giełda forexowa

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 19

Post napisał: oprawcafotografii » 14 cze 2014, 06:51

Moja piwnica to _moja_ a nie jakiejs komuny ;)

Szczesliwie sie sklada, ze mamy piwnice pod cala kamienica -
od nastu lat prowadzilem tam firme z innej branzy, frezarki wstawilem
do jednego z pomieszczen, najmniejszego zreszta - jakies 20m.kw.
Prad jest wlasny, woda tez, smieci podobnie.
Nad ta piwnica mam mieszkanie wiec jesli cos slychac to u mnie ;)

Zamiast "piwnica" wstawcie sobie "garaz" bedzie nawet bardziej cool ;)

q

Tagi:

Awatar użytkownika

Autor tematu
bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 43
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 14 cze 2014, 07:55

chyba lepiej jesli praca nie wiąze cie na stale z miejscem, najlepiej, jesli nie wymaga wiekszego zaangazowania w sprzęt, zwłaszcza ze mozna ją zabrać ze sobą na drugi kontynent
co do naciagactwa - chyba tylko piekarz nie musi wciskac nikomu pieczywa, chociaz w dobie supermarketów, portali aukcyjnych, sklepow interetowych itd to w zasadzie panuje jeden wielki zamęt, zas reklama jest formą wciskania towaru niekoniecznie potrzebnego do przezycia, no ale klient kupując cos tam moze poczuc się bardziej komfortowo czy zaleznie od srodowiska w jakim mieszka, czuć się "na poziomie" itd.
jest jednak jeden wniosek - zeby zarobic, niekoniecznie trzeba się narobić, a przemysl okazuje sie nie jest glowną domeną gospodarki przynajmniej w naszej Polszy,

niestety nie jestesmy społeczenstwem wysoko rozwinietym, jedynie mamy przewagę nad blokiem wschodnim, bo liznelismy trochę zachodu.
a czemu "zgnilemu zachodowi" opłaca się zatrudniać tanią siłę roboczą z Polski i krajow z bloku? może nie tylko dlatego że sa tanią siłą roboczą, ale pewnie też że ta siła poczuje odrobinę komfortu i sama będzi dobrowolnie dawac się wyzyskiwać.
co tu duzo gadać, wszyscy wiemy jak jest, fabryki na kredyt raczej stawiał nie będę, a na większy zakład nie zarobisz w ciagu 5 lat, musisz miec niszę, która zagwarantuje ze za te 5 lat nadal będzie niszą, a ty będziesz w niej ekspertem, ze potencjalna konkurencja będzie ci mogła skoczyć.
nie mam ochoty się szarpac, wymyslac cudów i jeszcze nadążać za przepisami, walczyć z biurokracją aparatu panstwowego, byc nekanym przez kontrole i wszelkie dziwne, często bezsensowne działania urzędactwa, na etacie jednak człowiek nie zarobi wiecej niz na przezycie i jakies tam skromne oszczednosci.
jak to mawiał papcio Crowley "każdemu podług jego woli" piczku materi, siach.
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

gregor1975
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 20

Post napisał: gregor1975 » 14 cze 2014, 09:25

mc2kwacz pisze:To akurat bardzo zdrowa ciekawość. W końcu za prąd w piwnicy w większości bloków płacą wszyscy solidarnie. Dopóki jest to żarówka nie ma problemu. Kiedy jest to urządzenie pobierające stale duże ilości energii, to jest problem oczywisty.
Podlicznik był. Nowa, bezpieczna instalacja - od puszki przyłączeniowej poprzez korytarz aż do mnie. Dodatkowe zabezpieczenia nadprądowe dobrane zgodnie z zasadą selektywności, coby w razie awarii wybijało u mnie a nie bezpiecznik główny.

Widzisz, ludzie często wykazują zachowania określane mianem mentalności Kalego - jak sąsiedzi podłączali kątówki po 2,4kW, uruchamiali jakieś samorobne heblarki i tak dalej a wszystko na lichych drucikach 1,5mm2 podwieszonych na gwoździach, to według nich było ok. Jeden zaanektował wspólną pralnię i zrobił sobie tak skład makulatury i złomu, garaż dla moplika ze składem paliwa i było ok. Drugi zaanektował suszarnię i zrobił sobie tam... hodowlę kanarków i było ok. Trzeci zaanektował sobie tak zwaną wózkarnię i też było ok.
Jak widzieli że ja coś robię to mimo, że nie wiedzieli co i jak to już nie było ok.
mc2kwacz pisze:Za wywożenie śmieci też płaci się wspólnie. Powinieneś dogadać się ze wspólnotą(...) dopłacić do śmieci, i nie byłoby problemu.
Śmieci produkowałem dwa wiaderka dwudziestolitrowe na tydzień, czyli mniej niż w domu. I trzydziesto litrowy kanisterek brudnej wody wylewanej do kratki ściekowej przy drodze. Piwnica jest elementem mieszkania i czy ja wyniosę śmieci z domu, czy z piwnicy, to jedno.
Ale jak mówiłem - mentalność Kalego.

Zwinąłem ten teatrzyk i powoli lokuję się na wiosce u rodziny. Różnica będzie taka, że już nie dotrę tam w kapciach, tylko będę musiał pokonywać około 14km za to nikt mi nie będzie "zaglądał do garów".
mc2kwacz pisze:P.S. na swój pierwszy większy życiowy wydatek, czyli własne mieszkanie, zarobiłem na powierzchni dosłownie 3m2 :)
Gratulacje. Jak pisał jeden z przedmówców - dużo pracy, ale i trochę szczęścia.

Awatar użytkownika

Autor tematu
bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 14 cze 2014, 09:56

gregor1975 pisze:Zwinąłem ten teatrzyk i powoli lokuję się na wiosce u rodziny
na której wiosce? ja sie lokuje powoli w Ostroznicy hehe

gregor1975
Posty w temacie: 20

Post napisał: gregor1975 » 14 cze 2014, 09:59

Jedna wioska przed Twoją - Pawłowiczki :mrgreen:

Awatar użytkownika

Autor tematu
bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 14 cze 2014, 10:03

rzut beretem hehe
ale tak czy siak na zadupiu nikt ci na łeb nie wlezie, chociaz to tylko 15 - 20 minut jazdy od kk

Mariuszczs
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Mariuszczs » 14 cze 2014, 23:10

co tam bloki i piwnica to pikuś - na wsi na swoim to dopiero jest zainteresowanie sąsiedzkie ...........

Awatar użytkownika

Autor tematu
bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 14 cze 2014, 23:42

Mariuszczs pisze:co tam bloki i piwnica to pikuś - na wsi na swoim to dopiero jest zainteresowanie sąsiedzkie ...........
wręcz lokalna nisza rynkowa hehe

mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 29

Post napisał: mc2kwacz » 15 cze 2014, 00:56

Na wsi w Polsce południowej i wschodniej, jedyne realne zagrożenie (za to poważne) to konflikt z plebanią :lol:

trzasu
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 49

Post napisał: trzasu » 15 cze 2014, 18:49

mc2kwacz pisze:Na wsi w Polsce południowej i wschodniej, jedyne realne zagrożenie (za to poważne) to konflikt z plebanią :lol:
mc2kwacz, miast interesować się plebaniami na wchodzie kraju lepiej wytłumacz "ludowi" z tychże wiosek i nie tylko co to Tusk wyprawia, a taki fajny był kolorowy, liberalny i nowoczesny :grin: , jutro o 15 ma wyjaśnić lemingom co to się porobiło więc pewnie się nie wychylisz przed szereg wcześniej jako szeregowy członek.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”