Ile może kosztować wywiercenie siatki otworów
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
ynżynier - przyjedź do gdyni dam ci blachę 10 mm z otworkami wyciętymi na laserze i gwintownik maszynowy M10
z chęcią zobaczę gwintowanie 280 otworów jednym gwintownikiem !!! ale warunek !- nie ma zmiany narzędzia !
ha ! jeszcze ci zapłacę za gwintowanie
przestańcie z tym laserem i gwintowaniem - po 10 gwintach gwintownik do wyrzucenia - choćby ze złota był
otwór pod M10 to 8.8mm a więc poniżej 1 D - nie ma mocnych laser wyreza falbankę i zahartuje powierzchnię która zniczy każde narzędzie !
jak laser to otwór 7,5 rozwiercanie i gwintowanie
ale ja zrobiłbym to zwyczajnie tradycyjnie - wiercenie i gwintowanie za 1 razem
gwintownik z końcówką wiercącą kosztuje coś koło 280 zeta - mocna wiertarka szablon kątowy do prostego wiercenia i jazda
z chęcią zobaczę gwintowanie 280 otworów jednym gwintownikiem !!! ale warunek !- nie ma zmiany narzędzia !
ha ! jeszcze ci zapłacę za gwintowanie
przestańcie z tym laserem i gwintowaniem - po 10 gwintach gwintownik do wyrzucenia - choćby ze złota był
otwór pod M10 to 8.8mm a więc poniżej 1 D - nie ma mocnych laser wyreza falbankę i zahartuje powierzchnię która zniczy każde narzędzie !
jak laser to otwór 7,5 rozwiercanie i gwintowanie
ale ja zrobiłbym to zwyczajnie tradycyjnie - wiercenie i gwintowanie za 1 razem
gwintownik z końcówką wiercącą kosztuje coś koło 280 zeta - mocna wiertarka szablon kątowy do prostego wiercenia i jazda
Tagi:
-
otóż to... temat przerabiałem. Chciałem kiedyś zlecić płyte duralu do wiercenia , 150 otworów pod gwint M8 , zaśpiewali mi na gotowo od 1000zł do 1600zł w Bydgoszczy. W końcu wydłubałem to na swojej maszynie a na gwintowanie zeszło 2 dni w tym.. Ty masz duży arkusz to odwiercenia i to wyjdzie na pewno sporo kasy bo mało kto ma na czym powiercić bez przestawiania.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
.... , a co , to już wiertarki promieniowej nikt nie ma?mike217 pisze:... Ty masz duży arkusz to odwiercenia i to wyjdzie na pewno sporo kasy bo mało kto ma na czym powiercić bez przestawiania.
p.s.
Panowie odbiegamy od tematu .... , pytanie było; ile to będzie kosztować , a nie jak wykonać.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Lider FORUM (min. 2000)
moja głupota z tym laserem/jetem, przeczytałem na szybko i zrozumiałem blacha 1.5-2mm
Ja się przyzwyczaiłem jak się w mm pisze to wszystko a nie skakanie mm, cm, m.
Sorry mój błąd. (jeszcze te gwintowanie blaszki 2mm
)
W-jet nie zahartuje materiału ale i tak potrzebna obróbka przed gwintowaniem (kilka sztuk można wyciąć bardzo dokładnie ale przy takiej ilości nie opłacalne).

Ja się przyzwyczaiłem jak się w mm pisze to wszystko a nie skakanie mm, cm, m.
Sorry mój błąd. (jeszcze te gwintowanie blaszki 2mm

W-jet nie zahartuje materiału ale i tak potrzebna obróbka przed gwintowaniem (kilka sztuk można wyciąć bardzo dokładnie ale przy takiej ilości nie opłacalne).
I don't like principles, I prefer prejudices
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
-
- Posty w temacie: 3
Numerek: "ynzynier" - podoba mi sie, pieszczotliwie...
Do Gdyni niestety nie wybieram sie, natomiast powiem tak: jesli Twoj gwintownik ni zrobi 250-300 otworow to bardzo zle.
Mialem kiedys projekt i bylo okolo 200 otworow M8 do wykonania w 8mm blasze cynkpwanej ogniowo. Meczylismy sie z tym strasznie, gwintowniki sie lamaly a praca byla z tych. "Na jutro"... Po polowie otworow i ostatnim zlamanym gwintowniku prawie sie poddalem. Kupilismy wtedy drozsze gwintowniki i poszlo jak po masle.
Polecam gwintowniki firmy RUKO. U mnie ten sam trzystopniowy komplet zrobil okolo 500-600 otworow srednio liczac i dalej dziala.
Odnosnie lasera: ta warstwa na powierzchni ciecia kest bardzo cienka, i raczej sa to tlenki niz zahartowany material ( laser nie nawegla materialu a twoj material ma bardzo niewiele wegla ... )
Ciecie woda ... Drogie
Do Gdyni niestety nie wybieram sie, natomiast powiem tak: jesli Twoj gwintownik ni zrobi 250-300 otworow to bardzo zle.
Mialem kiedys projekt i bylo okolo 200 otworow M8 do wykonania w 8mm blasze cynkpwanej ogniowo. Meczylismy sie z tym strasznie, gwintowniki sie lamaly a praca byla z tych. "Na jutro"... Po polowie otworow i ostatnim zlamanym gwintowniku prawie sie poddalem. Kupilismy wtedy drozsze gwintowniki i poszlo jak po masle.
Polecam gwintowniki firmy RUKO. U mnie ten sam trzystopniowy komplet zrobil okolo 500-600 otworow srednio liczac i dalej dziala.
Odnosnie lasera: ta warstwa na powierzchni ciecia kest bardzo cienka, i raczej sa to tlenki niz zahartowany material ( laser nie nawegla materialu a twoj material ma bardzo niewiele wegla ... )
Ciecie woda ... Drogie