zarządzanie warsztatem

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC

zibi201
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: zibi201 » 14 cze 2014, 15:47

Są wzory na czas maszynowy jak mocno się upierasz przy liczeniu. Można poszukać w necie albo w pierwszej lepszej technologii obróbki skrawaniem. Oczywiście musisz znać wszystkie parametry obróbki i mieć rysunek żeby to policzyć.
Dużo jednak zależy od czasu przygotowania do obróbki, czasu na zmianę mocowania itd.

Tagi:

Autor tematu
bartoszmista
Posty w temacie: 6

Post napisał: bartoszmista » 16 cze 2014, 07:43

pitsa pisze:Kalkulacja to podstawa tak jak umiejętność mierzenia suwmiarką.
Tylko właśnie kalkulacji nikt mnie nie uczył :cry:

I dlatego mam do was ogromną prośbę żebyście pomogli mi coś dla przykładu wycenić

Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: Zienek » 16 cze 2014, 10:26

Każdy ma inny czas operacyjny.
Pierwsze parę robót zrób na oko ze zgrubną kalkulacją.
Dodaj sobie czas na konsultacje z klientem, dobór materiału, mocowanie,
przemnóż sobie ile powierzchni do przetoczenia i na ile razy będziesz to robił,
dodaj czas na pomiary i sprawdzenie itp.

I każdą taką robotę po wykonaniu porównuj z Twoim oszacowaniem.

Koniecznie zapisuj każdy taki detal w jakimś kajeciku.
Nawet z parametrami obróbki.

W ten sposób stworzysz sobie swoje "normy".
Będziesz wiedział ile co zajmuje. Będziesz mógł po pół roku zajrzeć, jakie roboty robiłeś i ile czasu zajmowały.

http://10tysiecy.pl/notes-czyli-narzedz ... h-tworcow/

Autor tematu
bartoszmista

Post napisał: bartoszmista » 18 cze 2014, 21:12

Czas na ustawienie, pomiary itp. (czyli tpz) to sobie potrafię jakoś zgrubsza oszacować. Nadal szukam sposobu na obliczenie czasu jednostkowego (tj), żeby jakoś na podstawie rysunku i parametrów chociaż oszacować ten czas w przybliżeniu do minuty.

O organizacji produkcji już się sporo dowiedziałem... wystarczyło poczęstować majstra kilka razy fajką :lol: Ale jakby ktoś miał jakieś ciekawe pomysły to zachęcam do dyskusji

Darius
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Kontakt:

Post napisał: Darius » 21 cze 2014, 14:21

Witam.
Otworzyłem zakład w 2010r mając 25 lat doświadczenia na produkcji i w zakładach remontowych.Mimo wszystko nie zawsze prawidłowo wyceniałem detal do wykonania.
Znajomy wycenia w ten sposób: koszt zakupu materiału(materiał+czas poświęcony na tę czynność) + koszt cięcia + koszt transportu(min.30zł) = x pln + min 20%.Wyliczenie dotyczy prostych robót.
Osobiście obecnie nie podaję ostatecznej ceny za wykonanie.Mówię, że godzina kosztuje X pln, a czas wykonania będzie około X godzin.Zazwyczaj ostatecznie daję upust przy odbiorze.
Dużo czasu stracisz na początku z klientem, w związku z tym że nie umiesz zmusić klienta do przekazania informacji tobie istotnych do wykonania zlecenia.Moi stali zleceniodawcy szybko załatwiają temat widząc,że jestem zajęty.Kilka razy naliczyłem czas za mielenie ozorem - to pomaga.

trzasu
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: trzasu » 21 cze 2014, 19:45

Darius pisze:Moi stali zleceniodawcy szybko załatwiają temat widząc,że jestem zajęty.Kilka razy naliczyłem czas za mielenie ozorem - to pomaga.
To dobry zakład masz lub brak konkurencji, że za mielenie Ci płacą nawet :smile:

InzSpawalnik
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: InzSpawalnik » 22 cze 2014, 12:36

Zeby dobrze wyceniac prace trzeba zaczac od podstaw czyli:
1. Okreslic jakie sa koszty stale Warsztatu ( niezalezne od ilosci ludzi pracujacych i od prac ).
2. Okreslic koszt pracownika ( czyli ile faktycznie kosztuje godzina jego pracy )
3. Okreslic koszt uzycia danej maszyny.
4. Okreslic koszt napraw u serwisow ( podchodzi tez pod punkt 3 ).
5. Okreslic ile chcemy inwestowac.
Wszystkie te obliczenia trzeba wykonac w skali najlepiej jednego roku.

Powyzsze da pewna kwote i pozwoli oszacowac ile klient powinien placic za godzine pracownika i godzine maszyny.

Drugi etap to oszacowanie ile jaka praca zajmie czasu, na jakich maszynach bedzie robiona i ile materialu bedzie potrzebne.
Jednym slowem trzeba doglebnie poznac jakie czynnosci beda wykonywane w warsztacie i jak dlugo beda robione.

Teraz uwaga... Nawet najlepszy warsztatowiec ktos kto zna proces wytwarzania nie bedzie dobrym biznesmanem jesli nie przeanalizuje dokladnie kosztow swojego przedsiebiorstwa ... Czyli nie zrobi doglebnej analizy jak w moim punkcie 1....

Kolejna sprawa to trzymanie sie zalozen w kwestii napraw, serwisow i co najwazniejsze inwestycji...

I analiza prac czy faktycznie zajely tyle ile mialy zajac czasu.

Autor tematu
bartoszmista

Post napisał: bartoszmista » 05 lip 2014, 09:07

zibi201 pisze:Są wzory na czas maszynowy jak mocno się upierasz przy liczeniu. Można poszukać w necie albo w pierwszej lepszej technologii obróbki skrawaniem. Oczywiście musisz znać wszystkie parametry obróbki i mieć rysunek żeby to policzyć.
Dużo jednak zależy od czasu przygotowania do obróbki, czasu na zmianę mocowania itd.
Czas na przygotowanie i zmianę mocowania mogę sobie oszacować. Wzory też gdzieś w literaturze mam, ale chodziło mi o szybszy sposób. Może ktoś posiada jakiś program albo arkusz w excelu żeby to policzyć?

Może ktoś na forum jest dobry w exelu i chciałbym zrobić taki arkusz kalkulacyjny? na pewno wielu osobom by się przydał. ja też coś mogę pomóc i testować

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”