki ukłon chyba w żadnym kraju.
No właśnie, ale skoro Polacy tolerują fakt - bo to jest fakt - że na terenie Polski mieszkają Litwini, Białorusini, czy Niemcy, to powinni wrzeszczeć w Brukseli, że polskim mniejszościom w tych krajach należy się to samo.

A że polski prezydent, czy premier nie wrzeszczy - no cóż, może zamiast zdejmować w Polsce tabliczki zmienić rząd, czy prezydenta na takiego, co by wrzeszczał?

Awatar użytkownika

triera
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: triera » 03 sie 2014, 20:32

Gdyby polska gospodarka była mocniejsza niż niemiecka,
to pewnie zmiany nazw na tablicach następowałyby w drugą stronę ;)

Skąd się wzięli niemieccy osadnicy na terenach dawnej Rzeczypospolitej?
No chyba nie z nadmiaru bogactwa w rodzinnych stronach.

Przywędrowali z nadzieję dobrobytu i wielu go osiągnęło.
Wielu z nich stało się też żarliwymi polskimi patriotami.
I wielu z nich zapłaciło za to najwyższą cenę.
Drudzy zakrzepli w niechęci/nienawiści.

Trochę rozbawiła mnie opowieść o niemieckich "Ślimakach",
widać to działa w dwie strony (B.Prus "Placówka" jeśli ktoś zapomniał)

Zwykłe okazywanie życzliwości i szacunku
w codziennych kontaktach z innymi,
potrafi zdziałać cuda...

Awatar użytkownika

Autor tematu
bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 17
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 03 sie 2014, 20:33

a to nie polski premier powiedział ze "polskośc to nienormalność"? zresztą to widać, czytam codziennie wiadomości z kraju, w kołko przepychanki, nic ciekawego dla obywateli polskich, tak na marginesie co to za plotka z tymi emeryturami w wysokosci 100 euro dla zydow ?
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: dance1 » 03 sie 2014, 20:35

jasiu... z całym szacunkiem ale takiej bzdury dawno nie słyszałem, kto normalny o jakieś durne tabliczki będzie wojował no i do czego to komu? bo tak chcę i już?, nóżką tupnę bo mniejszością jestem?.
Nikt normalny o takie bzdety wrzeszczeć nie będzie, mam nadzieję, bo znowu wstyd będzie....
I don't like principles, I prefer prejudices

Awatar użytkownika

triera
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: triera » 03 sie 2014, 20:45

"w kółko przepychanki" - na tym przecież polega polityka!

Będę się martwił gdy zapadnie cisza - znaczy knują ;)

trzasu
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 7

Post napisał: trzasu » 03 sie 2014, 20:50

jasiu... pisze:
A że polski prezydent, czy premier nie wrzeszczy - no cóż, może zamiast zdejmować w Polsce tabliczki zmienić rząd, czy prezydenta na takiego, co by wrzeszczał?
Ciężko będzie o zmiany, Opolszczyzna to bastion PO, dwujęzyczne nazwy są ok dla 20% mniejszości ale przy zachowaniu równowagi, niestety jej nie ma, jak psiałem wcześniej polska mniejszość narodowa w Niemczech formalnie nie istnieje, więc dziw mnie fakt iż mniejszość niemiecka w Polsce chce dalej idący zmian.

sam

Post napisał: sam » 03 sie 2014, 20:55

dance1 pisze:jasiu... z całym szacunkiem ale takiej bzdury dawno nie słyszałem, kto normalny o jakieś durne tabliczki będzie wojował ...
Ja odebrałem post jasia jako głos za wspieraniem Polaków gdziekolwiek się znaleźli, a nie o durne tabliczki, bo to duperela. Głos za tym, że Polacy powinni mieć wsparcie ze strony ojczyzny. Zawsze, wszędzie i w jak największym zakresie - takie promowanie polskości. Sęk w tym, że teraz się promuje europejskość i jestem przekonany, że wyjdziemy na tym jak Zabłocki. Kiedyś się okaże, że Niemcy są Niemcami, angole - angolami, a Polacy... europejczykami... ale już nie będzie UE i znowu będziemy w czarnej d***e. Tylko, że teraz już nikt z Polaków, za Polskę nie pójdzie na wojnę...
A miałem tu o polityce nie pisać :)

Z tymi Żydami to chyba prawda - słyszałem to już kilka miesięcy temu.

Awatar użytkownika

Autor tematu
bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 17
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 03 sie 2014, 21:04

tabliczki tabliczkami, ale dla katolikow msze po niemiecku to chyba troche przegiecie co ?
a zeby dziecko w szkole moglo sie uczyc niemieckiego, rodzic musi podpisac liste o przynaleznosci etnicznej i inne bzdety, wg mnie to jest chore
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”