Krokowiec nie gubi kroku.
Detal wychodzi poprawnie chce mieć koło 30 robi 30 nie ma elipsy.
Robi się przestawienie zera detalu względem zera materiału.
Uciekające 0 materiału.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
to wez złap zero w nawierceniu pojedz 100 milimetrow w xy i pozniej wróć te 100mm i zobacz czy sie przestawilo i ile pozniej jedz 400mm i wroc i zobacz co sie stało. to ze otw wychodzi luks to nie znaczy ze jest luks chociaz pod obciazeniem inaczej sie to wszystko zachwouje. nie masz liniałów do kontroli? z czytnikiem?
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 6
Dzisiaj zadzwoniłem nawet do CS-Labs.
Po rozmowie z działem serwisu jeszcze coś posprawdzałem ale generalnie możliwości sprawdzenia się kończą.
1. Sprawdzone śruby jest ok
2. Sprawdzone sprzęgła nic się nie ślizga.
3. Podmienione silnik miejscami, zastosowanie mocniejszego silnika i sterownika silnika to samo.
4. Zamiana sterowników silnika krokowego to samo.
5. Zamiana okablowania miejscami oraz miejscami osi y->x x->y to samo
6. Padła propozycja żeby zmniejszy przyspieszenie silnika bo może silnik nie trzyma przy szybkich dojazdach g00 to samo.
Jutro planuje zmontować innego pieca postawić macha 3 022 i zobaczymy co będzie.
Po rozmowie z działem serwisu jeszcze coś posprawdzałem ale generalnie możliwości sprawdzenia się kończą.
1. Sprawdzone śruby jest ok
2. Sprawdzone sprzęgła nic się nie ślizga.
3. Podmienione silnik miejscami, zastosowanie mocniejszego silnika i sterownika silnika to samo.
4. Zamiana sterowników silnika krokowego to samo.
5. Zamiana okablowania miejscami oraz miejscami osi y->x x->y to samo
6. Padła propozycja żeby zmniejszy przyspieszenie silnika bo może silnik nie trzyma przy szybkich dojazdach g00 to samo.
Jutro planuje zmontować innego pieca postawić macha 3 022 i zobaczymy co będzie.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 6
Witam, problem został rozwiązany.
Nie była to winy elektroniki oraz mechaniki maszyny.
Problemem okazała się dokładność wykonaniu uchwytu wrzeciona, element tak naprawdę nie został dokładnie sprawdzony z zaufania do wykonawcy.
Po odpowiednim trammingu uchwyt został ustawiony do setki.
Zero materiału odpowiada już zerze detalu.
Pozdrawiam
Nie była to winy elektroniki oraz mechaniki maszyny.
Problemem okazała się dokładność wykonaniu uchwytu wrzeciona, element tak naprawdę nie został dokładnie sprawdzony z zaufania do wykonawcy.
Po odpowiednim trammingu uchwyt został ustawiony do setki.
Zero materiału odpowiada już zerze detalu.
Pozdrawiam