co sugerujesz ? to byl zabór austrowegierski, moje drzewko genealogiczne najdalej siega 17 wieku i wszystko polskie, co bylo wczesniej nie mam pojęcia.ma555rek pisze:Te Bieszczczady może usprawiedliwiają trudności z polskim
Prawie jak Niemcy
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
No właśnie, a w Wilnie i w Solecznikach ma być po Litewsku, mimo że Polacy od stuleci tam mieszkali?bartuss1 pisze:skoro tu jest teren RP to niech będzie po polsku, a nie po jakiemuś tam. Co mi Niemiec dał dobrego ze swojej strony ?
A jak myślisz, w latach 1500, 1600, 1700, 1800 czy 1900, że nie wspomnę o 1944, to jaki procent mieszkańców obecnego Opola, Brzegu, czy Głubczyc stanowili Polacy?
Ja słyszałem tylko o Olecku na Mazurach. W czasie plebiscytu w Prusach na temat przyszłości po 1 Wojnie Światowej były tam na ok. 10 tys. mieszkańców trzy głosy za Polską.
No ale skoro Stalin dał Polsce (w zamian za Lwów?) tereny do Odry i Nysy, to mamy teraz zapominać, z jakimi mieszkańcami to dał?
Mówisz jak litewscy nacjonaliści, którzy żądają, żeby odwieczni mieszkańcy tych ziem (cvhodzi o okręgi na Litwie) wyparli się swojej tożsamości i języka. I ci litewscy nacjonaliści potrafią walczyć, by w Solecznikach na domach, nie było polskich nazw, a mieszkańcom dopisano w dokumentach końcówkę -is, czy -us do nazwiska. Zamieszkałym w Polsce Niemcom też chciałbyś bartuss1 -cki, czy -ski dopisywać?
To jest polityka, jeśli chcesz w to brnąć i szerzyć nacjonalizm, to zmień
Ostatnio zmieniony 03 sie 2014, 16:24 przez jasiu..., łącznie zmieniany 1 raz.
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 17
- Kontakt:
jasiu powtarzasz sie 3 razy, ale tak własnie powinno być, skoro mieszkasz w innym panstwie to masz sie dostosować i basta. Polski pracownik w niemczech ma umiec sie porozumiewac albo bedzie mial byle jaką prace z agencji, wiec jesli jest mniejszość to zalatuje to dyskryminacją tak? smiem twierdzić ze dojcz cie wysmieje z takim stanowsikiem.
nacjonalizm mówisz ? czemu wszystkie lidle biedronki i inne gady mają zwolnienia z podatku gruntowego, a zwykly polski przedsiebiorca niech sprobuje czegos nie zapłacic w terminie, to od razu egzekucja.
jak zaczną budować meczety i zmuszać cię do prawa szariatu tez dasz im wolną rękę i przyzwolenie?
podobno mamy demokrację i nie ma rownych i rowniejszych, niestety w praktyce wygląda to zupełnie inaczej i nad tym własnie ubolewam.
zamieszkali w polszy niemcy zmieniali nazwiska z ec na etz w latach 90 tych, po co ?
odnosnie twojego gustu - mam go gdzieś.
nacjonalizm mówisz ? czemu wszystkie lidle biedronki i inne gady mają zwolnienia z podatku gruntowego, a zwykly polski przedsiebiorca niech sprobuje czegos nie zapłacic w terminie, to od razu egzekucja.
jak zaczną budować meczety i zmuszać cię do prawa szariatu tez dasz im wolną rękę i przyzwolenie?
podobno mamy demokrację i nie ma rownych i rowniejszych, niestety w praktyce wygląda to zupełnie inaczej i nad tym własnie ubolewam.
zamieszkali w polszy niemcy zmieniali nazwiska z ec na etz w latach 90 tych, po co ?
możesz mnie oświecić ?ma555rek pisze:Sugeruję abyś wyzbył się wreszcie tej maniery kaleczenia języka. Ani śmieszne, ani oryginalne, takie właśnie, tym bardziej w temacie jaki założyłeś, krzyczące. ( taki eufemizm, wiesz...)
odnosnie twojego gustu - mam go gdzieś.
Ostatnio zmieniony 03 sie 2014, 16:27 przez bartuss1, łącznie zmieniany 1 raz.
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
-
- Kontakt:
dopoki nie będzie równych szans i prawa dla wszystkich dopoty takie będzie moje stanowisko, nie jestem socjalistą, wyznaje zasade "jak sobie poscielesz tak sie wyspisz", ale tu na dzien dobry spotykam sie z nierównością etniczną, pochodzenia itd.
przyklad z zycia wziety - chciałem kiedys kupić działke budowlaną na jakiejs wiosce nieopodal - tekst brzmiał: tyś nie jest nasz to ci nie sprzedamy. Mowa o polskich Niemcach, bardziej niemieckich niż sami Niemcy.
odnosnie samego forum jest to dzial na luzie i mozemy sobie własne stanowiska przedstawiać bez wglądu na tematykę forum.
zaraz pewnie uslysze jakies bzdury na temat mowy nienawisci czy cos w tym stylu, to tak jak z tymi antysemitami - albo rybki albo akwarium
jeśli w danym panstwie w którym mieszkam traktują mnie na jakichś zasadach prawnych i społecznych, to ty obojetnie kim byś był, masz byc traktowany na tych samych zasadach.
przyklad z zycia wziety - chciałem kiedys kupić działke budowlaną na jakiejs wiosce nieopodal - tekst brzmiał: tyś nie jest nasz to ci nie sprzedamy. Mowa o polskich Niemcach, bardziej niemieckich niż sami Niemcy.
odnosnie samego forum jest to dzial na luzie i mozemy sobie własne stanowiska przedstawiać bez wglądu na tematykę forum.
zaraz pewnie uslysze jakies bzdury na temat mowy nienawisci czy cos w tym stylu, to tak jak z tymi antysemitami - albo rybki albo akwarium
jeśli w danym panstwie w którym mieszkam traktują mnie na jakichś zasadach prawnych i społecznych, to ty obojetnie kim byś był, masz byc traktowany na tych samych zasadach.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
Gorzej, jesteś z Podhala, wychowany na 4 pancernychbartuss1 pisze:dopoki nie będzie równych szans i prawa dla wszystkich dopoty takie będzie moje stanowisko, nie jestem socjalistą

A nie przyszło Ci do głowy, że mądry głupiemu ustępuje, nie na odwrót. I jeśli mamy czegoś oczekiwać od ludów stojących cywilizacyjnie niżej od nas (chyli tych na wschód od W-wy), to najpierw sami powinniśmy dać im przykład? Mamy na litewską fobię antypolską reagować fobią antyniemiecką? Czy raczej pokazać litwusom że nas stać na taki gest. I trochę odblaskowej farby na zielonym tle u nas sraczki nie wywołuje.
W wolnym świecie przygraniczne mieszanie się narodowości to rzecz tak oczywista jak swobodne przekraczanie granic. Jesteś nieświadomą ofiarą systemu w którym wzrastałeś oraz durnej niczym nieuzasadnionej podhalańskiej zawziętości. Jeszcze w 19 wieku żeby sobie pojechać z W-wy do Berlina, Paryża czy Wiednia wystarczyło mieć na bilet. Dopiero sowiecki dobrobyt zafundował nam więzienie jak zagrody dla bydła różnego gatunku i kolczaste zasieki na granicach. Niektórzy te zasieki nadal mają w głowach, mimo że fizycznie zniknęły.
-
- Kontakt:
Polak w Polsce to chyba jeszcze nie mniejszośc co ?
odnosnie multi kulti malo mnie obchodzi kto jest kim, ważne jest żeby wszyscy byli traktowani rowno przez to samo prawo, gorzej jesli rozrastająca się nacja zaczyna się wychylać ze swoimi żądaniami, ch im w d i niech se stawiają, jednak w innych krajach się tego nie toleruje, patrząc chociazby z perspektywy UE. I dlaczego mam wiecznie komuś ustępować ? mądry glupiemu ustepuje, ale zazwyczaj ten mądry zostaje z reką w nocniku.
dlaczego Polak w Niemczech nie zarobi tyle co rodowity Niemiec ?, czy tam w UK czy Szkocji, nie wspomnę o Holandii. mam się z tego cieszyć i pozwolić sobie wejśc na łeb?
odnosnie zawzietości, to nie zawzietośc a upór.
dlaczego żyd z palestynczykiem nie moze wspolistnieć? tylko musza sie pozabijac nawzajem.
duzo pytań "dlaczego", i jesli sie z czymś nie zgadzam to od razu jestem nacjonalistą albo faszystą , no jestem juz antysemitą hehe
[ Dodano: 2014-08-03, 19:30 ]
odnosnie multi kulti malo mnie obchodzi kto jest kim, ważne jest żeby wszyscy byli traktowani rowno przez to samo prawo, gorzej jesli rozrastająca się nacja zaczyna się wychylać ze swoimi żądaniami, ch im w d i niech se stawiają, jednak w innych krajach się tego nie toleruje, patrząc chociazby z perspektywy UE. I dlaczego mam wiecznie komuś ustępować ? mądry glupiemu ustepuje, ale zazwyczaj ten mądry zostaje z reką w nocniku.
dlaczego Polak w Niemczech nie zarobi tyle co rodowity Niemiec ?, czy tam w UK czy Szkocji, nie wspomnę o Holandii. mam się z tego cieszyć i pozwolić sobie wejśc na łeb?
odnosnie zawzietości, to nie zawzietośc a upór.
dlaczego żyd z palestynczykiem nie moze wspolistnieć? tylko musza sie pozabijac nawzajem.
duzo pytań "dlaczego", i jesli sie z czymś nie zgadzam to od razu jestem nacjonalistą albo faszystą , no jestem juz antysemitą hehe
[ Dodano: 2014-08-03, 19:30 ]
i piesmc2kwacz pisze:Gorzej, jesteś z Podhala, wychowany na 4 pancernych
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
Problemem nie jest to, że mają tablice po niemiecku, problemem jest to że chcą obniżyć próg z 20% mieszkańców do 10%.
Mieszkam przy granicy zachodniej, jechałem ostatnio do Forstu. Małe miasteczko ze świetnym basenem. Jedziemy ze znajomymi, jeszcze po polskiej stronie, na stacjach paliw ceny w euro, na kantorach Zähler, na kioskach Zigaretten, nic po naszemu. Przekraczamy granice. Nawet tablicy informacyjnej, czy kierunkowskazu na basen po polsku.... Rozumiem, że to Polak chce przyciągnąć Niemca na zakupy, no ale przygraniczne miasteczko mogłoby wykazać chociaż odrobinę otwartości.
Mieszkam przy granicy zachodniej, jechałem ostatnio do Forstu. Małe miasteczko ze świetnym basenem. Jedziemy ze znajomymi, jeszcze po polskiej stronie, na stacjach paliw ceny w euro, na kantorach Zähler, na kioskach Zigaretten, nic po naszemu. Przekraczamy granice. Nawet tablicy informacyjnej, czy kierunkowskazu na basen po polsku.... Rozumiem, że to Polak chce przyciągnąć Niemca na zakupy, no ale przygraniczne miasteczko mogłoby wykazać chociaż odrobinę otwartości.