Kopiowanie

Autor tematu
ming
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 6

Post napisał: ming » 30 maja 2014, 12:11

nie bardzo rozumiem mógłbyś to wytłumaczyć krok po kroku ?

Tagi:

WP Kamil
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3

Post napisał: WP Kamil » 13 cze 2014, 22:59

To ja się podepnę podstępnie- jak kopiować bloki rysunku między oknami. Ostatnio sporo wykorzystuje SW do zwykłych rysunków 2D bez tworzenia części, poza arkuszem tworze komponenty, spajam je w bloki, a następnie sklejam w różnej konfiguracji na arkuszu i zapis w PDF. A może mozna tworzyć złożenia z rysunków? Niemniej kopiowanie elementów rysunków/szkiców między plikami/oknami może mi się przydać

Awatar użytkownika

bildder
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: bildder » 14 cze 2014, 07:23

No to rzeczywiście program typu SW świetnie się nadaje do rysowania 2D (jak w Autocadzie czy intelicadzie za 1000 zł).

Zarówno szkic i jak bloki kopiuje się normalnie, tzn. Ctrl+c i następnie w arkusz docelowy Ctrl+v.
Paweł Kęska
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl
-----------------------

WP Kamil

Post napisał: WP Kamil » 14 cze 2014, 11:39

Poczółem się lekko zaatakowany więc postaram się wytłumaczyć. Podczas wyboru oprogramowania dla firmy postawiłem na integrację wszystkiego w jednym oknie/programie/pliku. I tak namówiłem szefa na SW, dobrałem HSMX i teraz wszystko jestem w stanie zrobić na jednej licencji. Mam pełną świadomość że w AC zrobiłbym to szybciej bo umiem w nim rysować, ale odpuściłem bo koszt przekraczałby wartość dodaną. Ale jeśli istnieje coś za 1000PLN to gra jest warta świeczki- o ile da się na to przesiąść w jeden dzień.
Co do samego kopiowania- to mogę się mylić i na pewno sprawdzę to jeszcze raz w poniedziałek, ale ctrl+c ctrl+v chyba mi nie działało.
W razie wątpliwości co do licencji, bo i takie oskarżenia padają na tym forum z ust/klawiszy reselerów- angielska 2014 standard

Awatar użytkownika

bildder
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: bildder » 14 cze 2014, 17:09

Nikogo nie atakuję tylko się zastanawiam nad sensem wykorzystywania SW do rysowania (nawet prostych detali) w rysunku.

Nawet jeżeli do istniejącej płyty miałbym dorysować otwór czy ucho to zrobiłbym to w modelu a nie przypadkiem w rysunku. A widziałem takich co robią właśnie w rysunku - chyba nie rozumiejąc istoty parametrycznych programów 3D. Więc powiem jasno, że Cię nie rozumiem. Ale kto komu zabroni, możesz i całe złożenia rysować w 2D...

ps. żeby się dało wkleić trzeba koniecznie kliknąć wcześniej w arkusz.
Paweł Kęska
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl
-----------------------

WP Kamil

Post napisał: WP Kamil » 14 cze 2014, 19:52

Otóż wykonuję proste rusunki do katalogu produktów aby pokazać odniesienia dosłownie dwóch pięciu najważniejszych wymiarów. Rysunki są więc bardzo schematyczne, a modelowanie bryły mija się z celem i z całą pewnością niejednego przyprawiłyby te krzywizny o ból głowy. Takie zajęcia wpada powiedzmy raz na kilka lat, ewentualnie jakaś aktualizacja do wersji internetowej katalogu- w związku z czym nie ma chyba sensu dokupywać czegoś do stricte 2D bo w SW z małym bólem też pójdzie. Zaś to właśnie SW używam na co dzień do projektowania zgodnie z duchem parametrycznego projektowania w 3D: modele części=> złożenia=> analizy=> prototypowanie części na małej frezarce CNC (HSMX), niedługo mam nadzieję na skromną drukarkę 3D=> weryfikacja => przygotowanie dokumentacji. Podkreślę jeszcze raz gdyby AC kosztował 1000-2000PLN to bym nawet chwili nie spędził próbując rysować 2D w SW, ale że rząd wielkości ceny nie ten- to wybrać musiałem tylko jeden program i będę bronił tezy iż postąpiłem słusznie.

Pomoglo. Probowalem uzywac kopiuj z narzedzi szkicu i po przejsciu do drugiego okna znikaly mi kopiowany szkic, a wystarczylo kliknac jedynie ctrl+v

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Solidworks”