Stalowa Betty
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 12
- Kontakt:
Mi wychodzi 52,98 kgAlvar4 pisze:
Szukane:
Masa ośi Z XXX kg

wzór na rozwiązanie:
Średnica D=50 mm
Ciśnienie p=2,7 bar = 0,27 MPa
F=p*A; gdzie A=(pi*D^2)/4
[F]=MPa/mm^2 = N
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
-
- Posty w temacie: 4
529.8 N to wychodzi, jak się przyjmie, że pi = 3.14 
Tak w ogóle, to wujek google ma wbudowany milusi kalkulator - prawie zawsze go używam, bo ma wbudowaną konwersję jednostek, więc w razie potrzeby mogę podać wymiar w jakichś pogańskich calach czy innych cetnarach na łokieć sześcienny. Gorąco polecam kolegom korzystanie zeń, bo dzięki temu można uniknąć wielu błędów - np. jeżeli nie zgadza się jednostka na wyjściu, to już wiemy, że coś jest źle.
http://www.google.pl/search?q=2.7+bar%2 ... th+gravity

Tak w ogóle, to wujek google ma wbudowany milusi kalkulator - prawie zawsze go używam, bo ma wbudowaną konwersję jednostek, więc w razie potrzeby mogę podać wymiar w jakichś pogańskich calach czy innych cetnarach na łokieć sześcienny. Gorąco polecam kolegom korzystanie zeń, bo dzięki temu można uniknąć wielu błędów - np. jeżeli nie zgadza się jednostka na wyjściu, to już wiemy, że coś jest źle.
http://www.google.pl/search?q=2.7+bar%2 ... th+gravity
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 13
Kamil zgłoś sie do mnie po skrętną M8mke do nieprzelotowych. Będziesz miał pół roboty mniej. Gwintujesz jedynką na 5-8mm, potem tym na raz i wychodzi piekny gwint praktycznie do dna otworu. W wersji dla hardcorowcow - mozna gwintować wiertarką. Ja tak obleciałem swoją maszyne 
Szkoda tylko że nie pofazowałeś otworów od razu po wierceniu, zrób to zanim zaczniesz gwintować.
Jaki wyszedł obszar roboczy na stole a jaki z uwzględnieniem wyjazdu za stół?

Szkoda tylko że nie pofazowałeś otworów od razu po wierceniu, zrób to zanim zaczniesz gwintować.
Jaki wyszedł obszar roboczy na stole a jaki z uwzględnieniem wyjazdu za stół?
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 38
Ale zamieszanko z tym zadaniem
. Ja, jako że z matmy zawsze miałem dwóje, to sobie liczę siłę siłownika o tutaj: http://www.artom.com.pl/Pneumatyka/001.htm
Filmik z wiercenia. Wiercenie zygzakiem bo nie mogłem znaleźć zakładki w programie (BobCad) na uporządkowanie otworów w kolejności. Dla operacji frezowania taka zakładka występuje, ale dla wiercenia się nie wyświetlała.
[youtube][/youtube]
Obszar roboczy całkowity maksymalny od zderzaka do zderzaka to
X: 985mm
Y: 1462mm
Z: 249mm
Wrzeciono wyjeżdża poza krawędź stołu na max 79mm
Kurczę, dzisiaj sobie zdałem sprawę, że to już 4-ta maszyna CNC jaką zbudowałem. Normalnie produkcja małoseryjna

Filmik z wiercenia. Wiercenie zygzakiem bo nie mogłem znaleźć zakładki w programie (BobCad) na uporządkowanie otworów w kolejności. Dla operacji frezowania taka zakładka występuje, ale dla wiercenia się nie wyświetlała.
[youtube][/youtube]
Obszar roboczy całkowity maksymalny od zderzaka do zderzaka to
X: 985mm
Y: 1462mm
Z: 249mm
Wrzeciono wyjeżdża poza krawędź stołu na max 79mm
Kurczę, dzisiaj sobie zdałem sprawę, że to już 4-ta maszyna CNC jaką zbudowałem. Normalnie produkcja małoseryjna

Ostatnio zmieniony 26 lip 2014, 01:06 przez Alvar4, łącznie zmieniany 1 raz.

-
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
Po to masz CNC aby korzystać z gcodów: http://linuxcnc.org/docs/html/gcode/gco ... ling-Cycle na raz można ząb rwać, a nie wiercić...
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 38
Żeliwo jest kruche i ni ma z niego wiórów więc po co wycofywać wiertło z otworu? Dla tego postanowiłem wiercić na raz bez podskakiwania wrzecionem. Przy stali czy aluminium ten numer nie przejdzie i skończy się w najlepszym przypadku zakleszczeniem wiertła. To tez zależy jak głęboko wiercimy bo płytkie otwory można by w stali robić bez wycofywania na raz. Jak wyłączyłem kamerę to zmniejszyłem obroty wrzeciona i jak wiertło przelatywało do następnego otworu to polewałem je lekko olejem penetrującym w spreju co by je schłodzić żeby się tak nie paliło. Wiertło przeżyło, dalej wierci i o dziwo nawet ostre jest.
Doszedłem tez czemu mi się tak łożyska mocno grzały we wrzecionie. Po prostu za mocno zacisnąłem mocowanie wrzeciona i łożyskom zrobiło się ciasno i gorąco. Teraz jak to poprawiłem i dokręciłem z czuciem to śmiga aż miło i owszem jest ciepłe ale nie gorące. Taka niby pierdoła a trzeba kurde o wszystkim mieć pojęcie, wszystko przewidzieć i pamiętać. Kurde szkoła życia normalnie
Doszedłem tez czemu mi się tak łożyska mocno grzały we wrzecionie. Po prostu za mocno zacisnąłem mocowanie wrzeciona i łożyskom zrobiło się ciasno i gorąco. Teraz jak to poprawiłem i dokręciłem z czuciem to śmiga aż miło i owszem jest ciepłe ale nie gorące. Taka niby pierdoła a trzeba kurde o wszystkim mieć pojęcie, wszystko przewidzieć i pamiętać. Kurde szkoła życia normalnie

-
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
Wycofanie jest po to, aby wybrać zalegający materiał dokoła wiertła. Bo jeżeli się go zostawi, to i otwory robią się większe i wiertło lubi "stanąć". Tak czy inaczej, to robi maszyna, więc gdzie tu problem? I taki program to z palca można napisać, bo to dobra wprawka:
(x)
#1 = 9.25
(y)
#2 = 16.5
G0 Z50.00 F5000
o100 do
o200 do
G0 Z50
G0 X#1 Y#2
G0 Z5
G0 Z0.5
G1 Z0.5 F100